Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=12469

Pasaules kausa posmā sprintā Tallinā Vīgants ar Auziņu tuvu četrdesmitniekam

2023.03.23 09:54

21. martā Tallinā Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā 1,4km sprintā brīvajā stilā labi nostartēja vairāki madonieši. Kitija Auziņa un Raimo Vīgants iekļuva piecdesmitniekā, abiem izcīnot 44. vietu un nopelnot Pasaules kausa kopvērtējuma punktus, turklāt Auziņai to paveicot pirmo reizi karjerā.

Pasaules kausa posmi distanču slēpošanā Igaunijā ir notikuši samērā bieži, tos uzņemot ziemeļu kaimiņu slēpošanas centram Otepē, bet pirmo reizi Pasaules kauss tika aizvadīts galvaspilsētā Tallinā.  Sprinta trase bija iekārtota zīmīgā vietā – Dziesmu svētku estrādes pakājē. Tāpat kā sezonas pirmajā posmā novembrī Somijā arī tagad Igaunijā startēja kupls Latvijas pārstāvju skaits. Tallinā uz starta izgāja tie paši seši, kuri novembra beigās Rukā, kuru vidū lielais vairums jeb četri bija madonieši – Raimo Vīgants, Lauris Kaparkalējs, Niks Saulītis un Kitija Auziņa.

Sieviešu konkurencē sacentās 55 dalībnieces. Kitija Auziņa, kura aiz Patrīcijas Eidukas distancē ir stabili otrais numurs Latvijā, sezonas laikā bieži bijusi arī otra labākā sprintā - gan sezonas sākumā Pasaules kausa posmā Rukā, Latvijas čempionātā janvārī, pasaules čempionātā komandu sprintā. Arī šoreiz jauno madoniešu trenere apliecināja, ka aiz Eidukas ir otra labākā Latvijā arī sprintā, uzrādot pārliecinoši otro labāko rezultātu triju latviešu meiteņu vidū.

Madoniete Auziņa uzrādīja 44. rezultātu (+24,69 sek.) un pirmo reizi tika piecdesmitniekā, nopelnot pirmos Pasaules kausa kopvērtējuma punktus, kas pēc jaunās sistēmas pienākas pirmajām piecdesmit.

Šajā sezonā Raimo Vīgantam vienu reizi – PK posmā Toblahā februāra sākumā – izdevās ļoti labi veikt sprinta kvalifikāciju, kur viņš uzrādīja 43. rezultātu, tikai pusotrai sekundei pietrūkstot līdz trīsdesmitniekam. Arī Tallinā madonietis labi veica sprintu, līdz trīsdesmitniekam pietrūkstot tikai nedaudz virs divām sekundēm. Ļoti blīvajos rezultātos olimpisko spēļu 20. vietas ieguvējs no Madonas ieguva 44. vietu tāpat kā viņa novadniece Auziņa, otro reizi šosezon Vīgantam tiekot pie PK kopvērtējuma punktiem.

Ļoti ātrs sākums sanāca Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskā festivāla čempionam Laurim Kaparkalējam, kurš pēc 600m bija visaugstāk no mūsējiem, atrodoties 32. vietā un līderiem zaudējot 2,3 sekundes, bet beigās madonietis ieņēma 63. vietu (+14,90 sek.). Vienmērīgāku sniegumu rādīja Niks Saulītis, kuram 69. vieta, pasaules vadošajiem sprinteriem atkal zaudējot mazāk nekā 20 sekundes.

Lai arī vietas varētu šķist tālas, tomēr laika izteiksmē madonieši vadošajiem nezaudēja daudz. Ar šādu atpalikšanu kā 63. vietu Kaparkalējam jeb nepilnas 15 sekundes sieviešu konkurencē dāmas ir uz trīsdesmitnieka jeb ceturtdaļfināla robežas, bet ar deficītu kā 69. vietā esošajam Saulītim jeb nepilnas 20 sekundes – stabili ir četrdesmitniekā. Savukārt ar tādu starpību kā Vīgantam jeb 9 sekundes sieviešu konkurencē slēpotājas tika pat Top15.

Tas, ka vīriešiem bija lielāka un spēcīgāka konkurence par iekļūšanu trīsdesmitniekā un arī piecdesmitniekā, parāda arī fakti, ka pirmie trīsdesmit vīriešiem satilpa sešās ar pusi sekundēs, kamēr sievietēm – 14,5 sekundēs. Vīriešiem pirmo un 50. vietu šķīra mazāk nekā desmit sekundes (9,7 sek.), bet sievietēm – vairāk nekā pusminūte.

Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis, Latvijas Slēpošanas federācijas pārstāvis