Venecuēla: Parlaments atzīst Gvaido, aicina ES rīkoties tāpat

Ziņa publicēta 18.02.2019
Eiropas Parlaments ceturtdien atzina Huanu Gvaido par likumīgo Venecuēlas pagaidu prezidentu saskaņā ar Venecuēlas konstitūciju.

  • Deputāti noraida ikvienu mēģinājumu vardarbīgi atrisināt krīzi;
  • kontaktgrupa, lai panāktu vienošanos par jaunu prezidenta vēlēšanu rīkošanu;
  • pārtraukt visus cilvēktiesību pārkāpumus;
  • aicinājums nekavējoties atbrīvot aizturētos žurnālistus.

Deputāti prasa ES ārlietu pārstāvei Federikai Mogerīni kopā ar dalībvalstīm arī atzīt H. Gvaido par “vienīgo likumīgo valsts pagaidu prezidentu, līdz varēs rīkot jaunas brīvas, pārredzamas un ticamas prezidenta vēlēšanas, lai atjaunotu demokrātiju”.

Rezolūcijā, kas tika apstiprināta ar 439 balsīm pret 104, 88 deputātiem atturoties, Parlaments atkārtoti pauž pilnīgu atbalstu Nacionālajai asamblejai, kura ir Venecuēlas vienīgā leģitīmā demokrātiskā struktūra un kuras pilnvaras jāatjauno un jārespektē, tostarp tās deputātu tiesības un drošība.

Saukt pie atbildības vardarbībā vainīgos

Deputāti stingri nosoda nežēlīgās represijas un vardarbību, kuru rezultātā tiek nogalināti vai ievainoti cilvēki. Viņi mudina Venecuēlas iestādes pārtraukt visus cilvēktiesību pārkāpumus un saukt vainīgos pie atbildības, kā arī nodrošināt, ka pilnībā tiek ievērotas visas pamatbrīvības un cilvēktiesības.

Parlaments atbalsta ANO ģenerālsekretāra aicinājumu veikt neatkarīgu un pilnīgu izmeklēšanu par izdarītajām slepkavībām. Tāpat deputāti nosodīja žurnālistu - arī ES valstu pilsoņu -  aizturēšanu un aicināja viņus nekavējoties atbrīvot.

Kontaktgrupas izveide

Deputāti aicina F. Mogerīni sadarboties ar šā reģiona valstīm un jebkuriem citiem svarīgiem dalībniekiem, lai izveidotu kontaktgrupu, kā noteikts Padomes 2018. gada 15. oktobra secinājumos, kas varētu būt par starpnieku, lai panāktu vienošanos par “brīvu, pārredzamu un ticamu prezidenta vēlēšanu rīkošanu, pamatojoties uz saskaņotu grafiku, vienādiem nosacījumiem visiem dalībniekiem, pārredzamību un starptautisko novērošanu”

Pamatinformācija

23. janvārī opozīcijas kontrolētā Venecuēlas parlamenta priekšsēdētājs Huans Gvaido pasludināja sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu, tā mēģinot gāzt prezidentu Nikolasu Maduro. Uzreiz pēc tam vairākas valstis - tostarp ASV, Kolumbija, Argentīna, Brazīlija, Čīle un Kanāda - atzina H. Gvaido par likumīgo Venecuēlas prezidentu.

ES vārdā Federika Mogerīni 26. janvārī pauda atbalstu Venecuēlas parlamentam un aicināja nekavējoties sarīkot brīvas prezidenta vēlēšanas.

Venecuēlā valda dziļa krīze; valsti atstājuši vairāk nekā trīs miljoni cilvēku, bet inflācijas līmenis pārsniedz 1650000 %.

Papildu informācija:

Pieņemtais teksts būs pieejams šeit (31.01.2019)
Debašu videoieraksts (30.01.2019)
EP priekšsēdētājs A. Tajāni: Maduro jāatstāj amats. Nepieciešama miermīlīga varas nodošana brīvās vēlēšanās (24.01.2019)
EP rezolūcija par humanitāro situāciju Venecuēlā (5.07.2018)
EP rezolūcija par vēlēšanām Venecuēlā (3.05.2018)
Foto, video un audio materiāli

Plašāka informācija:

Signe Znotiņa-Znota

Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā

T. + 371 26440185

E. signe.znotina-znota@europarl.europa.eu