Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=12472

Konkursā “Biznesa skices” 3. vietu iegūst skolēni no Madonas Valsts ģimnāzijas

2023.03.24 15:40

Noskaidroti ikgadējā Swedbank biznesa plānošanas konkursa “Biznesa skices” uzvarētāji. Pamatskolu komandu konkurencē 3. vietu un 500 eiro naudas balvu ieguvusi skolēnu komanda “Kameņmāja” no Madonas Valsts ģimnāzijas. Skolēniem radusies ideja par māla un 3D printētu kameņu māju, kurā dzīvot iespējams vienai lielai kameņu saimei.

Pamatskolu grupas 3. vietas ieguvēji “Kameņmāja” – Madonas Valsts ģimnāzijas komanda – piedāvā māla un 3D printētu kameņu māju, kurā iespējams dzīvot lielai kameņu saimei. Māja paredz kamenēm drošu vietu, kurā netraucēti dzīvot vairākus gadus, lai tās spētu vairoties un paplašinātu apputeksnētāju skaitu. Kameņu māju ikviens var ierakst zemē kādā klusā zemes pleķītī, lai kamenes tajā varētu netraucēti dzīvot. Komandai līdz konkursa finālam palīdzēja nokļūt skolotāja Iveta Vabule.

Kopumā konkursa finālisti konkursa pēdējā kārtā spējuši piesaistīt 8548 balsis, apliecinot savu biznesa ideju aktualitāti un dzīvotspēju.

“Kā jau tas biznesā mēdz notikt, arī šajā konkursā bija komandas, kuras sevi ļoti pārliecinoši pieteica, bet zaudēja līderpozīcijas pēc publiskā balsojuma, un bija arī tādas, kas tieši pēc balsojuma kārtas veica būtisku izrāvienu. Katra biznesa ideja ir jāpārbauda, jo ne vienmēr tas, kas šķiet aktuāls un aizraujošs pašam, tāds liksies arī potenciālajiem pircējiem. Taču idejas konkursā patiešām bija lieliskas, un es ceru, ka gūtā pieredze arī tos, kas šoreiz neieguva godalgotas vietas, iedvesmos nepadoties, vēl vairāk pilnveidot un uzlabot savu ideju un atrast savu īsto mērķauditoriju,” saka Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

 

Labākās komandas saņems naudas balvas sava biznesa attīstībai: 1. vietas ieguvējs katrā vecuma grupā saņems 1500 eiro, 2. vietas ieguvējs – 1000 eiro, bet 3. vietas ieguvējs – 500 eiro, sadalot vairāk nekā 14 000 euro lielo konkursa balvu fondu. Savukārt godalgotās pamatskolu un vidusskolu komandas konsultējošie skolotāji līdz ar gandarījumu par audzēkņu panākumiem iegūs 200 eiro lielu naudas balvu. 

Pamatskolēnu grupā 1.vietu ieguvusi Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas komanda ar personalizētu mazuļa knupīša turētāju “Knapī”. Vidusskolu grupā uzvarējusi Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komanda ar “Herble” – cementa puķupodiem ar mobilās lietotnes kontrolētu automātisku aplaistīšanas funkciju. Tā ir noderīga ideja daudziem steidzīgiem cilvēkiem, kuri labprāt izrotātu savu māju ar skaistiem telpaugiem, bet regulāru piemirst tos aplaistīt. Bezmaksas mobilā lietotne ļaus kontrolēt ūdens padeves daudzumu un biežumu, kā arī saņemt ieteikumus par augu apkopi un atgādinājumus papildināt puķupodos iestrādāto ūdens tvertni. 

Savukārt augstskolu grupas uzvarētāja – Banku augstskolas komandas – projekts “SD-RENT” ir platforma, kur cilvēki var izīrēt savas elektroierīces vai arī īrēt tās no citiem lietotājiem. Darījumi notiek starp fiziskām personām, veicinot maiņas ekonomiku un paaugstinot ierīču izmantošanas efektivitāti. Popularizējot šādu modeli, klientiem ir iespēja ātri un finansiāli nesāpīgi iegūt pieeju ierīcei, ar kuru aizvietot salauzto, izmēģināt jaunas ierīces, tās neiegādājoties, gūt papildu ienākumus, izīrējot savas ierīces, kā arī samazināt cilvēku radīto CO2 nospiedumu.

Konkursa pēdējā kārtā sacentās piecas komandas katrā vecuma grupā, un jauniešu uzdevums bija piesaistīt savām biznesa idejām atbalstītāju uzmanību, īstenojot balsu piesaistes kampaņu. Finālā sacentās komandas no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Lizuma pamatskolas, Madonas Valsts ģimnāzijas, Rīgas Centra humanitārās vidusskolas, Rīgas Valsts tehnikuma, RTU Inženierzinātņu vidusskolas, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Banku augstskolas, Rīgas Tehniskās universitātes, Biznesa augstskolas “Turība”, Latvijas Universitātes un Ventspils augstskolas.

Šogad pirmo reizi konkursā varēja pieteikties visi, kas to vēlas – gan komandas, kam jau ir savs skolēnu mācību uzņēmums un biznesa ideja, gan tiem, kuriem to vēl nav. Aktivitāte bija ļoti liela: konkursā pieteicās 351 jauniešu komanda (1172 dalībnieki) no 26 Latvijas novadiem. Vislielākā konkurence bija vidusskolu grupā – 237 komandas; pamatskolu grupā pieteikušās 92, augstskolu grupā – 22 komandas. Šogad biznesa plānus vērtēja rekordliela žūrija – 90 Swedbank darbinieki.

Biznesa plānošanas konkursu “Biznesa skices” organizē Swedbank sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, “Skola 2030” un Latvijas Studentu apvienību. Konkurss notiek trīs vecuma grupās – pamatskolas (7.–9. klašu), vidusskolas un augstskolas grupā.