Viss ir tepat – Madonai 85

Ziņa publicēta 25.03.2011
Pēc pirmā sarunu vakara Madonas novada bibliotēkā pavisam nemanot aizritējis atkal viens šī gada mēnesis. Marta pieskārieni skāruši Madonu, arvien vairāk gaismas, arvien vairāk siltuma – dabā un mūsos.

31. martā plkst. 17.00 laipni aicinām Ausekļa, Blaumaņa un Pumpura ielu saimniekus, iedzīvotājus, tos, kas šīs ielas tā vai cita iemesla dēļ sauc par savām, uz otro sarunu vakaru, lai izgodātu autorus, kuru vārdus tās nes, namus, vietas un cilvēkus, atcerētos, padomātu, skatītu senas un tikko tapušas fotogrāfijas.

Pa šo laiku saņemti zvani, pirmajā tikšanās reizē iegūtas fotogrāfijas, vēstules, atmiņu stāstījumi, kas lieti noderēs novadpētniecības materiālu krājumam. Studijā „Grafs” tapuši redzējumi: autori un to vārdos nosauktās ielas. Gan materiāli, gan bērnu konkursu darbiņi pamazām veido velti pilsētai jubilejā.

Šoreiz ceram uz vēl lielāku iedzīvotāju atsaucību, jo tik daudziem atmiņas un patreizējā ikdiena saistās ar Blaumaņa ielu, kas šķērso Madonu no Saieta laukuma - agrākā Tirgus laukuma līdz pat pilsētas malā esošajiem Madonas pilsētas kapiem. Ja Raiņa ielu varētu saukt par pilsētas vertikāli, tad Blaumaņa iela un Saules iela – tādas piezemētas, pamatīgas horizontāles.

Viena no pamatvērtībām pilsētā – Jāņa Norviļa vārdā nosauktā mūzikas skola. Tik daudz skanošu piesitienu!

Vēl kāda no dimensijām – laikraksta „Stars” redakcija. Tik daudz patskaņu, līdzskaņu, foto mirkļu un vārdu!

Gan „Kastanītis”, gan „Priedīte” – bērnu čalu simti, kas izbirst diendienā gan uz Blaumaņa, gan arī Ausekļa ielām. Priežu kalns, tad Ausekļa iela līdz pat 1. vidusskolai, slēpju sliedes un metālkalti māju vārtiņi. Burtu pazušana un piedzimšana no jauna ielu nosaukumos, pilsētas pirmās skaistumkaralienes papēdīšu piesitieni Pumpura ielā, Parka kalns ar deju, mūziku un zaļumballēm, vēl un vēl – viss ir tepat.

Tik daudzas lietas, ko esam un neesam pamanījuši: vētru, gaisa balonus – visi, pretī mūzikas skolai uz sniega kupenas uzliktu cimdu rūķi, lāsteku izaugšanu aiz loga, izzudušos māju numurus – tikai daži. Aicinot uz tikšanos bibliotēkā, tik aizrautīgi ieskanējās: jā, kad mana mamma šeit bija maza meitene, jā, kad mani bērni steidzās uz mūzikas skolu, jā, kad pie tirgus laukuma tik garšīgi smaržoja pēc tikko ceptām maizītēm… Savācam šīs sajūtas un mēģinām izbrīvēt laiku ceturtdienas vakaram, lai pabūtu kopā Madonas novada bibliotēkā!

Sarmīte Radiņa
Madonas novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre

Array
Array
Array