Dzejas elpa rudens lapu virpulī

Ziņa publicēta 06.10.2023
Uz tikšanos ar Annu Rancāni Madonas novada bibliotēkā aicinām visus interesentus 13. oktobrī plkst. 17.00. Kas ir dzejas elpa? un kas ir starp vārdiem? - vēlamies izzināt sarunā un lasījumos kopā ar autori.


Dzejniece Anna Rancāne (1959) dzimusi Ludzas novadā. No 2000. gada dzīvo un strādā Rēzeknē, šobrīd ir LR 14. Saeimas deputāte. Studējusi LVU Ekonomikas fakultātē un M. Gorkija Literatūras institūtā Maskavā. Bijusi izdevniecības "Liesma" redaktore, Daugavpils teātra literārās daļas vadītāja, laikraksta "Diena" reģionālā korespondente, redaktore grāmatām, scenāriju, libretu autore, tūrisma gide, ceļvežu autore, Rēzeknes pašvaldības mājas lapas satura redaktore.

Raksta gan literārajā latviešu valodā, gan latgaliešu rakstu valodā. Iznākušas 9 dzejas grāmatas. Saņēmusi E. Veidenbauma prēmiju, Aspazijas prēmiju, "Preses nama" balvu, Latgales kultūras gada balvu "Boņuks", Latvijas Literatūras gada balvas speciālbalvu. 2016. gadā Nacionālajā teātrī iestudēta A. Rancānes luga "Bišumāte un vilkacis". 2020. gadā daudzus skatītājus priecēja Annai Rancānei veltītais koncertuzvedums "Latgolys freska", ko veidoja diriģents un uzveduma mākslinieciskais vadītājs S. Kļava, režisors V. Kairišs, māksliniece I. Jurjāne, tajā piedalījās Latvijas Radio koris, Jaunā Rīgas teātra aktrise B. Broka.

A. Rancānes dzejā dominē tautas ētiski estētiskie principi un vērtības: tauta, zeme, bērns, māte, māja, Latgale, ticība.

Autore uzrunā ar latgalisku sirsnību, ar nojautām – varbūt starp vārdiem ir tikai kāds elpas vilciens, kāpjot pār slieksnim, varbūt tas ir ceļš, varbūt – brīva un tukša telpa vai gaidas, kas atnāks…

Laipni aicinām atnākt un ieklausīties!
Tā būs kārtējā tikšanās VKKF atbalstītā projekta “Iepazīstam: Rakstnieka piezīmes. Dzeja” ietvaros.
                                            
                                                                               / Sarmīte Radiņa –
                                 galvenā bibliotekāre Madonas novada bibliotēkas Uzziņu lasītavā