Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=12641

Apkopoti iedzīvotāju aptaujas "Vai nepieciešama Madonas novada ielu nosaukumu maiņa?" rezultāti

2023.05.26 12:05

No š.g. 2. līdz 16. maijam tiešsaistes aptaujā aicinājām Madonas novada iedzīvotājus paust viedokli par vietvārdu nomaiņu Madonas novadā.

Madonas novada pašvaldībā – domes deputātu, kā arī sabiedriski aktīvo iedzīvotāju iniciatīvas rezultātā šogad tika aktualizēts jautājums par sešu oficiālo vietvārdu nomaiņu Madona novadā.

Paust viedokli, vai nepieciešama vietvārdu nomaiņa, aicinājām, aizpildot anketu laika posmā no 2. līdz 16. maijam. 
‌Aizpildot anketu, iedzīvotāji varēja norādīt, vai atbalsta nosaukuma maiņu, ja atbalsta, kāds varētu būt ieteicamais jaunais nosaukums, kā arī sniegt savu komentāru par pašvaldības iniciatīvu (plašāka informācija par aptauju ŠEIT)
‌Kopumā tika saņemti 176 iedzīvotāju viedokļi. 
Pateicamies ikvienam, kas, aizpildot anketu, piedalījās aptaujā!

‌Iepazīstoties ar aptaujas rezultātiem, Madonas novada pašvaldības domes deputāti 23. maija Finanšu un attīstības komitejas sēdē vienojās turpināt darbu pie vietvārdu nomaiņas Madonas novadā, meklējot piemērotākos risinājumus, kas būtu saskaņā gan ar Vietvārdu informācijas noteikumiem, gan Valsts valodas centra ieteikumiem, gan sabiedrības interesēm.   

‌APTAUJAS REZULTĀTU KOPSAVILKUMS

Vai nepieciešama nosaukuma maiņa Martas Riekstas ielai, Madonā? 

Jā (71,6%,)

Nē (24,4%)

Nezinu (4%)

Ieteikumi: Riekstu iela (18), Kastaņu iela (10), A. Kumsāra iela (3), K. Skalbes iela (2), Martas iela (2), turpinājums Valdemāra bulvārim/ Augu ielai.

Vai nepieciešama nosaukuma maiņa Oškalna ielai, Ērgļos? 

Jā (58%,)

Nē (26,7%)

Nezinu (15,3%)

Ieteikumi: Ogres iela (9) pārdēvējot Ērgļos jau esošo Ogres ielu, Ošu iela (7),  Sporta iela (3), Jurjānu iela (3), Dambja iela (2).

Vai nepieciešama nosaukuma maiņa Oškalna ielai, Ošupē?
 
Jā (55,7%,)

Nē (26,1%)

Nezinu (18,2%)

Ieteikumi: Ošu iela (7),  Upes iela (3), Klānu iela (2), Martuževas, Blaumaņa, Gruzīša, Valērijas Seiles vai citu ievērojamu ar Ošupes pusi saistītu personu vārdā. 
 
Vai nepieciešama nosaukuma maiņa Maskavas ielai, Madonā?

‌Jā (71,1%,)

Nē (24,4%)

Nezinu (4,5%)

Ieteikumi: Pārdaugavas iela (4),  Brīvības iela (2), Kijivas iela (2), Madonas iela (2), Karjera iela (2), Liepu iela (2), Bērzu iela (2) pagarinot jau esošo ielu, nosaukt ziedu vai koku vārdā/ Madonas sadraudzības pilsētu vārdā.

Vai nepieciešama nosaukuma maiņa Orehovozujevas ielai, Madonā?
 
‌‌‌Jā (77,2%,)

Nē (16,5%)

Nezinu (6,3%)

Ieteikumi: Vaijes iela (5),  Īsā iela (5), Domes iela (4), nosaukt kāda ievērojama madonieša/Madonas sadraudzības pilsētu vārdā/apvienot ar Saieta laukumu.
 
Vai nepieciešama adreses maiņa vietai "Komunāri", Kraukļos?
 

‌Jā (58%,)

Nē (19,3%)

Nezinu (22,7%)

Ieteikumi: "Gubenes" - par godu Kraukļos dzimušajai ērģelniecei Marijai Gubenei, "Krauklīši", "Kovārņi", "Odi"; "Ūsiņi", "Karogi", "Lācītes" , "Murāni", "Komisāri".

Iedzīvotāju komentāri: 

"Ir svarīgāki, aktuālāki jautājumi par ielu nosaukumu maiņu!" 

"Tā ir daļa no vēstures - to nevajag izdzēst, bet skaidrot." 

"Ielas nosaukums jāveido cilvēkiem, kas tur dzīvo, pēc savām sajūtām un asociācijām, neiekļaujot ideoloģijas, kā tas ir bijis nosaucot šīs ielas. Uzskatu, ka nosaukumu cilvēkiem no malas ieteikt ir pārāk formāli un bezpersoniski." 

"Vajag ielas un apdzīvotās vietas nosaukt Madonas novada/apriņķa patriotu un latvju literātu/dziesminieku vārdā, kuriem nav tik daudz ielu, piemēram, Skalbes iela, Ezeriņa, utml." 

"Vispār nevajag speciāli cilvēku uzvārdos arī pilsētu nosaukumos ielas pārdēvēt. Varam izvēlēties kaut ko no dabas, ziediem, kokiem, dzīvnieku valstības u.t.t."

"M.Riekstas ielas iedzīvotāji iesniedza savu vērtējumu par ielas nosaukuma maiņu. Cerams ka tas tiks ņemts vērā pie rezultātu apkopojuma. 99% pret." 

"Jāmaina visi padomju varu un tās atbalstītājus slavinošu, kā arī rusifikācijas politiku iemiesojošu ielu nosaukumi."

"Galvenais ielas nosaukt normālos nosaukumos, ne tādos, ka pēc tam pinas mēle runājot! Izsludiniet konkursu skolā, lai bērni piedāvā savas izvēles." 

"Ielu nosaukumu maiņa būtu atjauninājums ciemam/pilsētai, jo vecie nosaukumi jau ir pārāk seni, viss kas ir jauns tomēr ir labāks."

"Madonas vēstures muzejs zinās kā pārdēvēt ielas, ir daudz novadnieku, kas ir cienīgi, lai viņu vārdā nosauktu ielu."

 Informāciju sagatavoja: EGILS KAZAKEVIČS, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists