27.- 29. martā taisīsim putraimdesas, iepazīsim ārstniecības augus, audīsim un pīsim jeb "Satiec savu meistaru Madonas novadā"

ziņa publicēta 22.02.2015
Lielāks foto Akcija “Satiec savu meistaru 2015”, ko organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs šogad Latvijā noritēs no 27. līdz 29. martam. Pasākuma būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par cilvēku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē. Šogad pasākumā piedalās 142 dalībnieki, tai skaitā 3 Madonas novada piedāvājumi no Praulienas un Sarkaņu pagastiem.

27. un 28. martā no plkst. 14.00 līdz 17.00 uz praktisku semināru “Ārstniecības augi mūsu veselībai” aicina tēju ražotne “55 mārītes”. Semināra laikā tiksimies ar uzņēmuma vadītāju Dr.sc.ing. Līgu Lieplapu, kas ievedīs mūs izzinošā ārstniecības augu pasaulē. Uzzināsim par augu dziedinošajām īpašībām un to daudzveidīgo pielietojumu, iepazīsimies ar pavasara tējām un noskaidrosim kā sev vajadzīgos ārstniecības augus ievākt un sagatavot. Izzinošais stāstījums tiks apvienotas ar tēju degustāciju. Dalības maksa – 3,5 EUR no personas. Dalība  jāpiesaka pa tel. 26527445 (Līga Lieplapa). Norises vieta: Lejaszīles, Praulienas pagasts, Madonas novads.

IK “55 mārītes” ir ģimenes uzņēmums, kas attīstījis savu darbību dabisku, Latvijā augošu ārstniecības augu tēju un garšvielu ražošanā. Uzņēmums ražo vairāk kā 70 veidu tējas. Biznesa ideja attīstīta uz senu vērtību pamata - Latvijas daba ir mūsu spēka, prieka un veselības avots. Izsenis zināms, cik labvēlīga un dziedinoša ir tieši vietējo augu iedarbība uz konkrētā reģiona cilvēkiem – cilvēks un daba enerģētiski ir vienoti. Tāpēc mums vislabāk līdz to augu tējas, kas auguši zemē, kurā dzīvojam.

27.un 28. martā no plkst. 10.00 līdz 15.00 ciemos aicina Sarkaņu pagasta rokdarbu pulciņš. Interesentiem tiks piedāvātas divas darbnīcas. Pulciņa vadītāja Vanda Podiņa mācīs izšūt Vidzemes vainagcepures ar dažādiem izšuvumu rakstiem, ierādīs tamborēšanas prasmi uz dakšiņas, kā arī neliegs padomus knipelēšanā un frivolitē. Savukārt aušanas prasmju pārvaldītāja Inese Mailīte ļaus izmēģināt slavenās Viļumsones vienpaminu stelles, mācīs jostu aušanu un žalūziju siešanu no dabas materiāliem. Pasākumam par godu tiks iekārtota Sarkaņu rokdarbu pulciņa dalībnieču darbu izstāde. Apmeklējums – bez maksas. Dalība jāpiesaka pa tel. 26987948 (Vanda Podiņa). Norises vieta: Sarkaņu bibliotēka (zaļā divstāvu ēka blakus skolai), Sarkaņi, Madonas novads.

29. martā no plkst. 12.00 līdz 15.00 uz praktisku semināru “Taisīsim putraimdesas” aicina viesu mājas “Apiņu kalte” saimniece Antra Gotlaufa. Nodarbības laikā mācīsimies pagatavot īstas putraimdesas, kuru pagatavošanā kā senos laikos tiks izmantotas cūku zarnas, asinis un “čurksteņi”. Kopīgi gatavosim desu masu, pildīsim to, vārīsim un cepsim. Noslēgumā kopīgi mielosimies ar gardo desu rituli, kas tiks pasniegts ar saimnieces pagatavoto brūkleņu “zapti”. Dalības maksa – 5 EUR no personas. Dalība jāpiesaka pa tel. 29455829 (Antra Gotlaufa). Norises vieta: viesu māja “Apiņu kalte”, Prauliena, Madonas novads.

Antra Gotlaufa ir zināma Praulienas pagasta godu saimniece, kas viesību rīkotājiem iesaka galdā celt ne tikai rasolu un karbonādes, bet arī nogaršot tradicionālos latviešu lauku ēdienus: koču, biezputras, pankūkas. Saimniece jau vairākkārt savas nama durvis vērusi interesentiem, kas vēlas praktiski apgūt dažādu ēdienu pagatavošanu. Ir notikušas maizes un pīrāgu cepšanas darbnīcas, apgūtas sviesta kulšanas prasmes. Līdzšinējās nodarbības piesaistījušas kuplu dalībnieku pulku.


„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs.

Latvijas meistaru karte.

Foto no www.laikmetazimes.lv

Autore: S.Soma, tel. 29130437.

 
Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes