Eiropas diena Madonā

Ziņa publicēta 09.05.2019
8.maijā Madonā notika Eiropas dienai veltīts seminārs “ES aizsargā mūs” : Latvija 15 gadus ES, aktivizējot komunikāciju par Eiropas Savienībā aktuāliem jautājumiem.

Seminārā tika runāts par sasniegto 15 gados, Eiropas vēlēšanām šī gada 25.maijā, eirozonas divdesmitgadi, Eiropas dienas nozīmi, Eiropas eksāmenu 2019, ERASMUS+ iespējām dalībvalstīs redzēto un pieredzēto, valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformu “Latvijas Vēstnesis”.

Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas informācijas punkta koordinatore Daiga Poča-Lapiņa runāja par Latvijas sasniegumiem 15 gadus esot Eiropas Savienībā. Klātesošie tika mudināti piedalīties Eiropas vēlēšanās, kuras notiks jau šī gada 25.maijā un rosināt savus apkārtējos būt aktīviem.

Tāpat gadu pa gadam tika izsekota eirozonas attīstība, pieskaroties arī Latvijas pieredzei 5 gadu garumā.  Un visbeidzot klātesošie tika informēti par Eiropas dienas nozīmi un par Eiropas dienas centrālo notikumu Latvijā - Eiropas eksāmenu 2019. Lai iesildītos Eiropas eksāmenam, semināra apmeklētāji izspēlēja viktorīnu “Pirmais randiņš ar Eiropas Savienību”, zinot vai minot atbildes uz 10 jautājumiem par Eiropas Savienību.

Madonas novada bibliotēkas metodiķe Daiga Puķīte dalījās pieredzē par iesaisti Erasmus+ projektā pieaugušo izglītotāju profesionālo IKT kompetenču paaugstināšanai. 8 pārstāvji no Latvijas kopā ar citiem pieaugušo izglītotājiem no Portugāles, Rumānijas, Serbijas, Somijas un Grieķijas devās profesionāli pilnveidoties Spānijā. Projekta  ietvaros Alkala de Henaresa (Spānija) noritēja 7 dienu apmācības kursi; to organizatori – centrs Cervantes Training. Kursu organizētājam “Cervantes Training” ir gandrīz 20 gadu pieredze, piedāvājot mācības izglītotājiem, atbalstot un attīstot Eiropas dimensiju izglītībā, izmantojot uz sadarbību un projektiem orientētu mācīšanu un mācīšanos. To vada profesionāli un starptautiski augstu novērtēti pasniedzēji. Kursos daudz uzmanības tika veltīts tieši teorētisko zināšanu izmantošanai praksē, kas ir ļoti lietderīgi, profesionāli pilnveidojot pieaugušo izglītotājus.

Liezēres pagasta Mēdzūlas bibliotēkas vadītāja Indra Goba stāstīja par pašaizliedzīgā darbā -erudīcijas un radošuma konkursa „Latvijai – 100. Domā. Izzini. Stāsti!” iegūto balvu - ceļojums uz Ungāriju.

LV portāla direktore Zaida Kalniņa iepazīstināja ar valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformu “Latvijas Vēstnesis”, LV portāla (lvportals.lv) iespējām un žurnālu “Jurista Vārds” (juristavards.lv).

“Latvijas Vēstnesis” Oficiālo publikāciju departamenta direktore, Likumi.lv galvenā redaktore Inese Luste pastāstīja par oficiālo izdevumu “Latvijas Vēstnesis” (vestnesis.lv) un tiesību aktu vietni Likumi.lv (likumi.lv).

Eiropas dienai veltītais seminārs “ES aizsargā mūs” : Latvija 15 gadus ES nu ir noslēdzies. Paldies visiem semināra dalībniekiem un viesiem par pozitīvi un informacionāli piesātināto dienu!


Daiga Poča-Lapiņa,

Europe Direct informācijas centra Gulbenē

Madonas informācijas punkta koordinatore