Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=10961

Realizēts Vidzemes kultūras programmas projekts “Aronas stāsti”

2021.09.30 16:30

Projekta ietvaros biedrība „Pie Kraujas” sadarbībā ar fotogrāfu Reini Fjodorovu radījuši multimediālu video stāstu par cilvēkiem un viņu ģimenēm, kas kādreiz dzīvojuši un/vai šobrīd saimnieko Aronas upes krastos.

Multimediālā stāsta galvenā koncepcija bija vēstīt par dzimtas stāstiem un to nozīmi tādā veidā, kas ir saprotams un aktuāls gados jaunākai auditorijai. Stāsta ideja un veidols aicina vietējos iedzīvotājus interesēties un uzzināt par savas viensētas, kopienas vai pagasta vietas vēsturi un kultūrvēsturisko mantojumu.

Projekta ietvaros fotografēti 20 cilvēki, kuri paši vai viņu senči ir dzīvojuši Aronas upes krastos. Tika veiktas arī intervijas cilvēkiem, kuru laikā projektā iesaistītie iedzīvotāji dalījās ar saviem atmiņu stāstiem par piedzīvoto Aronas upē. 

Ieva Galiņa stāsta, kā kopā ar brāli Aronas upes krastos atraduši ieročus no Otrā pasaules kara. Viņi pat ir izveidojuši muzeju no atrastajiem priekšmetiem.

Izveidotais multimediālais stāsts ietver portretu sērijas ar cilvēkiem, kas fotogrāfēti Aronas upē dažādās vietās, stāstu fragmenti no intervijām, dabas skati un dzimtu fotogrāfiju arhīvu materiāliem. Stāsts ir ikvienam publiski pieejams ŠEIT - www.youtube.com

Projekta īstenošanas laikā arī izveidojās ļoti cieša un veiksmīga sadarbība ar Madonas mākslas un novadpētniecības muzeju. Muzejs apzināja vecās mājvietas Aronas upes krastos un priekšmetus, kas ir muzeja krājumā no šīm mājvietām.

Pēc projekta jau ir iezīmējušās jaunas idejas, kā turpināt iesākto, radot realizētajam projektam lielāku pievienoto vērtību.  Ir būtiski arvien plašākai jauniešu auditorijai stāstīt un nodot šo vēstījumu, video stāstu varētu izrādīt Vidzemes, Madonas novada un Latvijas skolās, aicinot jauniešus uz sarunu pr viņu dzimtām, ģimeņu stāstiem. Tādā veidā veicinot jaunieši interesi par savu apkārtni, savas ģimenes vēsturi un vietas nozīmību. 

Paldies Vidzemes kultūras programmai 2021,  Vidzemes plānošanas reģionam, Latvijas Valsts mežiem un Valsts kultūrkapitāla fondam par finansiālu atbalstu.


Informāciju sagatavoja:

Projekta vadītāja Ilze Zvēra un idejas autors Reinis Fjodorovs