Jūlija izstādes Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā

ziņa publicēta 24.04.2018
Lielāks foto Aicinām apskatīt Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja piedāvātās izstādes un piedalīties tā organizētajos pasākumos.

JŪLIJA  IZSTĀDES

Lielās zāles (trīs zāles)

No 27.jūnija – Izstāde “100 krēsli”

Izstādē apskatāmi plenēra dalībnieku darbi, katrs savādāk izprotot un attēlojot vārdu “Krēsls” vai “100 krēsli”, kas simboliski saistās arī ar Latvijas valsts 100-gadi: 100 Saeimas deputāti, 100grami kultūras u.t.t. Krēsli var būt tik dažādi - no sēdmēbeles līdz statusa simbolam. Māksla un politika – divas paralēlās pasaules, divi simboliski brāļi, kuriem ir iespēja sadarboties, ignorēt, pielāgoties, atmaskot, izcelt problēmu vai vērst uzmanību. Velkot paralēles nonākam pie Latvijas varas 100 Saeimas krēsliem un katra latvieša individuālajām pārdomām pirms vēlēšanām.

Izstādi papildinās krēsli arī no Madonas muzeja Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuves Sarkaņos.

Lielās zāles (divas zāles)

Līdz 29.jūlijam – Anikšču mākslas centra izstāde “Eņģeļi”

Pašā Anikšču centrā darbojās Eņģeļu muzejs – Lietuvā pirmais šāda veida muzejs. Muzeja idejas autore bijusi kāda  ārzemju lietuviete Beatriče Kleizaite – Vasaris, kas Lietuvas neatkarības atjaunošanas laikā atgriezusies mājās. Muzeja kolekciju veido eņģeļi, kurus tam dāvina mākslinieki, muzeja atbalstītāji un dažādas organizācijas, kā arī ārvalstu vēstniecības. Daļa no muzeja krājumā esošajiem eņģeļiem apskatāmi šajā izstādē.

Mansards

No 29.jūnija – Audumi Jāņu nakts krāsā – segas no muzeja krājuma

Izstāde būs apskatāmas tekstilijas – audumi, segas un lakati – no muzeja krājuma. Izstāde veltīta XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem .

Izstāžu zāles Mazā zāle

Jūlijā – Zigmunds Šņore “Akvareļi”

Zigmunds Šņore dzimis Rīgā, bērnība un jaunība pavadīta Jūrmalā, Dzintaros. Kopš 1988.gada iemīļojis gleznaino Madonas apkārtnes Jumurdas pagastu. Tieši šeit radīti darbi, no kuriem daļa būs apskatāma Madonas muzeja Izstāžu zālēs.  Izstāde ir mākslinieka veltījums Madonas apkārtnei un Vidzemei Latvijas jubilejā.

Izstāžu zāles Mazā zāle

Jūlijā –  Pastāvīgā ekspozīcija “Novada arheoloģija” un virtuālā ekspozīcija “Madonas novada senvēsture

Atjaunotā pastāvīgā ekspozīcija “Novada arheoloģija” iepazīstina ar Madonas apkārtni no senāka laika posma pirms 10 000 gadu līdz 17.gadsimtam, kad Latvijas teritorijā pastāvīgi notika dažādu varu maiņas. Kopš oktobra sākuma ekspozīcijā ir jaunums – virtuālais interaktīvais stends “Madonas novada senvēsture”, kas, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, iepazīstina ar Valsts nozīmes arheoloģiskajiem pieminekļiem Madonas apkārtnē, kā arī – seno latgaļu – sēļu apģērbu 9.-12.gadsimtā.

Izstāžu zāles Foajē

Jūlijā – virtuālā ekspozīcija “100 Madonas novada personības”

Virtuālā ekspozīcija atrodas muzeja Izstāžu zāļu telpās un realizēta VKFF projekta “Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja ekspozīcijas “Madonas novada vēsture” – pirmā posma izveide” ietvaros. Tā iepazīstina ar 100 Madonas novada personībām, kas laikā no 1918. – 2018.gadam  dzimušas, dzīvojušas vai darbojušās Madonas novadā, nesušas Madonas vārdu Latvijā un ārpus valsts robežām, tie ir mākslinieki, politiskie un sabiedriskie darbinieki, zinātnieki, skolotāji un literāti, mūziķi un aktieri.

Līdz 29.jūlijam  – Vainagu valkāšanas tradīcijas Madonas novadā

Tekstiliju kolekcija ir viens no iecienītākajiem apskates objektiem Madonas muzeja krājumā. Krājums var lepoties ar bagātīgu tautisko brunču rakstu fragmentiem, dažādu veidu jostām, kā arī – vainagiem. Nelielajā izstādē apskatāmi muzeja krājumā esošie vainagi, no kuriem vecākais attiecas uz 19.gs. 40.-tajiem gadiem.

Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve Sarkaņu pamatskolā


Jūlijā  izstāde No Sarkaņu skolas vēstures”

Jūlijā  – etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu atklātā krājuma kolekcijas:

·         Amatniecības darba rīku kolekcija;

·         Mēbeļu un sadzīves priekšmetu kolekcija;

·         19.gadsimta beigu un 20.gadsimta dzīvojamo istabu iekārojums;

·         Kopš 2017.gada jūlija atvērta jauna krājuma ekspozīcija tradicionālās tvertnes un mēri”.

Jūlijā  – Ekspozīcija, kas veltīta Madonas novadniekiem – rakstnieka Viktora Eglīša dzimtai, aktrisei Olgai Dreģei, komponistam un kordiriģentam Valdim Breģim, muzikologam Jēkabam Vītoliņam.

Krājuma apskate ir bezmaksas. Ekskursija uz atklāto krājumu jāpiesaka iepriekš, zvanot uz tālr. 26579716 vai 20221997

Vairāk informācijas, zvanot uz Madonas muzeja Izstāžu zālēm: 64823844, 26102225 vai rakstot uz e-pastu: z.grinvalde@madona.lv. Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve - krājuma glabātāja Inese Sudāre, tālr. 26579716

Sīkākai informācijai sekot līdzi muzeja mājas lapā www.madonasmuzejs.lv un sociālajos portālos: www.facebook.com/muzejsmadona un www.twitter.com/muzejsmadona

Ziņu iesūtīja: Zane Grīnvalde, tel. 29418187
Ziņu publicēja: Ilze Stūre, tel. 29332642 
Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes