Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=12625

Izskanējis bērnu un jauniešu folkloras festivāls „Pulkā eimu, pulkā teku“ Cesvainē

2023.05.22 14:07

20. un 21. maijā Cesvainē satikās 71 bērnu un jauniešu folkloras kopa no visas Latvijas, kopskaitā vairāk nekā 1000 dalībnieku. Festivāls notika jau 39. reizi, katru gadu citā Latvijas kultūrvēsturiskajā novadā. Ik gadus tas veltīts tēmai, kuru dalībnieki pēta vietējo tradīciju kontekstā. 2023. gada tēma bija “Amati, amatnieku meistarstiķi un niķi”.

PEPT Nacionālo sarīkojumu organizēja Valsts Izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā Madonas novada pašvaldību, Madonas novada Cesvaines apvienības pārvaldi, Tradicionālās kultūras biedrību “Aprika” un biedrību “MakeArt”.

Dalībnieki visa mācību gada garumā bija apguvuši dziesmas, dejas un rotaļas, iepazinuši savas apkārtnes amatniekus, amatu simboliku dainās, ticējumos un citos folkloras materiālos. Satiekoties nacionālajā sarīkojumā, bērniem un jauniešiem bija iespēja dalīties apgūtajā pieredzē, kā arī uzzināt ko jaunu, iepazīt draugus, apgūt jaunas iemaņas.

20. maijā labo sajūtu un gudrību takā Cesvaines pils apkārtnē un parkā dalībnieki varēja vīt auklas no pakulām, sajust dažādās māla īpašības, pašrocīgi apgleznot tiltiņa fragmentus, gavilēt pilskalnā, iepazīt steļļu sastāvdaļas, aust, griezt tecilu, asinot darbarīkus, pārvarēt šķēršļus ganu takā pils parkā, spēlēt sadarbošanās rotaļas, uzzināt, kā sien Jāņu sieru, kā arī iepazīt Cesvaines pils kompleksu. Folkloras festivāls bija saistīts arī ar zīmīgu atceres gadskārtu – tautas melodiju vācējas, pirmās latviešu ērģelnieces un komponistes Marijas Gubenes 150-gades pieminēšanu. Takas noslēgumā dalībnieki līdz ar folkloras kopu “Krauklēnieši“ nodziedāja kādu no Marijas Gubenes Cesvaines apkārtnē pierakstītām tautas melodijām.

Festivāla atklāšana un folkloras konkursu laureātu koncerti notika brīvā dabā Cesvaines pils abās pusēs, tajos kā dalībnieki, klausītāji un līdzi dancotāji jutās visi klātesošie. Pils zālē vēlā vakarā satikās stāstnieki, bet pie kultūras nama skvērā notika rotaļas un danči.

21. maijā krāšņs gājiens devās no Cesvaines vidusskolas uz ābeļdārzu pie TV torņa. Šeit novadu koncertā Latvijas tradicionālās kultūras īpatnības atšķirības un reizē arī vienotību varēja izjust ikviens. Kā dāvana festivāla dalībniekiem bija arī dūdu un bungu grupas „Auļi“ uzstāšanās.

Atsauksmes no festivāla dalībniekiem bija ļoti pozitīvas. „Paldies par divām lappusēm skaistāko atmiņu albumā!“ – tā kopa no Rēzeknes „Vīteri“. „Paldies par šo Dieva radīto, cilvēku pilnveidoto un dziesmām ieskandināto vietu!“ – tā mērdzēnieši un pušmucovieši. Vai kāds var pateikt to vēl labāk? Pārguruši, bet laimīgi – tiekamies 40. festivālā 2024. gadā Jēkabpilī un Zasā!

 

Informāciju sagatavoja: Baiba Putniņa

Cesvaines vidusskolas folkloras kopas “Ūrdaviņa” vadītāja




‌Agra Veckalniņa fotoattēlu galerija no festivāla Cesvainē pieejama >> šeit <<