Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=10257

Madonas novada pašvaldība skolām iepērk 173 klēpjdatorus

2021.02.15 17:30

Turpinot 2020. gadā uzsākto procesu, ieguldot līdzekļus novada mācību iestāžu tehnoloģiskajā attīstībā, Madonas novada pašvaldība ir iegādājusies 173 portatīvos datorus mobilo datorklašu izveidei novada skolās. Datoru iegāde pilnībā tika finansēta no pašvaldības budžeta šim mērķim novirzot finansējumu nepilnu 90 000 eiro apmērā (PVN iekļauts), kas ārkārtējās situācijas apstākļos netika izmantots citām aktivitātēm.

Reālā dzīve gan valstij, gan pašvaldībām diktē, ka izglītības iestādēm jābūt nodrošinātām ar nepieciešamajiem resursiem mūsdienīgam mācību procesam, tostarp informācijas un komunikāciju tehnoloģiju aprīkojumu. Covid-19 pandēmijas rosinātās attālinātās mācības apliecina, ka mūsdienīgas izglītības sistēmas veidošanai ir nepieciešamas investīcijas, kuru nodrošināšanai jābūt vienai no galvenajām prioritātēm

Šogad iegādātie 173 klēpjdatori (ražotājs - Hewlett-Packard), kopā ar 56 Izglītības un zinātnes ministrijas organizētā datoru iepirkuma datoriem, tiks izmantoti ikdienas mācību procesa modernizēšanai, un attālināto mācību procesa nodrošināšanai.

“Kopumā pašvaldība ir iepirkusi 173 klēpjdatorus, kas, izvērtējot nepieciešamību, tiek nodoti visām novada izglītības iestādēm, izņemot divas – Madonas Valsts ģimnāziju un Madonas pilsētas vidusskolu, kuras savu IT bāzi pilnveido un attīsta Eiropas Savienības struktūrfondu projektā par vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošanu pieejamā finansējuma ietvaros. Datori tiek iegādīti ar mērķi katrā skolā izveidot mobilo datorklasi. Uz to mudina arī jaunais mācību saturs, kurā datorapguve sākas jau no 1. klases. Realitātē IT tiek izmantotas ikviena mācību priekšmeta apguvē, līdz ar to datora izmantošana vairs nav saistāma tikai ar informātiku vai datorzinībām. Iegādājoties klēpjdatorus, mēs būtiski papildinām skolās pieejamās datortehnikas klāstu. Jo īpaši nozīmīgi tas ir epidēmijas laikā, kad jauns, labs tehniskais nodrošinājums pedagogiem kalpo par priekšnoteikumu kvalitatīva attālinātā mācību procesa organizēšanā. Savukārt brīdī, kad bērni atgriezīsies skolās, datortehnika pildīs mobilās klases funkciju,” skaidro Madonas novada pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Solvita Seržāne, piebilstot, ka pašvaldība šajā gadā turpina skolēniem, kuri pērn saņēma “Latvijas Mobilais telefons” un “Bite Latvija” viedierīces, apmaksāt bezmaksas zvanu un interneta pieslēgumu.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs uz informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumu ieviešanu un aprīkojuma iegādi Madonas novada izglītības iestādēs raugās, kā vienu no izglītības jomas prioritātēm.

“Kopš 2020. gada pavasara esam sapratuši, cik ļoti nozīmīgs ir pašvaldības rīcībā esošais IT resurss gan, raugoties uz datu apraides ātrumu, gan tehnoloģijām un to spēju nodrošināt attālināto mācību procesu kā skolēniem, tā pedagogiem. Pašvaldība ir ieguldījusi līdzekļus optiskā interneta pieslēguma izveidē vietās, kur tas ir iespējams, kā arī, papildinot jau valsts sniegto atbalstu, nodrošinājusi novada izglītības iestādes ar 173 jauniem klēpjdatoriem. Tas ir nozīmīgs resurss un būtisks atspaids skolām, uz kurām šobrīd gulst liels slogs – mūsu skolēnu pilnvērtīga izglītības procesa nodrošināšana, mācoties attālināti. Jāsaprot, ka arī pašvaldības atbalsts, iegādājoties datortehniku, nav panaceja un visas problēmas neatrisina, taču kompleksi apvienojot visu pieejamo atbalstu, tostarp arī pašvaldības finansēto interneta pieslēgumu skolēnu viedierīcēm, mēs varam panākt labāko rezultātu,” uzsver Agris Lungevičs.

Jaunie klēpjdatori uz novada skolām aizceļoja aizvadītajā nedēļā, pēdējie – šīs nedēļas sākumā. Pašvaldības informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītājs Edgars Veips informē, ka iegādātie datori atbilst skolu vajadzībām un izvēlētajai specifikācijai.

“Pēc datoru iegādes IT nodaļa klēpjdatorus sagatavoja darbam, uzinstalēja nepieciešamo programmatūru un nu tie devušies uz skolām, kur palīdzēs nodrošināt gan attālināto mācību procesu, gan ar laiku arī klātienes mācības,” norāda Edgars Veips.

Viena no pirmajām jaunos klēpjdatorus, kopskaitā – 15, saņēma Kusas pamatskola. Skolas direktors Agris Sārs neslēpj, ka tehnoloģiju atjaunošana ir katras izglītības iestādes nepieciešamība, jo bez tiem ir apgrūtināts darbs gan klātienes, gan attālinātā mācību procesa laikā.

“Datortehnika ātri nolietojas. Arī mēs ikdienā jūtam, ka datoriem, kaut arī tie vēl kalpo, pietrūkst veiktspējas. Ar interneta pieslēgumu Kusas pamatskolā viss ir kārtībā – pirmie novadā pieslēdzāmies jaudīgam platjoslas internetam, taču tieši tehnoloģiskais nodrošinājums, kas ļautu izmantot pieslēguma radītās priekšrocības, līdz šim ir bijusi vājā vietā. Katra jaunas datortehnikas vienība mums ļaus sekmīgāk nodrošināt mācību procesu,” par ieguvumiem, ko sniedz jaunā datortehnika, runā Agris Sārs.

Arī citās Madonas novada pašvaldības skolās pašvaldības iegādātā datortehnika ļaus būtiski atjaunot informācijas un komunikāciju tehnoloģiju aprīkojumu, kā arī atvieglos attālinātā mācību procesa nodrošināšanu.

Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists