Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/programma-latvijas-skolas-soma?fu=read&id=9457

"Latvijas skolas soma" Barkavas pamatskolā

2020.03.18 17:41

Ir noslēdzies iniciatīvas “Latvijas skolas somas” 2019./2020.m.g. pirmais semestris, un varam nedaudz atskatīties, ko Barkavas pamatskolas bērniem un jauniešiem nācies redzēt, piedzīvot, izjust un uzzināt.

26.novembrī 1.- 4.klašu skolēni programmas „Latvijas skola soma” ietvaros noskatījās Latvijas Leļļu teātra izrādi „Mazā raganiņa” Madona KN, kas ir iestudēta pēc vācu bērnu rakstnieka O.Preislera grāmatas motīviem.

Gatavojoties izrādes apmeklējumam, skolēni latviešu valodas stundās radošā gaisotnē iepazinās ar grāmatas vizuālo noformējumu, dalījās iespaidos par lasītajiem fragmentiem un improvizēja dažas saturiskās ainas, kas mudināja izlasīt O. Preislera grāmatu.

Mazās raganiņas darbošanās izrādē lika bērniem aizdomāties un izvērtēt, kas īsti ir labi, kas ir slikti. Kā rīkoties, pieņemt lēmumu un nebaidīties darīt? Cik labi ir tad, ja līdzās ir draugs un padomdevējs! Šoreiz Raganiņai tas ir gudrais krauklis Abrakss, kurš zina visu... gandrīz visu.

31.oktobrī Tēvzemes nedēļas pasākumu cikla ietvaros, 5.-9.klašu skolēni devās mācību ekskursijā uz Rīgu. Skolēniem tika piedāvātas alternatīvās darba formas vēstures mācību satura apguvē un pilsoniski patriotiskās līdzdalības audzināšanas jomā, apmeklējot Latvijas Kara muzeju un Barikāžu muzeju.

Latvijas Kara muzejā skolēni piedalījās muzejpedagoģijas nodarbībās par tēmu ‘’Kā dzīvoja Latvijas ļaudis 1. Pasaules kara laikā’’, kas sniedza vizuālu un paliekošu priekšstatu par minēto laika posmu vēsturē. Vecāko klašu jauniešiem par tēmu "Bermontiāde", kas bija veiksmīgs apgūto zināšanu  atkārtojums, nostiprinājums un padziļinājums. Lielākā daļa skolēnu tēmās iedziļinājās, tās saprata un novērtēja kā mācību procesam vērtīgas, atmiņā paliekošas un izziņu tālāk rosinošas.

Trešās Atmodas laika vēsturisko apskatu skolēni uzzina klases audzinātāju stundās atbilstoši vecumposma spējām iepazīt un analizēt jaunāko laiku vēsturiskos notikumus, kā arī 6. un 9.klašu Latvijas vēstures mācību satura apguvē. Nodarbības un izstādes Barikāžu muzejā deva uzskatāmu priekšstatu par tā laika vēsturiskajām un politiskajām norisēm Latvijā un kaimiņvalstīs. Tas motivē skolēnus pētīt un izprast mūsu valsts attīstības posmus, izprast 20.gs. 90.gadu sabiedriski politiskās aktivitātes kā arī apzināties savu vecāku vietu un lomu vēsturiskajos notikumos.

28. novembrī Barkavas pamatskolas 5.-9. klašu skolēniem lielu interesi radīja Carnival Youth stāvkoncerta „GOOD LUCK” apmeklējums Madonas KN. Lai pilnvērtīgi baudītu piedāvāto muzikālo iespēju, skolēni mūzikas stundās iepazinās ar alternatīvās jeb indie mūzikas stila pārstāvjiem Latvijā un pasaulē. Pēc koncerta jaunieši izskatījās emocionāli pozitīvi uzlādēti, atvērti un labprāt dalījās gūtajos iespaidos.

„Esmu ļoti pateicīga par iespēju apmeklēt koncertu un labprāt apmeklētu šo koncertu atkārtoti. Koncerts bija muzikāli kvalitatīvs un pozitīvu emociju bagāts. Bija iespēja dzīvot līdzi - gan dziedāt, gan dejot un paust savas emocijas.”

/Simona Liliāna Dreimane/

‘’Man šī grupa likās savādāka nekā citas, protams, labā nozīmē. Viņi zina, ko dara, un viņiem tas sanāk. Tas bija neaizmirstams audiovizuāls ceļojums kopā ar grupu, iespaidīgi! Tagad tā būs viena no manām mīļākajām grupām.’’

/Roberts/

12. decembrī Barkavas pamatskolā iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros bija jauka, interesanta un radoši piesātināta tikšanās ar Austras bērnu – audzēkni, domubiedri, akustiskās ģitāras pavēlnieci dziedošo Vitu Krūmiņu no Cesvaines.

Pirmajā daļā skolēni darbojās ar līdzpaņemtajiem dažādajiem mūzikas instrumentiem. Bērniem meistarklases laikā izdevās apgūt jaunas prasmes un kolektīvās muzicēšanas laikā tika sagatavots priekšnesums ar vairāku skaņdarbu aranžējumiem, atskaņojot tos otrās daļas programmas laikā pārējiem skolēniem.

Otrajā daļā skolēniem bija iespēja klausīties pašas Vitas sirsnīgajā, patīkami vieglajā dziedājumā, kas atraisīja un iesildīja ikvienu klausītāju, kā arī iedrošināja pievienoties kopdziedāšanai vai vismaz dungot līdzi.

Šo Adventa laikam tik emocionāli mierīgo noskaņu, ar pašu bērnu līdzdalību, radīja Vita Krūmiņa, kas spēja piepildīt telpu ar patiesu mīļumu un neparastu strāvojumu.

Paldies skolēniem un skolotājām par interesantām idejām, pozitīvām domām, atbalstu un aktīvu iesaisti iniciatīvas “Latvijas skolas soma” rīkotajos pasākumos, kas atkal no jauna ļauj atklāt, redzēt, piedzīvot, izjust un uzzināt!

Informāciju apkopoja projekta ‘’Skolas soma’’ koordinatore Ināra Gailuma

Fotokolāža par atklāto, redzēto, piedzīvoto, izjusto un uzzināto