Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=8328

Samariešiem Madonas novadā aizritējis teju jau ceturtais gads

2019.02.27 10:59

Teju jau ceturto gadu Madonas novadā aprūpes mājās pakalpojumus nodrošina “Latvijas Samariešu apvienība” un 2018. gadā pakalpojumus novadā saņēmuši 176 cilvēki. Samariešu apvienības piedāvātie pakalpojumi ir daudzveidīgi un nodrošina dažādas palīdzības iespējas.

Pakalpojumi pieejami pēc Sociālā dienesta personas vajadzību novērtējuma un lēmuma par piemērotāko pakalpojumu. Palīdzība var būt gan ikdienišķās lietās – ienest malku mājās, palīdzēt nokļūt līdz pastam, veikalam, sociālajam dienestam – ar mazo automašīnu, vai arī aprūpe, izmantojot lielo automašīnu – palīdzība izmazgāt veļu, nomazgāties dušā, palīdzēt apkopt pēdas.

Visvairāk aprūpējamo cilvēku, kuri novadā saņem pakalpojumu “Aprūpe mājās” ir vecumā no 70-95 gadiem, apmēram 70% sieviešu un 30% vīriešu.

Pieprasīts ir arī mobilās aprūpes pakalpojums ar lielo, īpaši šīm vajadzībām būvēto automašīnu – cilvēki labprāt izmanto iespēju nomazgāties dušā, sakopt kāju pēdas un nagus, ko nodrošina pēdu aprūpes speciālists, izmazgāt veļu, nogriezt matus. Mobilās aprūpes auto ik mēnesi dodas pie 50 cilvēkiem. “Šis pakalpojums ir izveidots tā, lai tie cilvēki, kuri dzīvo laukos, kuriem nav pieejamas ērtības un ir grūtības pašiem sevi pilnvērtīgi apkopt, varētu droši palikt savās mājās un dzīvot pilnvērtīgu dzīvu ierastajā vidē,” stāsta dienesta „Samariešu atbalsts mājās” vadītājs Viesturs Kleinbergs.

Svarīgs palīgs, nodrošinot ikdienas aprūpi ir arī Drošības pogas pakalpojums, kas nodrošināts 21  cilvēkam, lai sniegtu palīdzību ikdienā un arī krīzes situācijās. Drošības poga ir īpaša saziņas sistēma – saziņas iekārta un signālpoga, kas atrodas aprocē vai kulonā.  Drošības poga ir ērta lietošanā – atliek piespiest signālpogu un informēt par to, kas atgadījies. Signāls centrālē nonāk no jebkuras vietas dzīvoklī vai mājā. Vienlaikus ar signāla saņemšanu Dienesta operatoram datora ekrānā redzama iepriekš apkopota informācija par personu – veselības stāvoklis, kontaktpersonas, kas palīdz operatīvāk un precīzāk nodrošināt palīdzību. Atkarībā no katra individuālajām vajadzībām pie cilvēka dodas palīdzības un aprūpes dienesta darbinieki.

Tāpat arī pagājušajā gadā, pateicoties AS “Latvijas valsts meži” finansētajam projektam “Vecums nav vientulība”, 53 novada senioriem, kuriem tiek nodrošināta mūsu ikdienas aprūpe, tika dota iespēja gūt jaunus iespaidus, apmeklējot kultūras un dabas objektus un pasākumus atbilstoši viņu interesēm, un kaut uz dienu izkļūt no savas viensētas un doties aplūkot interesantas vietas Latvijā.  Pagājušajā gadā novada seniori devās ekskursijās uz Liteni un Stāmerienu apskatīt akmeņu, pudeļu muzeju, tika organizēts  arī brauciens ar vilcieniņu apkārt Stāmerienai, uz Gulbeni, kur tika iepazīta arbūzu, meloņu audzētava, gada vidū seniori viesojās Madonas karameļu ražotnē, kā arī tējas vākšanas darbnīcā “Trīs mārītes”, savukārt Sarkaņos tika apskatīti strausi un dažādi eksotiskie dzīvnieki .

Ziemassvētkos seniori tika godināti un sveikti ar pārtikas paciņām, kā arī sirsnīgas "Latvijas valsts meži" darbinieku sarūpētās dāvanas nonāca pie vientuļiem veciem cilvēkiem Madonas pusē. Cits tika pie siltas segas, cits - pie mīksta jauna spilvena, dažādiem gardumiem vai citām noderīgām un viņiem vajadzīgām lietām. Dienesta "Samariešu atbalsts mājās" darbinieki, zinot katru sirmgalvi un viņa vajadzības, aizveda katram tieši to dāvanu, kas cilvēkam bija nepieciešama visvairāk.



Informāciju sagatavoja: Baiba Pare
Latvijas Samariešu apvienības komunikācijas speciāliste

Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa