Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=12256

Aizvadīts ukraiņu-latviešu sadraudzības vakars

2023.01.16 16:03

Jau gandrīz gadu Ukrainas drosmīgā tauta nevienlīdzīgā cīņā varonīgi aizstāv savas valsts neatkarību un nācijas pastāvēšanu. Jau gandrīz gadu Latvija skaidri, nepārprotami vārdos un rīcībā demonstrē, ka ir pret agresorvalsti Krievijas Federāciju. Pret varmāku, kopā ar upuri – Ukrainu un tās tautu.

Un jau gandrīz gadu Latvija un arī Madonas novads ir devis patvērumu Ukrainas iedzīvotājiem, kas meklē mājvietu ārpus kara plosītās valsts.  Lai, kaut nedaudz mazinātu kara radīto negatīvo fonu, Madonas novada pašvaldība, kopā ar atbalstītāju palīdzību 15. janvārī rīkoja ukraiņu - latviešu sadraudzības vakaru, uz kuru tika aicināti visi Ukrainas iedzīvotāji, kuri kopš kara sākuma raduši patvērumu mūsu novadā. 

Pasākumu apmeklēja aptuveni 60 Ukrainas civiliedzīvotāju no kopumā 100 Madonā dzīvojošajiem Ukrainas kara bēgļiem. Ukraiņus to dzimtajā valodā priecēja Jēkabpils ukraiņu kultūrizglītojošās biedrības “Javir” priekšnesumi, kā arī Madonas pilsētas kultūras nama bērnu deju kolektīvu “Pipari” un “Pipariņi” (vadītāja Gunta Beķere) jestrās dejas.

Uzrunājot pasākuma dalībniekus. Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs AGRIS LUNGEVIČS atzina, ka situācijā, kad pasaulē valda nenoteiktība, ir ļoti svarīgs katrs kopā būšanas mirklis un pašvaldības rīkotais pasākums ir viens no tiem.  

“Nu jau gadu Ukrainas tauta cīnās par savas valsts un esmu pārliecināts arī par pārējās Eiropas brīvību. Mūsu katra uzdevums ir sniegt palīdzību, cik vien tas ir mūsu spēkos. Madonas novads un tā iedzīvotāji kopš kara sākuma ir snieguši humāno, finansiālu palīdzību, devuši darba vietas un patvērumu. Ļoti ceru, ka pie mums jūs jūtaties labi, jūtat mūsu līdzcilvēku atbalstu un drauga plecu,” pasākumā klātesošos ukraiņus uzrunāja domes priekšsēdētājs.

Viesu nama “Apiņu kalte” saimniece Antra Gotlaufa, kas kopš kara sākuma sniegusi palīdzību Ukrainas civiliedzīvotājiem savas šī brīža izjūtas salīdzināja ar barikāžu laiku pirms 30 gadiem, kad arī daudzi vīrieši no visas Latvijas devās uz Rīgu, lai nosargātu Latvijas neatkarības centienus, sievām, mātēm un meitām paliekot mājās.

“Ar prātu šīs sajūtas, ko tolaik jutām mēs un tagad izjūtat jūs, nav izprotamas. Tikai ar sirdi. Esmu ļoti pateicīga visiem, kas šajā grūtajā brīdī sniedz palīdzību Ukrainas tautai. Ikviens, ko uz runāju, ir bijis atsaucīgs un atbalstošs. Jūtu, ka palīdzot jums, mēs, latvieši, Madonas novada iedzīvotāji, kļūstam labāki. Mēs jūtam ar sirdi. Savukārt jums, jo īpaši stiprajām ukraiņu sievietēm, par kurām jūsu vīri šobrīd cīnās Ukrainā, es novēlu uzvaru. Jūs noteikti uzvarēsiet!” emocionāli pasākuma dalībniekus uzrunāja Antra Gotlaufa.

Savukārt viena no Madonas novadā izmitinātajām Ukrainas civiliedzīvotājam Jūlija Lozova pateicās Madonas novadam un tā iedzīvotājiem par sniegto palīdzību brīdī, kad tā bijusi visvairāk nepieciešama: “Paldies, ka sniedzāt palīdzīgu roku. Pieņēmāt mūs un mūsu bērnus. Sniedzāt viņiem iespēju mācīties un atgriezāt mūsu bērniem bērnību. Paldies no visas sirds!”  

Lai arī pasākumu organizēja Madonas novada pašvaldība, lai tas varētu notikt, palīdzīgu roku sniedza vairāki vietējie atbalstītāji – SIA “Baltic Block” un uzņēmuma komercdirektors Andris Dombrovskis (ar uzņēmuma finansiālu atbalstu aizvadītajā vasarā tika organizētas ukraiņu, latviešu jauniešu un bērnu sporta nometnes, kā arī sagādātas dāvanu paciņas Ukrainas bērniem Ziemassvētkos), Latvijas Sarkanā krusta Madonas komiteja, Madonas pilsētas kultūras nama kolektīvs, Jēkabpils ukraiņu biedrība “Javir”, kuras dalībniece Ņina Smirnova parūpējās par to, lai latviešu valodā teiktais būtu saprotams ukraiņiem un otrādi, SIA “Ādere-A” un Agrita Aivare, Jēkabpils agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienība, Sandris Sproģis, kā arī SIA “Junge”, kuras dāvināto torti nobaudīja ikviens pasākuma dalībnieks.

Paldies arī visiem tiem Madonas novada iedzīvotājiem, pašvaldības un valsts iestāžu darbiniekiem, uzņēmumiem un biedrībām, kas nu jau teju gadu rūpējas par to, lai Ukrainas iedzīvotāji mūsu valstī justos gaidīti un atgūtos no kara šausmām.

Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists

Foto: Aleksandrs Ezeriņš