Mūsējo startu PČ junioriem/U23 distanču slēpošanā var vērtēt ar "+" zīmi

iesūtīts: 2021.02.25 16:16
Pirms pāris dienām Somijas pilsētā Vuokati noslēdzās pasaules čempionāts junioriem/U23 distanču slēpošanā, kur Latviju pārstāvēja septiņi slēpotāji ar Patrīciju Eiduku un Raimo Vīgantu priekšgalā. U23 grupā Eiduka ar 7.un 9.vietu un Vīgants ar 17.vietu sasniedza ļoti atzīstamus rezultātus, taču mūsu juniori, kuri bija vieni no jaunākajiem čempionāta dalībniekiem, kaut arī ierindojās septītajā desmitā, nostartēja savu pašreizējo spēju robežās vai pat drusciņ labāk, tādēļ mūsu slēpotāju startu kopumā var vērtēt ar “+” zīmi.

Raimo Vīgants: ”Šī gada 17.vietu vērtēju daudz augstāk par pagājušā gada 9.vietu.”

Raimo Vīgants čempionātu iesāka ar 37.laiku klasikas sprinta kvalifikācijā, līdz cerētajam trīsdesmitniekam pietrūkstot 3,5 sekundēm. Turpinājumā 15km brīvajā stilā tika izcīnīta 17.vieta, otro reizi karjerā tiekot trīsdesmitniekā un sasniedzot gan savu, gan Latvijas vīriešu slēpotāju otru labāko rezultātu. Līdz piecpadsmitniekam bija 9 sekundes, bet no desmitnieka šķīra vairāk nekā pusminūte. Raimo bija stabili labākais no Baltijas valstīm, apsteidzot arī vienu norvēģi, krievu, divus zviedrus un trīs somus.

„Uzskatu, ka čempionāts aizvadīts veiksmīgi. Ir gandarījums par sasniegtajiem rezultātiem. Treniņa darbs bija izdarīts kā plānots, varbūt nedaudz palīdzētu, ja būtu bijušas kādas sacensības pirms čempionāta. Centos izbaudīt čempionātu, jo uzskatu, ka nevajag būt saspringtam,” savu pieeju skaidro Vīgants. „Par neiekļūšanu trīsdesmitniekā sprintā sarūgtinājuma nebija. Neizvēlējos pareizāko veidu, kā braukt finiša taisnē, tāpēc nedaudz laika ziņā zaudēju.”

 „Nākamajā dienā 15km uz startu izgāju ar vēsu prātu, ņemot vērā pieredzi no pagājušā gada. Biju labā fiziskā formā. Slēpojumu iesāku taktiski pareizi, un jau sākumā zināju, ka sanāks labs rezultāts, jo temps bija pietiekami ātrs un arī bija labas sajūtas,” optimisma pilns ir Raimo, atzīstot, ka pirms starta ir cerējis un mērķējis uz Top20. Viņš šī gada veikumu uzskata par daudz labāku, kaut vietu ziņā šoreiz desmitniekā nav sanācis iekļūt. „Uzskatu, ka 17.vieta šogad ir daudz augstvērtīgāks rezultāts nekā pagājušajā gadā iegūtā 9.vieta, skatoties pēc atpalikšanas no uzvarētāja (2020.gadā trīs minūtes 30km, šogad pusotra minūte divas reizes īsākā distancē, taču pērn bija masu starts. Rezultāta starpību par labu šim gadam parāda FIS punkti – pērn 84, šogad 59 – aut.piez.). Šogad ir ļoti augstvērtīgs rezultāts, jo, piemēram, atpaliku 15 sekundes no norvēģa Hopes (šogad viņš Norvēģijas čempionātā 15km ieņēma ļoti augsto 4.vietu – aut.piez.).

Raimo izsaka pateicību Dainim Vuškānam, kas bija trasē un teica laikus, tāpat arī smērētājiem. Tagad jau viņš ir domās par pieaugušo čempionātu, kur ar labu startu vēlas veiksmīgi noslēgt šo sezonu.Raimo Vīgants ir pateicīgs ģimenei un saviem atbalstītājiem, ar kuriem ir prieks sadarboties – Madonas novada pašvaldība, “Barības.lv”, “AM byggservice”, Latvijas Slēpošanas federācijai, LOV, LSFP, kā arī ieguldījumu no pārējiem – “Suunto”, “Swenor”, “Fischer Latvia”, “Brooks Latvia”, “Wooden Wall design”.

Juniori

Pasaules junioru/U23 čempionātā debitēja arī pieci mūsu juniori – rīdziniece Samanta Krampe, madoniete Līva Šahno, cēsniece Estere Volfa, madonietis Lauris Kaparkalējs un Edijs Eiduks no Vecbebriem, kuri bija vieni no jaunākajiem čempionāta dalībniekiem.

Visas trīs mūsu meitenes vairāk nekā 80 dalībnieču vidū atzīmējās ar vietu septiņdesmitniekā, vienīgajai Šahno to paveicot abos startos. Samanta ar 65.laiku sprinta kvalifikācijā sasniedza augstāko vietu mūsu meiteņu vidū, bet Līva ar 232 FIS punktiem 5km distancē uzrādīja augstvērtīgāko rezultātu, turpat ar 239 FIS punktiem un 68.vietu esot arī Esterei. Mūsu meitenes apsteidza dažas pēc reitinga spēcīgākas konkurentes. Samantai Krampei un Līvai Šahno vēl paliek divi čempionāti junioru konkurencē, bet 2005.gadā dzimusī Estere Volfa uz augstām vietā juniorēm varēs tiekties vēl nākamos četrus gadus.

Arī abi mūsu puiši apsteidza dažus spēcīgākus konkurentus, ieņemot līdzīgas vietas kā mūsu meitenes. Sprintā augstāk ar 75.vietu tika Edijs, bet 10km distancē ar 62.vietu labāk nostartēja Lauris, sasniedzot visu mūsu junioru šī čempionāta labāko vietu un arī augstvērtīgāko rezultātu – 150 FIS punkti. Arī Eidukam līdzīgs varējums – 158 FIS punkti (ļoti interesanti, ka Edijs FIS punktos uzrādīja faktiski tādu pašu rezultātu kā viņa 17 gadus vecākais brālis Valts Eiduks, kurš 10km distancē 2005.gadā pasaules junioru čempionātā, kurā uzvarēja viens no visu laiku labākajiem slēpotājiem Peters Nortugs, ieguva 158 FIS punktus – aut.piez.). Lauris ar Ediju uzvarētājam piekāpās no 3:17 līdz 3:30. Ja salīdzina ar neseno pagātni, tad Kaparkalējs ar Eiduku ir uzrādījuši daudz augstvērtīgākus rezultātus nekā pirms diviem gadiem deviņdesmitajās vietās finišējušie Ilvars Bisenieks un Niks Saulītis, kuri uzvarētājam zaudēja vairāk nekā piecas minūtes un nopelnīja 225 FIS punktiem. Jāatzīmē, ka čempions Martins Merks no Norvēģijas janvārī nacionālajā čempionātā pieaugušo grupā ieņēma augsto 13.vietu, pasaules kausa posmos trijniekā tiekošajam un vienam pasaules vadošajiem slēpotājiem Šjūram Rētem zaudējot mazāk par minūti.

Nākamajā gadā viņi vairs nebūs vieni no jaunākajiem, un jāmēģina virzīties augšup, kaut vai par vienu pakāpienu, cenšoties iekļūt, piemēram, piecdesmitniekā.

Autors: Ivars Bācis

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums