Pavasara putnu vērošanas laiks Lubāna ezera apkārtnē

ziņa publicēta 08.04.2021
Lielāks foto Pavasaris ir sasniedzis arī Madonas novadu un Lubāna līdzenumu, gājputni jau pamazām sāk atgriezties atpakaļ mājās un Lubāna ezera apkārtni sāk pieskandināt putnu balsis.

Kā ierasti ikgadu Lubāna ezers, zivju dīķi un apkārtnes lauksaimniecības zemes pulcē tūkstošiem putnu, gājputnu, kas atgriezušies no savām ziemošanas vietām, kā arī caurceļojošo putnu, kas tikai neilgu brīdi uzkavējas, lai barotos un atpūstos pirms tālākā ceļa uz savām ligzdošanas vietām ziemeļos.

Pamazām lielākos bariņos sāk ierasties zosis un gulbji, vītero lauku cīruļu un  ķīvītes. Pats Lubāna ezera vēl ir aizsalis, bet vaļējos ūdeņos Aiviekstes un Rēzeknes upē ir ieraugāmi jau pirmie ūdensputni – paugurknābja gulbji, kā arī apkārtni pieskandina ziemeļu gulbju taures. Šobrīd varam ieraudzīt arī gaigalas, lielās gauras,  pirmos zivju gārņus, kormorāni jeb jūras kraukļus, kas ir saskatāmi ar neapbruņotu aci. Gaisā vērojami gan zosu kāši, gan mazputnu bariņi. Zosis un ziemeļu gulbjus uz laukiem vislabāk izdosies ieraudzīt, ja brauciena maršruta plānosiet posmā Barkava-Bozēni-Kalnagals-Degumnieki-Lubāna ezers un pa pieejošajiem nelielajiem lauku celiņiem.

Šajā nenoteiktajā laikā būšana dabā dod mums mieru, sniedz iedvesmu un relaksē pēc ikdienas. Putnu pieskandinātais pavasaris rada dzīvespriecīgu un skanīgu apkārtni. Pavasaris kombinācijā ar putnu iepazīšanu ir lielisks brīdis, lai kopā ar ģimeni dotos dabā un bērniem ļautu izzināt putnu pasauli.

Lai labāk izdotos iepazīties ar putniem aicinām izmantot izveidoto dabas infrastruktūru. Braucot apkārt ezeram, ir pieejami divi koka putnu vērošanas torņi, no kuriem paveras skats uz ezeru. Tūrisma centrā “Bāka” ir apmeklētājiem pieejama skatu platforma, kas piemērota putnu vērošanai, kā arī aicinām doties nelielā pastaigā gar ezeru vai Aiviekstes upi pie Lubāna mitrāja informācijas centra.

Atgādinām, ka pārvietošanās un aktivitātes atļautas vienas mājsaimniecības ietvaros!


Autore: I.Sauša, tel. 29234956
Lubāna mitrāja aktualitātes: facebook

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes