Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=10088

Madonā darbību sācis atbalsta centrs topošajām un jaunajām māmiņām

2020.11.03 18:54

Lai sniegtu palīdzību grūtībās nonākušajām topošajām un jaunajām māmiņām ar bērniem, kā arī atturētu no domas veikt abortu, Madonā atklāts šim nolūkam paredzēts atbalsta centrs, kas darbosies 24 stundas diennaktī. Pakalpojums ieviests, sadarbojoties pašvaldībai, uzņēmējiem un iedzīvotājiem, sabiedrībā zināmām personībām un Evaņģēliski luteriskās baznīcas Diakonijas centram.

Plānots, ka jaunais pakalpojums 24/7 piedāvās konsultatīvu palīdzību neplānotas grūtniecības, pēc aborta, kā arī spontānā aborta un pāragra bērna zaudējuma gadījumos. Kopienas centrā “Baltā ūdensroze”, kur jaunais pakalpojums pieejams, plānots apmācīt nepieciešamās dzīves prasmes un iemaņas ģimeniskā un kopienai raksturīgā vidē, lai māmiņas varētu pielāgoties jaunajai dzīves lomai, tāpat arī profesionāļu klātbūtnē tikt pāri dzīves izaicinājumiem, tostarp, vēlmei veikt abortu.

“Uz šāda centra izveidi esam gājuši vairākus gadus, jo diemžēl Latvijā veikto abortu statistika nav iepriecinoša – pērn, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā veikti gandrīz 6000 abortu. Protams, mēs nevaram ietekmēt to sieviešu viedokli, kas, viņām zināmu iemeslu dēļ, izdarījušas izvēli, tomēr esmu pārliecināta, ka ļoti bieži sievietes nosliecas veikt šādu soli, jo jūtas vienas, nenoticot sev, ka spēs tikt galā ar mātes lomu. Jau vairākus gadus Madonā darbojas “Baby Box”, tāpat organizējam virkni citu aktivitāšu, un tagad – šis atbalsta solis, kam ir liels potenciāls izdarīto abortu statistiku mazināt,” pārliecināta ir kopienas centra “Baltā ūdensroze” vadītāja Rudīte Kumsāre.

Lai nodrošinātu finansējumu telpu iekārtošanai, pēc novadnieka Valtera Krauzes iniciatīvas pilsētā izskanējuši vairāki labdarības koncerti, savukārt, telpu remonts un turpmākie izdevumi tiks segti no pašvaldības līdzekļiem. Pamatā pakalpojums domāts novadā deklarētajām māmiņām, savukārt, brīvu vietu gadījumā – pakalpojums pieejams visiem.

Ilgtermiņā demogrāfiskā situācija ne tikai Madonas novadā, bet Latvijā kopumā, ir viens no lielākajiem izaicinājumiem. Ja, sniedzot atbalstu, varam nosargāt kaut viena bērna dzīvību, tas ir vērtīgs ieguvums. Nereti nepieciešama ne tik daudz materiālā, cik psiholoģiskā palīdzība un palīdzīga roka. Ir gandarījums, ka novadā darbojas aktīvi cilvēki, kas jau vairākus gadus īsteno virkni ideju un aktivitāšu, lai palīdzētu grūtībā nonākušām māmiņām un ģimenēm ar bērniem kopumā. Viena no pašvaldības prioritātēm pēdējos gados ir atbalsts ģimenēm, un papildu šī centra izveidei, kopš septembra visās pirmsskolas izglītības iestādēs nodrošinām bezmaksas ēdināšanu,” stāsta Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs.

Jaunais pakalpojums ietvers virkni sociālā atbalsta un rehabilitācijas pakalpojumus, tostarp, patvērumu līdz vienam gadam, individuāli pielāgotu izglītojošu un atbalstošu nodarbību un konsultāciju klāstu. Iespēju robežās tiks nodrošināta arī materiālā palīdzība (bērnu apģērbs un apavi, gultas veļa, bērnu ratiņi). Centrs atradīsies ēkā Parka ielā 6, Madonā, kur jau kopš 2018. gada darbojas Dienas centrs.


Papildu informācija: Gita Sauka

Sabiedrisko attiecību konsultante

+371 28326828

gita.sauka@onecom-latvia.com