Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/programma-latvijas-skolas-soma?fu=read&id=10289

Vestienas pamatskolas skolēnu ekskursija uz Āraišu ezerpils arheoloģisko parku, Amatu māju un vējdzirnavām

2021.02.23 15:59

15.oktobrī Vestienas pamatskolas skolēni programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros devās mācību ekskursijā uz Āraišiem. Šī bija lieliska iespēja izzināt savas zemes vēsturi ne tikai lūkojoties mācību grāmatu attēlos, bet gan pašiem izpētot 9.-10.gs. latgaļu nocietinātās dzīves vietas rekonstrukciju – ezerpili.

1.-4.klašu skolēni dienu sāka ar pirkstiņu vingrināšanu, gatavojot rotājumus no dzijas pavedieniem un koka pērlītēm, vienlaikus klausoties stāstījumu par seniem laikiem Āraišu ezerpilī.

Savukārt vecāko klašu skolēni tikmēr Amatu mājā aplūkoja dažādus latviešu tradicionālos mūzikas instrumentus, ieklausījās to skanējumā un atsevišķus drīkstēja arī paspēlēt. Aizraujoši bija uzzināt, ka stabules tika gatavotas gan no koka, gan kaula, gan salmiem, gan niedrēm un pat no spalvas. Latvieši muzicēšanai ir izmantojuši ļoti plašu mūzikas instrumentu klāstu: taures, kokles, dūdas, cītaru, varganu, Ieviņa ermoņikas u.c. Amatu mājā varēja arī aplūkot izstādi par to, cik dažādas bijušas un cik atšķirīgi dažādos Latvijas novados tikušas darinātas pastalas.

Pēcpusdienā 5.-9.kl. skolēni devās uz Āraišu ezerpili, lai piedalītos izlaušanās spēļu principā balstītā nodarbībā „Izlaušanās cauri laikmetiem”. Dalībnieki tika sadalīti grupās un varēja sacensties savā starpā. Informācija par ezerpili, tās iemītniekiem un laikmetu bija jāatrod pašiem īpaši izveidotā trasē ar pieturas punktiem, kā arī uzmanīgi jāizlasa un jāveic uzdevumi. Jauniešiem bija jāprot orientēties vidē, kā arī jāiepazīstas ar tādām praktiskām iemaņām kā darbs ar mālu, graudu beršana, senā apģērba komplektēšana, trāpīšana mērķī, izmantojot trebušeta mini versiju.

Dienas gaitā skolēni iepazina trīs dažādus veidus, kā senāk cilvēki ieguvuši miltus. Ezerpilī saberza graudus ar akmeni pret akmeni, Āraišu dzirnavās bija iespēja pamēģināt malt graudus ar rokām griežamās dzirnavās, sajust, cik tas bija smags darbs. Un tad, kā tika izmantots vējš, lai paveiktu šo pašu darbu vējdzirnavās, bet jau daudz lielākā apjomā.

Pēc pasākuma skolēni mūzikas un vēstures stundās atbildēja uz jautājumiem par ekskursijā redzēto, dzirdēto un apgūto. Mazo klašu skolēni lepojās ar pašu darinātajām rotām, bet lielākajiem bija ļoti paticis izmēģināt trebušetu – viduslaiku piļu mūru graujamo iekārtu.