Vai Tu zini kā atzīmēt Starptautisko mitrāju dienu?

ziņa publicēta 27.01.2015
Lielāks foto Katru gadu 2.februāris tiek atzīmēts kā Starptautiskā mitrāju diena. Arī Lubāna mitrāja informācijas centrs rīko pārgājienu Lubāna mitrājā Salas purvā 2015.gada 31.janvārī.

Šo dienu atzīmē kopš 1971. gada, kad Kaspijas jūras kastā, Irānas pilsētā Ramsārē tika pieņemta Konvencija par mitrājiem. Pateicoties vietas nosaukumam Konvencija „Par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi” bieži tiek saukta vienkārši par Ramsāres vai arī par Mitrāju konvenciju. Oficiālais konvencijas nosaukums atspoguļo sākotnējo ideju, liekot uzsvaru uz mitrāju aizsardzību īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi. Tomēr laika gaitā ar konvencijas ieviešanu saistīto jautājumu loks ir paplašinājies, un tagad konvencijas mērķis ir nodrošināt visa veida mitrāju aizsardzību un saprātīgu izmantošanu, atzīstot, ka mitrāji kā ekosistēmas ir ļoti nozīmīgi bioloģiskās daudzveidības aizsardzībā, kā arī cilvēku labklājības nodrošināšanā. Pasaulē šai konvencijai pievienojušās vairāk kā 160 valstis, un Starptautiskā mitrāju diena tiek atzīmēta, izceļot nu jau vairāk nekā divus tūkstošus Ramsāres konvencijā iekļauto teritoriju.

Kas ir mitrāji un kāpēc mitrāji ir jāaizsargā?
Mitrāji ir palienes, zāļu un kūdras purvi vai ūdeņu platības - dabiskas vai mākslīgas, pastāvīgas vai pārplūstošas, kurās ir stāvošs vai tekošs ūdens, saldūdens, iesāļš vai sāļš ūdens. 
Mitrājiem ir nozīmīga ekonomiskā, zinātniskā, kultūrvēsturiskā un rekreācijas vērtība. Tie regulē ūdens režīmu, palīdz samazināt plūdus, veic ūdeņu attīrīšanu un papildina ar ūdeni gruntsūdeņus. 
Mitrāji ir arī nozīmīgi klimata pārmaiņu samazināšanā, jo tie piesaista ievērojamu daudzumu (pat līdz 40%) no pasaules sauszemes oglekļa krājumiem. Mitrājus iznīcinot, tajos uzkrātais ogleklis atbrīvojas un atgriežas atmosfērā siltumnīcas efektu izraisošo gāzu veidā. 
Mitrāji ir dzīvesvieta neskaitāmām augu un dzīvnieku sugām. 
Cilvēki no mitrājiem iegūst dažādus materiālus (piemēram, niedres, kūdru) un pārtiku. 
Tādēļ mitrājiem ir nozīmīga loma gan dabā, gan cilvēka dzīvē. Mitrāju samazināšanās vai to iznīcināšana izraisa būtiskas negatīvas un dažkārt neatgriezeniskas sekas dabā, kam ir tieša ietekme arī uz cilvēku dzīvi un labklājību.
Cilvēces nākotne ir atkarīga no mitrājiem. Šī ekosistēma mūs nodrošina ar ūdeni, un to attīra, vienlaikus nodrošinot ar gruntsūdeņiem. Tā dod rīsus un zivju resursus, nodrošinot pārtiku miljardiem cilvēku, tā darbojas kā dabisks sūklis, aizsargājot pret plūdiem un sausumu, nodrošina piekrastes aizsardzību kad jūras līmenis ceļas, un palīdz cīnīties pret klimata pārmaiņām.
Tomēr plašākai sabiedrībai nav zināmas šīs dabas teritorijas nozīmība. Mitrāji tiek pielīdzināta tuksnesim, kā vietām, kas kaut kā jāaizpilda vai jāpārveido citām vajadzībām. Zinātnieki lēš, ka 64% pasaules mitrāju ir izzuduši kopš 1900 gada. 


Starptautiskās mitrāju dienas 2015 sauklis ir „Mitrāji Mūsu nākotnei – pievienojieties mums!”, aicinot ikvienu veidot izpratni par to, cik būtiski mitrāji ir mūsu nākotnei un pievienoties slēpju pārgājienam vienā no Lubāna mitrāja teritorijām.

Atzīmējot Starptautiskās mitrāju dienas Lubāna mitrāja informācijas centrs rīko pārgājienu Lubāna mitrājā Salas purvā 2015.gada 31.janvārī. 

Pulcēšanās plkst.10.00 pie Lubāna mitrāja informācijas centra (Ošupes pagasts, Aiviekstes hidromezgls).
Tev jābūt aprīkotam ar slēpēm, kas varētu šķērsot purva teritoriju, piemērotu apģērbu, mugursomu, ūdeni un kādu sviestmaizi.

Kopējais maršruta garums ir ~7km (+/-), ilgums 3 - 4 stundas. Bet atceries, būsim purvā, kur dabai ir savi noteikumi un izpratne par laiku. Baudīsim!

Pēc pārgājiena esi laipni aicināts atgriezties informācijas centrā, apsildīties pie kamīna, atvilkt elpu, nesteigties vai ja ir luste,vēl mazliet uzslēpot Lubāna ezera plašumos!

Ja ir kāds jautājums mums, droši infolubans@inbox.lv, vai 29234956 (Līga & Lelde)!


Līdztekus tam Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācija rīko virkni pasākumu Lubāna mitrāja un Teiču DR apkārtnē esošajās skolās un dabas aizsardzības teritorijās, kurās ir laipni aicināti piedalīties arī citi interesenti.

-          3.februārī plkst. 9.30 Mitrāju diena Teiču DR informācijas centrā „Bērzi”,

-          4.februārī plkst. 10.00 Mitrāju dienas dabas izglītības centrā „Rāzna”,

-          6.februārī plkst. 9.20 Mitrāju dienas Degumnieku pamatskolā,

-          11. februārī Mitrāju diena Teiču dabas rezervuāra apmeklētāju centrā,

-          25.februārī plkst. 10.00 Mitrājiem veltīts pasākums „Iepazīsim Lubāna mitrāju” Rēzeknes novada ūdens tūrisma attīstības centrā „Bāka”,

-          26.februārī plkst. 9.20 mitrāju diena Mētrienas pamatskolā.

Sīkāka informācija par pasākuma norisi sekos Dabas aizsardzības pārvaldes mājas lapā http://www.daba.gov.lv/




‌Publicēja: I.Riekstiņa      
Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes