Aprīlis Madonas muzejā

ziņa publicēta 28.03.2018
Lielāks foto Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja aprīļa mēneša izstāžu un pasākumu plāns.

Lielās izstāžu zāles
Līdz 15.aprīlim  - Grafika no muzeja kolekcijas

Izstādē apskatāma iespiedgrafika un zīmējumi no  muzeja kolekcijas, kas veidojusies galvenokārt no mākslinieku dāvinājumiem. Te aplūkojami tādu mākslinieku darbi kā Vita Mālniece, Gunārs Krollis, Aleksandrs Dembo, Leonīds Āriņš, Dainis Rožlapa u.c.

No 19.aprīļa – Madara Neikena “Gleznas”
Madara Neikena pieder pie jaunākās paaudzes latviešu gleznotājiem. Viņa ir viena no retajiem māksliniekiem, kura vēl arvien iet atklātā dabā un glezno “a la prima”. Viņas darbos redzama jūras ainava jeb marīna un krāsas un gaismas mijiedarbība.  M.Neikenas darbus raksturo krāsas un ainavas vieglums, lakoniska līdz minimālismam gleznieciskā izteiksme, kur gleznas kompozīcija un emocionālais vēstījums tiek ievilkts tikai ar pāris līnijām.

M.Neikena beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju, Glezniecības nodaļu (2015.g.). 2014.gadā saņēmusi “SEB stipendiju glezniecībā” un “Premio Marina di Ravenna 2014” (Itālijā).

Mansards
Aprīlī – "Radīti, lai nezustu. Rakstniecības un mūzikas muzeja rokrakstu stāsti"

‌Izstāde "Radīti, lai nezustu. Rokrakstu stāsti" ļauj ielūkoties izcilu Latvijas literāro darbu tapšanā, rakstnieku individuālajās darba metodēs un radīšanas noslēpumos. Apmeklētājiem ir iespēja izpētīt, piemēram, P. Putniņa lugas, J.Sudrabkalna dzejoļu krājuma manuskripta, latviešu visplašākā romāna - J.Janševska "Dzimtene" - rokrakstu un citu vērtīgu literāro tekstu likteņus.
‌Izstādes apmeklētājs var būt ne tikai pasīvs vērotājs, bet atbildēt uz jautājumiem, "lemt" tā vai cita rokraksta likteni, uzrakstīt savu, ar roku rakstītu, rokraksta stāstu.
‌Izstādes veidotāji: RMM projektu kuratore Māra Eņģele un mākslinieks Gundars Gulbis.
‌Izstāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Izstāžu zāles Mazā zāle
Līdz 29.aprīlim – Madonas novada Interešu izglītības pulciņu pedagogu darbu izstāde "Dzīves sapņu darbi".  Izstādē  atspoguļojas Madonas novada Interešu izglītības pulciņu pedagogu vaļasprieks un talants. Izstādi organizē Madonas novada interešu izglītības pedagogu metodiskā apvienība un Madonas Bērnu un jauniešu centrs.

Aprīlī –  Pastāvīgā ekspozīcija “Novada arheoloģija” un virtuālā ekspozīcija “Madonas novada senvēsture
‌Atjaunotā pastāvīgā ekspozīcija “Novada arheoloģija” iepazīstina ar Madonas apkārtni no senāka laika posma pirms 10 000 gadu līdz 17.gadsimtam, kad Latvijas teritorijā pastāvīgi notika dažādu varu maiņas. Kopš oktobra sākuma ekspozīcijā ir jaunums – virtuālais interaktīvais stends “Madonas novada senvēsture”, kas, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, iepazīstina ar Valsts nozīmes arheoloģiskajiem pieminekļiem Madonas apkārtnē, kā arī – seno latgaļu – sēļu apģērbu 9.-12.gadsimtā.

Izstāžu zāles Foajē
‌Aprīlī – virtuālā ekspozīcija “100 Madonas novada personības”

‌Virtuālā ekspozīcija atrodas muzeja Izstāžu zāļu telpās un realizēta VKFF projekta “Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja ekspozīcijas “Madonas novada vēsture” – pirmā posma izveide” ietvaros. Tā iepazīstina ar 100 Madonas novada personībām, kas laikā no 1918. – 2018.gadam  dzimušas, dzīvojušas vai darbojušās Madonas novadā, nesušas Madonas vārdu Latvijā un ārpus valsts robežām, tie ir mākslinieki, politiskie un sabiedriskie darbinieki, zinātnieki, skolotāji un literāti, mūziķi un aktieri.

Līdz 29.aprīlim – Cēsu Valsts Zonālā arhīva izstāde “Represijas pret Madonas  apriņķa iedzīvotājiem” (foajē)
‌Izstādē apvienotas četras dokumentu izstādes, kas tapušas 2001. – 2004. gados: Represijas pret Madonas apriņķa iedzīvotājiem (2001), Represijas pret Praulienas pagasta iedzīvotājiem (2002), Represijas pret Mārcienas pagasta iedzīvotājiem (2003), Represijas pret Bērzaunes pagasta iedzīvotājiem (2004)

Līdz 16.aprīlim – Medicīnas zinātņu doktors, alpīnists Augusts Lietavietis (18.02.1893. – 29.06.1984.)
No 17.aprīļa –  Kultūras darbiniece Marta Kraslovska (25.05.1928. – 05.03.2018.)
No 4.aprīļa – Keramiķis, “Piebalgas porcelāna” izveidotājs Jānis Ronis (dz. 20.04.1963.)  (foajē)
‌Aprīlī – Rotaļlietas

‌Izstādē apskatāmas ar roku darinātas rotaļlietas – lelles, zvēri, piespraudes, kuru autores ir Baiba Matīsa, Kristīna Rozentāle un Liene Lauriņa.
‌Foajē eksponētās izstādes apskatāmas BEZMAKSAS

APRĪĻA PASĀKUMI:
‌12.aprīlī plkst. 12.00 – “Roksraksts – rakstnieka atmaskotājs”. Saruna ar grafoloģi Anitu Milleri.
‌18.aprīlī plkst. 12.00 – tikšanās ar senioriem, ciklā “Dzīves un mākslas krāsās”.
‌19.aprīlī – Madaras Neikenas izstādes “Gleznas” atklāšana.  Sekot līdzi precīzam izstādes atklāšanas laikam.

Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve Sarkaņu pamatskolā
‌Aprīlī  – izstāde “No Sarkaņu skolas vēstures”
‌Aprīlī – etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu atklātā krājuma kolekcijas:
‌* Amatniecības darba rīku kolekcija;
‌* Mēbeļu un sadzīves priekšmetu kolekcija;
‌* 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta dzīvojamo istabu iekārojums;
‌* Kopš 2017.gada jūlija atvērta jauna krājuma ekspozīcija tradicionālās tvertnes un mēri”.

Aprīlī – Ekspozīcija, kas veltīta Madonas novadniekiem – rakstnieka Viktora Eglīša dzimtai, aktrisei Olgai Dreģei, komponistam un kordiriģentam Valdim Breģim, muzikologam Jēkabam Vītoliņam.

Krājuma apskate ir bezmaksas. Ekskursija uz atklāto krājumu jāpiesaka iepriekš, zvanot uz tālr. 26579716 vai 20221997

Vairāk informācijas, zvanot uz Madonas muzeja Izstāžu zālēm: 64823844, 26102225 vai rakstot uz e-pastu: z.grinvalde@madona.lv. Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve - krājuma glabātāja Inese Sudāre, tālr. 26579716

Sīkākai informācijai sekot līdzi muzeja mājas lapā www.madonasmuzejs.lv un sociālajos portālos: www.facebook.com/muzejsmadona un www.twitter.com/muzejsmadona.


‌Ziņu iesūtīja: Zane Grīnvalde, tel. 26102225.

 
Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes