Madonā noslēgušies grandiozie enduro svētki!

iesūtīts: 2019.07.02 14:22
Pagājušajā nedēļas nogalē no 29. līdz 30. jūnijam Madonā norisinājās FIME Eiropas čempionāta trešais posms enduro, kam paralēli par uzvarām savās klasēs cīnījās Baltijas čempionāta otrā posma, Latvijas čempionāta ceturtā posma, Igaunijas čempionāta otrā posma un Lietuvas čempionāta otrā posma enduro dalībnieki.

Trasē devās 57 Baltijas čempionāta dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Somijas. Astoņi sportisti paralēli piedalījās arī Eiropas čempionāta trešajā posmā enduro. 

Divu dienu Baltijas čempionāta kopvērtējuma uzvarētājs ir Juniori 16+ klases braucējs, soms Samuli Puhakainens, kurš Baltijas ieskaitē uzrādīja ātrāko apļa laiku, aiz sevis atstājot E3 klases, igauņu sportistu Elariju Talu un Juniori 16+ klases somu braucēju Eetu Puhakainenu.

Intervijā ar pieredzējušo enduro braucēju, Senioru 40+ klases uzvarētāju Eināru Vinteru („Jāņa Vintera Moto Team Riga”), viņš atklāja, ka pirms sacensībām dažādu apstākļu dēļ nesanāca izstaigāt un aplūkot trasi. „Bija mazliet bailīgi, bet par laimi mūsu komandas biedrs bija izstaigājis. Maijā piedalījāmies Madonā enduro sprintā, tad jau zinājām, kas mūs šeit sagaida,” stāsta Einārs. Testos un pārbraucienā sportistam lielu pārsteigumu nebija. Arī laikapstākļi bija atbilstoši pasākumam. „Pirmajā sacensību dienā jutos ļoti normāli un diezgan pārliecināti. To parādīja rezultāti attiecībā pret manas klases braucējiem. Visos testos biju mazliet ātrāks. Sākumā šķita, ka divi apļi un laiks – nav nekas daudz, pat šķita tā kā nedaudz par īsu, bet tā kā pārbraucienos bija ātrs temps, tas diezgan nogurdināja un bija patīkami, ka abās sacensību dienās tomēr nebija jābrauc vēl trešais aplis,” secina Einārs. Otrā dienā sportistam bija mazliet grūtāk „iešūpoties”. „Visas maliņas īdēja un sāpēja. Pirmajā aplī nebija tik grūti, otrais sajūtu ziņā šķita grūtāks. Veiksmīgi un ātri testos man izdevās apbraukt lēnākos braucējus, tomēr pēdējā testā gan „iesprūdu”, jo viens, no priekšā braucošajiem, bija aizšķērsojis ceļu un nebija reāli viņu apbraukt. Nācās apstāties, bet par laimi izdevās saglabāt savu pirmo vietu klasē ar divu sekunžu pārsvaru,” priecīgs ir Einārs. Trase pieredzes bagātajam braucējam bija ļoti interesanta. „Īpašas grūtības man nekas nesagādāja. Manā skatījumā sacensības bija ļoti labi organizētas. Viss bija „forši”. Nobraucu gludi un stabili,” tā par aizvadīto nedēļas nogali Einārs Vinters.

E3 klases otrās vietas ieguvējs Lauris Ermanis („Motosports RT”) atzīst, ka sacensības nebija vieglas, taču tās bija labas. „Ņemot vērā to, cik gadus esmu braucis Eiropas čempionātu posmus enduro, tad arī šo Baltijas, Latvijas, Igaunijas čempionātu braucu ar domu, ka būs kā Eiropas čempionātā.” Arī laiki bija salikti tā, ka pārbrauciens bija jābrauc ātri un bez kļūdām, lai paspētu laikā. „Tā arī pārbrauciens bija jābrauc, krietni ātrāk kā braucam Baltijas posmā. Tādā ziņā bija interesanti, ka bija jābrauc ātri un raiti. Nekādu pārsteigumu Latvijas sportistiem nebija. Trase līdzīga kā enduro sprintā, bet garāka. Arī tests bija garāks un tehniskāks,” stāsta Lauris. 

Ja pirmajā dienā pieredzējušajam enduro sportistam šķita, ka divi apļi bija par maz, tad otrajā dienā viņš bija priecīgs, ka nebija jābrauc trešais aplis. „Manuprāt, pirmajā dienā varēja būt trīs apļi, bet kopumā bija labi. Testos, braucot uz laiku, savā ziņā bija vieglāk un varēja atpūsties, nekā pārbraucienos. Pārbraucienā vairs nebija nevienas līdzenas vietas. Visu laiku bija „jāstrādā”, nedrīkstēja kļūdīties. Testi bija tehniski un izbraukti, jo sevišķi beidzamajos apļos, bet kaut kādā ziņā bija pat vieglāk. Parasti ir otrādi,” secina sportists un turpina „latvieši māk organizēt pasākumus un arī šīs sacensības divu dienu garumā bija labas un izdevušas. Parunājot ar ārzemju paziņām, draugiem, ar somiem, kas bija vadošie savās klasēs, tad visi bija pozitīvi noskaņoti un apmierināti ar sacensībām.

Pēc pirmās dienas runāju ar Eiropas čempionāta absolūto uzvarētāju no Somijas, deviņpadsmitgadīgo Roni Kaitonenu, kas ir pasaules čempiona dēls, viņš teica, ka sacensības bijušas vieglas un lielas grūtības nesagādāja. Priecājās par mūsu skaisto Latvijas dabu un labi organizēto pasākumu, tas bija patīkami,” atzīst Lauris Ermanis.

Baltijas čempionāta posma E1 klases piektās vietas ieguvējs Gatis Megris („Moto A-Z”), kurš parasti startē hobiju klasē, bija nolēmis izmantot iespēju  izmēģināt spēkus Eiropas mēroga enduro pasākumā. „Nebiju uzstādījis konkrētu mērķi rezultātam, bet pirms sacensībām centos sevi psiholoģiski noskaņot, jo zināju, ka viegli nebūs. Piedalījos treniņa nolūkā, kā arī lai izbaudītu Eiropas čempionāta atmosfēru. Organizatoriskais līmenis ļoti augsts. Trase izveidota ļoti labi. Atklāšanas ceremonija, cilvēku daudzums, tas viss kopā bija ļoti iespaidīgi,” stāsta Gatis. „Bija grūti. Lai paspētu uz kontrolpunktu laikā, bija jāizliek visi spēki un palika pāri vien 3 minūtes nelielai atpūtai. Aizbraucot līdz testam, spēki jau bija iztērēti. Temps bija krietni lielāks salīdzinot ar hobiju klasi. Pārbraucienā nevarēju atslābt ne mirkli. Kļūdīties nedrīkstēju, jo tas bija fiziski smags un sarežģīts, tas „izsitās” ļoti ātri, visu laiku bija jābrauc kājās. Centos taupīt spēkus un meklēt līdzenākās vietas. Testos gāja labi, vien otrajā dienā pēdējā testā braucot kalnā nokritu un zaudēju daudz laika. Spēki jau bija izsīkuši, bet kopumā gāja labi,” piedzīvotajā dalās Gatis. 

Šis sportistam kā hobiju klases braucējam bija labs pārbaudījums. „Esmu priecīgs par šīm labi aizvadītajām divām dienām Madonā. Sveiks un vesels, bez traumām, ieguvu vērtīgu pieredzi un sapratu, kāds līmenis enduro ir Eiropā. Iespējams, pēc šīs vērtīgās pieredzes, man būs vieglāk braukt savā hobiju klasē, jo ir ar ko salīdzināt. Viss bija „super”,” pozitīvs par notikušajām sacensībām Madonā ir Gatis Megris.

Latvijas motosporta federācijas enduro komisijas vadītājs un sacensību organizators Kaspars Ērkulis: „Sacensības izdevās labi. To arī atzina un novērtēja žūrijas komisija, tās pārstāvji un dalībvalstu delegāti. Sacensības ir novērtētas kā izcilas. Tas mums kā organizatoriem ir negaidīts pārsteigums, bet ar mūsu komandas ieguldīto darbu esam to panākuši, ka novērtējums ir augsts. Visi ir ļoti apmierināti un patiesi šis bija Eiropas čempionāta enduro cienīgs līmenis.” 

Eiropas čempionāta posmā startēja 91 dalībnieks. Visi dalībnieki ir apmierināti ar trasi, sevišķi ar pārbraucieniem, ātruma posmiem. Tie nav bijuši nedz pārāk grūti, nedz arī pārāk viegli. „Esam trāpījuši „desmitniekā”. Ja pirmajā dienā ātrākie Eiropas čempionāta dalībnieki gribēja braukt četrus apļus, tad nākamajā dienā tomēr pietika ar trim. Trasi novērtēja kā labu, ritmisku. Daudzi arī atzina, ka bijis jautri braukt. Tajā pat laikā grūtības pakāpe atbilstoša Eiropas čempionāta līmenim,” stāsta enduro komisijas vadītājs. Bija Baltijas čempionāta braucēji, kuriem kalni sagādāja lielākas problēmas un ar pirmo reizi neizdevās tos iekarot, bet bija arī sportisti, kuriem problēmu nebija. 

Baltijas čempionātā šoreiz piedalījās tikai čempionāta klases, bet sportisti, kas gribēja izmēģināt spēkus no citām klasēm, bija pieteikušies arī čempionāta klasēs. „Es domāju, ka labi veicās arī tiem sportistiem, kuri pirms tam nebrauca šajās klasēs. Man ir liels prieks, ka viņi uzdrošinājās, pieņēma lēmumu startēt. Tas ir apsveicami izmantot šādu iespēju, kad Eiropas mēroga sacensības notiek pašu mājās. Kā arī saprast to līmeni, kurā ir Eiropa un kurā Baltija, kas, manuprāt, nav nemaz tik tālu. Arī mūsu ātrākie Baltijas braucēji var un spēj cīnīties Eiropā par labām vietām, par pjedestālu. Prieks arī par tiem, kas no hobiju, iesācēju u. c. klasēm uzdrošinājās startēt Baltijas čempionāta E klasēs,” lepns un priecīgs par sacensībām Madonā ir Kaspars Ērkulis.

Paldies Madonas novada pašvaldībai, Romānam Ērkulim, Mārtiņam Jakovičam un visiem pārējiem, kas palīdzēja pasākuma tapšanā. 

Baltijas čempionāta otrā posma enduro rezultāti:

E1 klasē pirmo vietu izcīnīja Gints Filipsons („CEC I.S. Racing”), aiz sevis atstājot Edgaru Siliņu  („Motosports RT”) un Gintu Bērziņu  („Jāņa Vintera Moto Team Riga”).

E2 klasē pirmo vietu ieguva spēcīgais lietuvietis Arunas Gelažninkas, otrajā vietā Andris Grīnfelds („CEC I.S. Racing”) un trešais igaunis Riho Keerme („Johvi Motoklubi”).

E3 klasē uzvaru izcīnīja igauņu sportists Elary Talu, otrais Lauris Ermanis („Motosports RT”) un trešais igaunis Tajo Andressoo („Somerpalu MK”).

Juniori 16+ klasē visātrākais soms Samuli Puhakainen, otrais soms Eetu Puhakainen un trešais soms Kristian Aatsinki („Mants MK”).

Senioru 40+ klasē uzvarēja Einārs Vinters („Jāņa Vintera Moto Team Riga”), otrais igaunis Vaido Kalm („Somerpalu MK”) un trešajā vietā uz goda pjedestāla kāpa Artūrs Robežnieks („MB Kalsnava”).

Sacensību rezultāti pieejami šeit – http://www.endurolatvia.lv/rezultati/

Video atskats.

Nākamais Baltijas čempionāta trešais posms enduro notiks no 5. līdz 6. oktobrim Arukulā, Igaunijā. 


Informāciju sagatavoja: Luīze Vīksna

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums