Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=6771

29.augustā valdība izsludinājusi ārkārtējo situāciju 27 novados saistībā ar neseno lietavu un plūdu radītajiem zaudējumiem lauksaimniekiem Latgalē, Zemgalē un Vidzemē

2017.08.29 16:22

Kopumā ārkārtas stāvoklis izsludināts 27 novados un tas ilgs no šodienas līdz 2017.gada 30.novembrim. Ārkārtas stāvoklis lauksaimniecības sektorā izsludināts Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines, Varakļānu un Krustpils novados.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju līdz šā gada 29.septembrim būs jāizvērtē pašvaldību pieprasījumi zaudējumu kompensēšanai par nodarītiem zaudējumiem pašvaldību infrastruktūras objektiem, kā arī jāizvērtē pašvaldību iesniegtā informācija par privātajiem mājokļiem un pašvaldību sniegto atbalstu iedzīvotājiem ārkārtas situācijā.

Lauksaimnieki, kuriem lauksaimniecības platības ir deklerētas Lauku atbalsta dienestā, kompensācijām varēs pieteikties elektroniski līdz 1.oktobrim. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) vadībā izveidotā koordinācijas padome lietavu un plūdu radīto seku likvidēšanai līdz 1.novembrim veiks pieteikto platību apsekošanu un situācijas izvērtēšanu. Attiecīgi pēc tam Zemkopības ministrija informēs Ministru kabinetu par kopējiem zaudējumiem laukaimniekiem. Precīzi kompensāciju saņemšanas kritēriji gan vēl nav skaidri.

Madonas novadā postījumus piedzīvojuši Barkavas, Mētrienas, Praulienas un Ošupes pagasti.
Nesaidrību gadījumā, lūgums vērsties Lauku atbalsta dienestā (Saieta laukumā 1, 114 kab. 1.stāvā, Madonā, tālr. 64860998) vai Latvijas Lauku konsultāciju centrā (Poruka ielā 2, Madonā, tālr. 64807688; 28662917).

‌Foto: Ivars Soikāns, LETA

V‌alsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests informējis, ka 24. augusta vakarā, kad Latgalē beidzās lietavas, nokrišņu daudzums pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem Rēzeknes novērojumu stacijā 32 stundās sasniedza 159 milimetrus jeb 229% no augusta normas. Tiek lēsts, ka daudzviet Latvijas austrumu pierobežā kopējais nokrišņu daudzums ir bijis vēl lielāks.

Rezultātā ir cietuši vairāki reģionam nozīmīgi ceļi, kā arī dzīvojamās mājas un lauksaimniecības sējumi.

Krīzes vadības padome ir koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir nodrošināt valsts un pašvaldību institūciju saskaņotu rīcību, veicot valsts apdraudējuma preventīvos un pārvarēšanas pasākumus, kā arī tā radīto seku likvidēšanas pasākumus.

Krīzes vadības padomi vada ministru prezidents Māris Kučinskis. Krīzes vadības padomes locekļi ir aizsardzības, ārlietu, ekonomikas, finanšu, iekšlietu, tieslietu, veselības, satiksmes un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri. Krīzes vadības padomei ir tiesības uzaicināt uz padomes sēdēm valsts, pašvaldību un citu institūciju amatpersonas vai ekspertus.



‌Informācijas avots: Zemkopības Ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis
‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa