Izvēlne

Norit darbs pie jaunveidojamā Madonas novada struktūras izveides

iesūtīts: 2021.03.05 15:15
2021. gada 5. jūnijā Latvijā norisināsies kārtējās pašvaldību vēlēšanas. Administratīvi teritoriālā reforma, paredz, ka Latvijā būs 42 pašvaldības līdzšinējo 119 vietā, savukārt domēs ievēlējamo deputātu skaits samazināsies gandrīz uz pusi. Jaunveidojamajā Madonas novadā tiks apvienotas četras līdz šim patstāvīgas pašvaldības – Madonas, Cesvaines, Lubānas un Ērgļu.

Madonas novada pašvaldība ciešā sadarbībā ar kaimiņu novadiem šobrīd izstrādā jaunā novada administratīvo struktūru un pārvaldes modeli. Administratīvi teritoriālā reforma, līdzīgi kā 2008. gadā īstenotā, pašvaldībām radīs būtiskas pārmaiņas, tāpēc gatavošanās pārmaiņu procesam četrās pašvaldībās notiek savlaicīgi – ciešā sadarbībā un ar mērķi rast visefektīvāko modeli, kas stiprinātu pašvaldības darba kapacitāti, nodrošinātu iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu pēctecību, un padarītu pakalpojumus iedzīvotājiem vēl pieejamākus un kvalitatīvākus. 

Kā skaidro Madonas novada pašvaldības doems priekšsēdētājs Agris Lungevičs, darbs pie jaunā novada administratīvās struktūras salāgošanas un izveides notiek vairākos līmeņos -  gan tiekoties visu četru novadu vadības grupai (apvienojamo pašvaldību vadītāji un izpilddirektori), gan dažādu jomu speciālistiem (lietvedība, sociālā joma, teritorijas plānošana un attīstība u.c.). Darbs ārkārtējās situācijas apstākļos noris attālināti, izmantojot tiešsaistes rīkus.

“Vēlēšanas un jaunā novada izveide strauji tuvojas. Mums pēc iespējas ātrāk jāsniedz sabiedrībai skaidrs redzējums par to, kāda būs jaunā novada struktūra. Šī kopdarba mērķis ir salāgot katras pašvaldības līdzšinējo praksi, pārņemot labākās iestrādnes, kas katrā no novadiem ir, un iedzīvinot tās jaunā novada modelī. Reformas rezultātā pašvaldības sniedzamo pakalpojumu kvalitāte nedrīkst pasliktināties”, uzsver Agris Lungevičs, piebilstot, ka darba gaitā netrūkst izaicinājumu, jo katrs novads ir atšķirīgs gan pēc teritorijas lieluma, gan iedzīvotāju skaita, gan citiem sociodemogrāfiskiem parametriem.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Gora savukārt akcentē, ka administratīvi teritoriālā reforma jaunveidojamā Madonas novada kontekstā jāvērtē kā četru novadu apvienošanās, nevis triju novadu pievienošana Madonas novadam.

“Darba process, izstrādājot jaunveidojamā novada administratīvo struktūru balstās  četru pašreizējo novadu ciešā sadarbībā un partnerībā. Tikai ar šādu pieeju iespējams izveidot stabilu novada struktūru, nodrošinot iedzīvotājiem visā novadā vienādu pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitāti un pieejamību”, norāda Zigfrīds Gora.

Vienlaikus norit darbs arī pie Madonas novada Attīstības programmas 2021.-2027. gadam un Madonas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2021.–2035. gadam izstrādes, paredzot, ka līdz 2021.gada oktobrim jāizstrādā plānošanas dokumentu gala redakcija. Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Ilze Vogina min, ka plānošanas dokumenti tiek izstrādāti teritorijai, kurā šobrīd atrodas Madonas, Cesvaines, Ērgļu un Lubānas novadi. Attīstības programma noteiks konkrētus attīstības mērķus, rīcības virzienus un prioritāri risināmos jautājumus nākamajiem gadiem, lai sekmētu ilgtspējīgu novada attīstību un uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

“Ir veikta iedzīvotāju aptauja, norit aktīvs darbs pie teritorijas esošās situācijas un dažādu datu analīzes, kā arī notikušas pirmās darba grupu sanāksmes teritorijas plānošanas, vides pārvaldības, izglītības, sporta un kultūras jomu darba grupās. Tuvākajā laikā ieplānotas arī ekonomiskās attīstības, veselības aprūpes un sociālo jautājumu, transporta un mobilitātes, kā arī tehnoloģiju un inovāciju darba grupu sanāksmes,” plašo darba lauku, kas nepieciešams kvalitatīvai plānošanas dokumentu izstrādei, iezīmē Ilze Vogina.

Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists

 

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums