Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=11552

Ievas Andžānes izstāde "Siltums""

2022.05.05 19:16

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā no 6.maija atklāta izstāde ar mājīgu nosaukumu – “Siltums”. Izstāde ir uzaicinājums ciemos - ieritināties dīvānā, sabužināt aiz ausīm suni un apstādināt mirkli. Ieelpot. Pārlapot grāmatu. Tas ir stāsts par mieru, siltumu, mazajiem laimes mirkļiem. Miera meklējumiem, siltu zāļu tēju, bērnības pasaku grāmatu krāsainajām ilustrācijām. Sildīšanos pie malkas krāsns. Un, iespējams, pamatu ilustrāciju grāmatai par kādu pūkainu suni.

Izstādē aplūkojamas pandēmijas laikā tapušas tušas un akvareļa ilustrācijas un skices, kurā pasaule apstājās arvien ātrākajā skrējienā, un vairumam no mums saruka līdz privātajam lokam, mājām un tuvākajai apkārtnei. Vienlaikus tas bija arī vērtību pārvērtēšanas laiks, kas lika domāt par svarīgo – to, kas mums sagādā mieru, gandarījumu, mērķi izdzīvot un dzīvot. Izstādē redzamie darbi ir stāsts par pārdomu procesu un jēgas meklējumiem, pētot privātās, pazīstamās pasaules detaļas, kurām ikdienā nepievēršam uzmanību. Vienlaikus tā ir vizuāla dienasgrāmata, kurā autore skata pasauli caur dzīvnieku ikdienas dzīves prizmu, pētot mājas dzīvnieku attiecības, izturēšanos un savdabīgo humora izjūtu. Mierīga dzīvnieku vārtīšanās spilvenos, kamēr to neviens neredz, suņu pastaiga sniegā vai kaķa attieksme, sēžot uz disertācijas pierakstiem, apstādinot mirkli no sīkuma pārtop par enkuru eksistencei. Tikmēr ilustrēts pelēns, gluži kā daudzi no mums pandēmijas laika ikdienā, mēģina pievilkties, nolūkojas uz garām traucošos pasauli pa logu, bauda kafiju ar vafelēm un svin Jaungada atnākšanu uz pandēmijas simboliskās deficīta preces.

Pieaugušo auditorijai izstādē redzamie darbi iespējams liks domāt par bagātīgi ilustrētajām bērnības pasaku grāmatām, atsauci uz jūgendstila rakstiem un mākslinieku aizraušanos ar japānismu. Savukārt mazajiem skatītājiem tas būs stāsts par dzīvnieku piedzīvojumiem, darot lietas, kas katram no mums sagādā prieku un siltumu.

Ieva Andžāne (1987) ir ilustratore no Rīgas, kura strādā ūdenskrāsu un tušas tehnikā. Autores darbiem iespējams sekot šeit: https://www.behance.net/ievaandzane

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs aicina aplūkot un tvert siltuma sajūtas  ilustratores acīm un nepalaist garām iespēju satikt autori izstādes atvēršanas pasākumā 6.maijā plkst. 14:00 Izstāžu zālēs, Skolas ielā 10a, Madonā. Izstāde apmeklētājiem apskatāma līdz 26.jūnijam.


Informāciju sagatavoja mākslas nodaļas vadītāja Elīna Krupko