Nogaršo Madonas novadā

ziņa publicēta 08.09.2021
Lielāks foto Informācija par pārtikas ražotājiem, kas pieņem ekskursantus, izrāda saimniecību, piedāvā degustēt un iegādāties produkciju.

Saldumi, ogu un augļu produkcija

“Madonas karameles”. Rīgas iela 1, Madona, tel. 26380073, 26539290. Apmeklētājiem atvērts saldumu ražotnes firmas veikaliņš (P, O, T, C, P, 9.00 - 17.00; S 9.00-14.00; Sv – slēgts), šeit var redzēt un nopirkt karameles un želejkonfektes ar dažādām augļu garšām, ir arī cukurvate. Blakus veikaliņam iekārtota radošās darbošanās telpa, kur tiek organizētas karameļu gatavošanas darbnīcas (stāsts par karameļu gatavošanu, video skatīšanās, karameļu izgatavošana; ilgums – 1 stunda). Tiek uzņemtas gan mājsaimniecības, gan grupas līdz 20 pers. Cena par karameļu darbnīcu: līdz 10 pers. - 35 eur no grupas, virs 10 pers. – 3,50 eur no pers. Darbnīca jāpiesaka 2 dienas pirms apmeklējuma.

“Jāņkalni”. Jāņkalni, Vestienas pagasts, Madonas novads, tel. 28992426. Kāla ezera piekrastē 20 hektāru platībā iekopts zs “Jāņkalni” ogu un augļu dārzs, šeit tiek audzētas krūmmellenes, rabarberi, cidonijas, avenes, āboli. Blakus dārziem atrodas pārstrādes cehs, kur top sukādes, marmelādes, augļu konfektes, sulas, tējas un ievārījumi, vietējo produkciju var iegādāties uz vietas cehā vai pasūtīt interneta veikalā. Tieši šobrīd ir krūmmelleņu ražas laiks, daudzi apmeklētāji izmanto iespēju pašiem salasīt ogas par izdevīgu cenu. Dārzu draugi var iegādāties dažādu šķirņu melleņu stādus un uzzināt padomus to audzēšanā. Piedāvājumā arī klasiska ekskursija pa saimniecību, kas noslēdzas ar produkcijas degustāciju. Ekskursijas maksa: līdz 7 pers. – 15 eur/kompānijai; virs 7 pers. – 1,50 eur/bērniem vai 2 eur/pieaugušajam.

Dabas veltes

“Celmiņi”. Celmiņi, Mārcienas pagasts, Madonas novads, tel. 29481762. Meža ielokā ieskautajā lauku mājā jūs gaida tikšanās ar pieredzes bagāto farmaceiti Valentīnu Dāboliņu. Kopā ar saimnieci var doties dabā atpazīt ārstniecības augus, bet turpinājumā dzirdēt stāstu par veselību stiprinošajiem augiem un degustēt augu tējas. Viesu uzņemšanai iekārtota liela nojume. Tiek uzņemtas gan mājsaimniecības, gan grupas. Ekskursijas cena: līdz 5 pers. - 10 eur no kompānijas, virs 5 pers. - 2 eur pieaugušajiem vai 1 eur skolēniem. Tējas var iegādāties.

“Meistars Sarkaņos”. Putniņi, Sarkaņu pagasts, Madonas novads, tel. 29269192.  Ģimenes mājražošanas uzņēmumā top plaša sortimenta dabas velšu produkcija veselībai un uzturam: hidrolāti, augu pulveri, sīrupi, fermentētas tējas, kafija, sukādes, vīns, sulas, ievārījumi. Jaunākie produkti: ārstnieciskās ziedes (pret saules apdegumiem, brūcēm, kukaiņu kodumiem) un veselīgais saldums bez cukura – pastilas (rabarberu, ķirbju, upeņu, plūmju u.c.). Ekskursijas laikā gaida stāsts par produkciju, degustācija, tirdziņš. Tiek uzņemtas gan mājsaimniecības, gan grupas. Cena – 5 eur no personas.

Ziemeļu tējas “Plūkt”. Saulessēta, Prauliena, Madonas novads, tel. 26459897. Vai Latvijas pļavās un mežmalās ievāktās augu tējas var būt eksportspējīga prece, kas tiek pārdota daudzās Pasaules valstīs? Atbilde ir jā. To var panākt ar mērķtiecību, uzkrātām zināšanām par Latvijas augu vērtīgajām īpašībām un dizaina domāšanu.  Apciemojot uzņēmumu, var piedalīties autentiskā tēju baudīšanas rituālā un uzzināt par augu tēju nozīmi labsajūtas veicināšanā. Meistarklasi var pieteikt grupas no 6 personām. Dalības maksa – 15 eur personai.

Sieri

“Burkānciems”
,
 Ļaudonas pagasts, Madonas novads, tel. 22188433. Būsim godīgi, burkāni šeit nebūs. Šī ir kazkopības saimniecība, kuras ganāmpulkā ir ap 70 amizantas kazas. Lauku saimniecības lepnums ir sierotava, kur tiek ražoti kazas un govs piena sieri. Siera meistares rokās piens pārvēršas gan mīkstajos Mocarellas, Camambert veida sieros, gan cietajos un nogatavinātajos siera rituļos. Ciemiņiem ekskursijas laikā tiek izrādītas kazas, pastāstīts par saimniekošanu, degustāciju zālē uzklāts sieru cienasta galds un iekārtots sieru tirdziņš. Cena par ekskursiju: pieaugušajiem – 5 eur/pers. (minimums 20 eur no kompānijas); skolēnu grupām – 1,50 eur pers.

