Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=10919

Madonas rollerslēpotāji ar atzīstamiem panākumiem startējuši pasaules čempionātā Itālijā

2021.09.19 22:52

Itālijas kalnu ciematā Valdifiemmi notiekošo pasaules čempionātu rollerslēpošanā Latvijas izlases dalībnieki noslēguši ar atzīstamu sniegumu klasiskā stila distancē ar masu startu, visās četrās grupās tiekot desmitniekā. Labākos rezultātus ar iegūto 6. un 7.vietu sasniedza madonieši Lauris Kaparkalējs un Raimo Vīgants.

Pasaules čempionāta pirmajā dienā brīvā stila distancē Lauris Kaparkalējs bija vienīgais no mūsu pārstāvjiem visās četrās grupās, kuram  izdevās iekļūt desmitniekā. Madonietis junioru konkurencē ieguva 6.vietu. Otrā disciplīna 200m sprints Latvijas pārstāvjiem izvērtās daudz veiksmīgāka, jo mūsējie bija ne tikai desmitniekā visās četrās grupās, bet tika izcīnīta arī pirmā medaļa, ko sarūpēja trešā ātrākā junioru sprintere Samanta Krampe.

Trešajā sacensību dienā komandu sprintā 13,5km (6x2,25km) Latvija bija pārstāvēta tikai junioru puišiem. Ar deviņu citu valstu sacentās Lauris Kaparkalējs un Roberts Paeglis. Madonas-Siguldas duets līdz distances vidum jeb trešā posma beigām līdzvērtīgi cīnījās ar vadošajām valstīm, atrodoties četru komandu grupā no 4.-7.viertai, tikai 5 sekundes aiz pirmajām trim līdervienībām. Taču, sākot no ceturtā posma līderi kāpināja tempu, kam mūsu puiši nespēja turēt līdzi, tādējādi finišējot 7.vietā.

Lauris Kaparkalējs klasiskā stila distancē paveica to pašu, ko čempionātā pirmajā startā brīvā stila distancē, proti, ieguva sesto vietu (+1:58). Tikmēr lielāko ieguldījumu komandu sprintā veikušais Rainers Paeglis finišēja divpadsmitais (+3:49). Pasaules kausa posmā Madonā uzvarējušais Maksims Lipkins no Krievijas ieņēma trešo vietu, bet par čempionu kļuva mājinieks Elija Barps, kurš pasaules junioru čempionātā ziemā izcīnīja bronzu stafetē un 7.vietu individuāli.

Savu augstāko vietu čempionāta pēdējā dienā sasniedza Raimo Vīgants, kurš ieguva 7.vietu (+2:18). Madonietis varēja būt augstāk, ja ne problēmas ar rollerslēpēm. Uzvaru svinēja pasaules vicečempions distanču slēpošanā un pagājušā ziemā divas reizes pasaules kausa posmos trijniekā tikušais Aleksejs Červotkins no Krievijas.

Abas mūsu meitenes ieņēma desmito vietu, madonietei Kitijai Auziņai to paveicot pieaugušo grupā, bet Samantai Krampei – junioru konkurencē. Ja Auziņai, kuras grupā otro vietu ieguva divkārtējā šī gada pasaules vicečempione distanču slēpošanā Natālija Ņeprajeva, desmitā vieta uzskatāma par panākumu, tad no Krampes tika gaidīts vairāk. Taču SS “Arkādija” pārstāve līdzīgi kā Vīgants pieaugušo grupā daudz laika pazaudēja radušos problēmu dēļ ar rollerslēpēm.

Lauris Kaparkalējs apzinās, ka komandu sprintā nav izdevies nostartēt tā, kā bija cerēts. “Pirms komandu sprinta starta jutos labi, bet sacensību laikā pārāk ātri noguru. Noteikti šis nebija mans labākais sniegums. Varētu teikt, ka trešā sacensību diena lika par sevi manīt. Neskatoties uz to, Rainers Paeglis savu distances daļu veica teicami un stabili, līdz ar to beigās ierindojāmies 7. vietā,” sava komandas biedra veikumu izceļ Kaparkalējs, piebilstot, ka konkurence bijusi spēcīga. “Noslēdzošajā sacensību dienā klasikā ar masu startu man izdevās parādīt savu labāko sniegumu, jo iebraucis finišā, biju izlicis visu, kas manī bija. Vēl kāpuma vidū biju 8. pozīcijā, tomēr uz beigām "tiku pie otrās elpas", kas palīdzēja apdzīt vēl divus konkurentus pirms finiša,” stāsta Lauris, kurš ir  pateicīgs visiem atbalstītājiem un līdzi sekotājiem visā sezonas garumā.

Samanta Krampe, kura galveno uzsvaru augstkalnē notikušajā čempionātā bija likusi uz sprintu, ir apmierināta ar parādīto rezultātu. “Pasaules čempionāts nebija viegls augstkalnes dēļ, jo pirmo reizi sacenšos šādā augstumā virs jūras līmeņa. Tāpēc  uzsvaru liku uz sprintu, kas man parasti padodas labāk. Liels prieks par to, ka tiku uz pjedestālu sprintā. Startēšana pasaules čempionātā lika saprast, ka ir daudz jātrenējas un vēl ir daudz kur augt. Par rezultātiem kopumā neesmu bēdīga, jo tas ir bijis viens no posmiem turpmākajā progresā. Man ir liels prieks par Slēpošanas izlases un komandas atbalstu, kā arī par SS “Arkādija” ieguldījumu. Tagad varu gatavoties ziemas sezonai.”

Pasaules kausu rollerslēpošanas sezona ir noslēgusies! Aizvadīti PK posmi Slovākijā, Igaunijā, Latvijā un nupat kā noslēdzies Pasaules čempionāts Itālijā!

Ņemot vērā, ka šīs bija pēdējais šī gada PK posms rollerslēpošanā, zināmi sezonas kopvērtējuma līderi. Sezonas kopvērtējumā junioru konkurencē esam izcīnījuši abas zelta medaļas: Laurim Kaparkalējam un Samantai Krampei! Savukārt, elites vīru grupā madonietim Raimo Vīgantam - sudrabs! Varam būt patiesi lepni! 

Svaigākā "Sportacentrs.com"podkāsta "Ārpus kadra" epizode ar Lauri Kaparkalēju. NOSKATIES! 

Ivars Bācis
Latvijas Slēpošanas federācijas pārstāvis