Efektīvāk izmantota enerģija klimata saudzēšanas nolūkos

Ziņa publicēta 05.11.2010
Trešdien, 3.novembrī Madonas novada bibliotēkā notika izglītojoša lekcija par energoefektivitāti, uz kuru uzaicināti bija Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Varakļānu novadu bibliotēku darbinieki un ikviens interesents. 

„Sabiedrības informēšanas projekta par Eiropas Savienības jautājumiem „Saudzē klimatu!” ietvaros ar izglītojošu lekciju par energoefektivitātes pasākumiem uz Madonu tika uzaicināti Latvenergo Energoefektivitātes centra darbinieki Biruta Ģine un Andris Spīdāns.

Tā kā viena no šī brīža aktuālākajām problēmām ne tikai Eiropas Savienībā, bet visā pasaulē ir klimata mainība un globālā sasilšana, kuru iespaidā arī Latvijā vasaras ir nepieredzēti karstas, ziemas - stindzinoši aukstas, turklāt, arvien biežāk Latviju pāršalc postošas vētras un negaisi, kas šovasar ļoti nopietni skāra arī Madonas novadu un tuvējo apkārtni. Klimata mainības un globālās sasilšanas sekas iespējams mazināt vien ar cilvēces kopīgu piepūli. Viens no veidiem, kā pasargāt klimatu, ir pārdomāti izmantot esošos resursus un dzīvot efektīvāk, piemērām, pievēršot īpašu uzmanību efektīvam enerģijas patēriņam jeb energoefektivitātei.

Viens no energoefektivitātes pasākumiem ir līdz 2014.gadam no aprites izņemt kvēlspuldzes un pāriet uz energoefektīvajām spuldzēm, kuras gan ir dārgākas, taču atmaksājas ilgtermiņā.

Arī iegādājoties elektropreces, jāņem vērā energoefektīvais marķējums – jāizvēlas energoefektīvākā sadzīves tehnika, turklāt, uzmanīgi jāiepazīstas arī ar lietošanas pamācību, jo ne visas energoefektīvu elektropreču programmas tik tiešām ir efektīvas.

Nedrīkst aizmirst arī par savām patērētāja tiesībām – ja ir gadījies iegādāties nekvalitatīvu vai bojātu preci, to jānogādā atpakaļ tirdzniecības vietā, kur pārdevējam ir pienākums to apmainīt pret kvalitatīvu preci, ja vien preces defekts nav radies patērētāja neuzmanīgas rīcības dēļ. Konsultācijas patērētāju aizsardzības jautājumos iespējams saņemt Eiropas Patērētāju informēšanas centrā (http://www.ecclatvia.lv/).

Energoefektivitātes centra speciālists Andris Spīdāns klātesošajiem stāstīja par tehniskiem parametriem, kurus ievērojot, iespējams parūpēties ne tikai par efektīvāku enerģijas patēriņu, bet arī par sava dzīvokļa, mājas vai uzņēmuma drošību.

 

Lekciju par energoefektivitāti finansēja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, kas ar 2010.gada 1.janvāri koordinē Eiropas Savienības informācijas punktu darbību 32 Latvijas pilsētās, tajā skaitā arī Madonā.

Daiga Lapiņa
Madonas novada bibliotēka;
Eiropas Savienības informācijas punkta Madonā koordinatore

Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array