“Līvi”, Ozolkrogs, Bērzaunes pagasts, Madonas novads, tel. 29187164, 29180251. Kazkopības saimniecība, ganāmpulkā ap 400 kazas. Sierotavā top mīkstie kazas piena sieri. Šī gada jaunumi: siera bumbiņas ar kaltēto tomātu garšu, kazas piena konfektes un saldais sieriņš ar šokolādi. Vasarā populārs arī kazas piena saldējums. Firmas veikaliņš atvērts katru dienu no 8.00 - 17.00. Ceļotājiem tiek piedāvāta ekskursija pa saimniecību, kas noslēdzas ar sieru degustāciju.  Cena: pieaugušajiem - 2 eur pers., skolēniem 1 eur pers., bērniem līdz skolas vecumam – bez maksas.  Programmu var papildināt ar “Tomātu zupas ar kazas sieru” ēšanu. Tad cena (ieskaitot ekskursiju) ir 3,50 eur pers.; bērniem līdz skolas vecumam – 1 eur pers.

“Zvaigznītes”, Zvaigznītes, Meirāni, Indrānu pagasts, Madonas novads, tel. 26825836. Brīvdienu mājas “Zvaigznītes” saimniece prot pagatavot gardus govs piena mājas sierus. Ja aizbrauksiet ciemos, sierus varēsiet gatavot kopīgā meistarklasē, degustēt vai iegādāties. Cena – 3,50 eur pers. Aiviekstes upes krastā tiek piedāvāti arī citi lauku tūrisma pakalpojumi: svinību telpa, pirtiņa, naktsmītnes, telšu vietas, laivas noma, makšķerēšana, ir volejbola un bērnu rotaļu laukumi.

Dzērieni

“Cesvaines Alus Darītava”,  Rūpnīcas iela 1, Cesvaine, Madonas novads, tel. 28352847. Šis ir viens no mazākajiem alus brūžiem Baltijā. Šeit alus tiek vārīts uz dzīvas  alkšņa malkas uguns, pēc tam iejavots ozolkoka kubulā. Savu dzidro krāsu un tīro garšu Cesvaines alus iegūst pateicoties augstākā labuma izejvielām un lēnam nogatavināšanas procesam. Ciemiņi var doties ekskursijā pa alus brūzi un nogaršot vairākas alus šķirnes (“Skaidrīte”, “Marta”, “Augustiņš”, “Tumšo” un “Bušu”), kas katra ir ar savu krāsu, garšu un stāstu. Ekskursijas cena: 4 eur pers.

“Domu pietura”. Raiņa iela 19, Madona, tel. 29296045, 26395710. Ģimenes uzņēmumā SIA “Domu pietura” Madonā jau vairākās paaudzēs tiek koptas mājas vīna gatavošanas tradīcijas. Ciemiņi tiek uzņemti privātmājā ar skaisti iekoptu apkārtni. Viesu uzņemšanai iekārtota gan plaša vasaras telts, gan degustāciju zāle iekštelpās, kur omulīgi jutīsieties arī sliktākos laika apstākļos. Iekārtots arī pašu ražotā vīna veikaliņš. Tiek piedāvātas 2 veidu programmas: “Vīnu iegāde ar degustāciju” steidzīgajiem viesiem (ap 40 minūtes), cena – 3 eur pers. un “Ekskursijas programma ar vīna degustāciju” dzīves baudītājiem  (1,5 st.), cena līdz 8 pers – 40 eur kompānijai; virs 8.pers. – 5 eur pers. Piedāvājumā arī pieturvieta jaunlaulātajiem un kāzu viesiem.

“Lubānas vīnotava”, Parka iela 6, Lubāna, Madonas novads, tel. 23009410. Senajā Lubānas muižas klētī top muižkungu cienīgi vīni, dzirkstošie vīni un destilāti. Vēsajā klēts daļā iekārtota ražošanas telpa, bet blakus - degustāciju zāle. Ciemiņi var apskatīt ražotni, iepazīt vīna darīšanas noslēpumus, nobaudīt un iegādāties “Lubānas vīnotavas” vīnus. Šī gada jaunums - izbraukuma degustācijas, kas nozīmē, ka ir iespējams baudīt vīnus klientu izvēlētajā vietā, arī brīvā dabā. Vīnus var pasūtīt arī attālināti. Saka, ka vīns vislabāk garšo tieši tur, kur tas radīts! Vīno Lubānā!

“Nord Wolf”, Pils iela 3, Cesvaine, Madonas novads, tel. 28625062. Stipro dzērienu ražotne atrodas pašā Cesvaines pilsmuižas sirdī – klētī blakus muižkunga fon Vulfa pilij. Stiprie spirtotie dzērieni šeit tiek ražoti no 2015. gada.  Uzlējumu un stipro dzērienu ražošanas procesā izmanto lielu daudzumu dažādu vietējo ogu, kas dod dzērieniem piesātinātu garšu un krāsu. Viesiem tiek piedāvāta degustācijas programma, kurā iekļauta ražotnes apskate, ieskats alkohola tapšanas procesos un dzērienu nobaudīšana.  Cena - 5 eur pers.

Izmantoti uzņēmēju publicitātes foto.
Informāciju apkopoja: Sanita Soma, tel. 29130437

Lai garšām bagāta atpūta!

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes