Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/jaunumi?fu=read&id=8621

„Dod roku, kāpjam augstāk” Degumniekos

2019.05.27 15:49

Šķiet, vēl nesen, februārī, biedrība „Pauze AD”, kuras sastāvā pārsvarā ir jaunieši sāka realizēt projektu „Dod roku, kāpjam augstāk!” ar Līguma Nr. MNP/2.4.3./18/178

15.februārī multifunkcionālajā centrā „13.km” norisinājās diskusija „Jaunietis sabiedrībā, sabiedrība jaunietī”, kuras laikā atklājās, ka Ošupes pagasta jaunieši ir ļoti ieinteresēti pagasta kopējā tēla uzlabošanai , vides sakārtotībai, cilvēku savstarpējām attiecībām. Pasākuma laikā dzima ideja, ka, darbojoties kopā, mēs varētu noorganizēt stafeti apkārt Lubāna ezeram, pieaicinot apkārtējos Lubāna mitrāja novadus un pagastus. Nenoliedzami, ka pirmā doma bija apstāties ap ezeru, sadodoties rokās, bet tas prasītu ļoti daudz cilvēkresursus. Ar šo akciju jaunieši gribēja pievērst plašākas sabiedrības uzmanību unikālajam Lubāna ezeram un tā apkārtnei, veidot saikni jauniešiem savā starpā, vienojoties kopīgai idejai. Vakara gaitā cepām picas, eksperimentējām ar garšām. Pasākuma laikā viens par otru daudz ko atklājām un guvām vienotības sajūtu.

Iespējām baudīt filmu vakaru un lekciju „ Kas ir mīlestība”, kopā ar Andu Kurmīti. Jaunieši gan uzklausīja stāstījumu, gan arī paši izteicās, dalījās pieredzē. Skaudri, bet daži atzina arī to, ka ir apsmieti vienaudžu starpā. Kopīgi meklējām risinājumus, kā rīkoties, kā tikt galā un kur meklēt palīdzību. Sarunas bija sirsnīgas un noritēja arī pa kādai asarai, kas apliecināja, ka jaunieši ar interesi sekoja līdzi stāstījumam.

Jau martā jauniešus pārsteidza ielu vingrotāju šova grupa no Ogres „Street warriors” ar atraktīvu stāstījumu, ka ir tik ļoti labi atrast savu nišu, hobiju, ar ko nodarboties un to pat ir iespējams pārvērst par darbu, ar ko tu spēj nodrošināt pats sevi. Jaunieši šajā grupā ikdienā uz treniņiem dodas kā uz darbu. Uzstāšanās gan nav regulāra, bet ir dienas, kad ir pat četras uzstāšanās. Grupas jaunieši apliecināja, ka kopumā visas lietas, kam tu tici un kas tev ļoti patīk, ir sasniedzamas, tikai jāiegulda ir darbs. Jaunieši pēc tikšanās bija ļoti iedvesmoti un turpina grupai sekot sociālajos tīklos un pat sazinās ar tās dalībniekiem.

Skolēnu brīvlaikā nodevāmies mākslas nodarbībām – keramikai, origami, filcēšanai, gleznošanai.  Tas  bija ļoti meditatīvs process, kādam varbūt pietrūka pacietības, bet kāds ļoti iedziļinājās darāmajos darbos un rezultātā ieguva skaistu darbiņu - vai šķīvi, svilpavnieku, filca tehnikā veidotu puķi, origami veidotu rāmīti vai ziedu. Tāpat jaunieši iemēģināja roku gleznošanā. Darbi patiešām izdevās pārsteidzoši.

24.martā jaunieši tikās ar iedvesmas personu Laimu Krušku, kas ir Degumnieku pamatskolas absolvente. Ar savu stāstījumu meitene pastāstīja  par iespējām sasniegt savus mērķus, ja vecākiem ir ierobežoti naudas līdzekļi. Pastāstīja par savu ceļu uz izglītību un karjeras izaugsmi.

Kopā darbojoties un strādājot pienāca ziedošais pavasaris un līdz ar to arī gaišas un skaistas tikšanās ar JRT aktieriem Vili Daudziņu un Kasparu Znotiņu, kas dalījās iedvesmas stāstā par to, ka neviens apgūstamais priekšmets skolā nav lieks vai nenoderīgs. Pastāstīja un parādīja ainas no aktieru ikdienas un darba. Jaunieši saņēma novēlējumu, ka, lai arī ko viņi dzīvē izlemtu darīt, galvenais ir kļūt par labiem cilvēkiem. Tikšanās bija pozitīvu emociju pilna un iedvesmojoša. Toties tikšanās ar personības attīstības konsultanti Ivetu Gargurni nesa mums iespēju sevi izzināt, pārdomas par nākotnes plāniem un stingrāku pārliecību, ka viss, ko dari šodien, palīdzēs tev nākotnē sasniegt savus mērķus.

20.aprīlis mūs lutināja ar siltu sauli un mēs ar lielu prieku devāmies ekspedīcijā dabā. Rītu iesākām purvu kurpēs, izstaigājot Teirumnieku purvu. Šeit mums nācās pilnveidot sadarbības prasmes, jo bija komandas biedri, kas baidījās iet, bija arī tādi, kas bija mazliet pārgalvīgi. Purvs nav no bīstamākajiem Latvijā, bet bez sadarbības un „komandas gara” neiztikt. Redzējām purvā čūsku, kas radīja satraukumu mūsu rāmajā pārgājienā. Nācās nomierināt satrauktos, sadoties rokās, atbalstīt biedrus. Ceļā našķējāmies ar pārziemojušajām dzērvenēm, ar kurām atradēji dāsni dalījās ar līdzgājējiem.  Iznākot no purva, veiksmīgi izdevās īstenot „zibakciju” – mazā talka. Pie ieejas Teirumnieku dabas takā iespējams dzīvnieki bija izgāzuši atkritumu konteinerus. Mēs kopā, uzaicinot arī citus purva takas apmeklētājus, savācām atkritumus, kas vēja izmētāti gozējās palielā teritorijā mežā. Dienas noslēgumā Lubāna ezerā vizinājāmies ar sup dēļiem, varētu teikt, ka baudījām gan atpūtu, gan apguvām sadarbības prasmes un iepazinām viens otru no cita skatu punkta. Esam priecīgi un gandarīti par iespēju izbaudīt visu piedāvāto, kas paver mums citus horizontus un palīdz saprast, kā tiekties uz saviem mērķiem un kāpt augstāk.


Informāciju sagatavoja: Dace Kalniņa