Konferences “Literatūras zināšanas mūsdienīgam bibliotekāram” reģionālā norise “Madonā pēta, raksta un lasa”

Ziņa publicēta 12.10.2023
2023. gada 18. oktobrī Madonas novada bibliotēkā notiks VKKF finansētās programmas “Literatūras zināšanas mūsdienīgam bibliotekāram” ietvaros organizēta reģionāla norise “Madonā pēta, raksta un lasa”. Pasākuma laika ietvars: no plkst. 11.00 – 15.30; paralēli klātienei norise būs vērojama arī Madonas novada bibliotēkas FB vietnē.

Norises mērķis ir popularizēt Madonas novada lokālo kultūrvidi, tās kultūras, izglītības, citu nozaru zināmas personības vēsturiskā un mūsdienu kontekstā, veicināt novada un radošo personību atpazīstamību, rosināt arī citus valsts reģionus izcelt vietējo kultūras un izglītības jomu darbinieku devumu.

Reģionālās norises programma veidota no divām daļām. Pirmajā daļā izskanēs LU mācībspēku un pētnieku ziņojumi, kuri atspoguļo ar Madonas reģionu saistītu literātu daiļradei veltītus pētījumus vai novada kultūrvēsturi. Norises pirmās daļas moderatore būs LU profesore Ieva Kalniņa, ziņojumu autori – LU docenti, pētnieki, lektori, kultūras un izglītības jomu profesionāļi Viesturs Vecgrāvis, Ieva E. Kalniņa, Sigita Kušnere, Benedikts Kalnačs, Sanita Dāboliņa.

Norises otrā daļa notiks diskusijas formā, tās vienojošā tēma būs “Teātris cauri laikiem un novadiem”. Diskusiju veidos divu Madonas izcelsmes novadnieču – teātra zinātnieces, Valmieras teātra direktores Evitas Ašeradenas un Latvijas Nacionālā teātra aktrises Agneses Budovskas saruna – gan par teātri, gan dzīvi. Apzinoties, cik lielu lomu daudzu mūsu valsts iedzīvotāju ikdienas ieradumos visos laikos tikusi atvēlēta dramatiskajam teātrim, paredzams, ka diskusijā par mūsdienu teātra iezīmēm un novitātēm iesaistīsies arī citi viesi – norises pirmās daļas ziņojumu veidotāji, kā arī klātesošie madonieši.

Reģionālo norisi atbalsta VKKF. Organizē LNB Bibliotēku attīstības centrs sadarbībā ar Madonas novada bibliotēku, kā arī Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) Latvistikas un baltistikas nodaļu.

Lai gan norises tematika primāri adresēta Madonas novada un tuvākās apkārtnes bibliotekāriem, novadpētniekiem, kultūras un izglītības darbiniekiem, tomēr, tā kā programmā iekļautas Latvijai nozīmīgas personības un viņu daiļrades aspekti, tā būs interesanta un saistoša arī citiem interesentiem.

Norises programma

 

Informāciju sagatavoja:
Anda Saldovere
Bibliotēku nozares speciāliste