Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=9832

Eiropas Sporta nedēļā no 23. līdz 30. septembrim: bezmaksas sportošanas iespējas visā Latvijā

2020.08.14 15:01

Ar plašu un daudzveidīgu bezmaksas sporta pasākumu programmu visā Latvijā arī šogad no 23. līdz 30. septembrim jau sesto reizi notiks Eiropas Sporta nedēļa. Tās laikā visā Latvijā būs pieejami sportiski pasākumi, kuros aktīvi pavadīt laiku varēs ikviens – neatkarīgi no vecuma, fiziskajām spējām, interesēm un citām iespējām. Sporta nedēļas centrālais notikums gaidāms 26. septembrī – vērienīgs ainavisks pārgājiens ar dažāda garuma distancēm un izaicinājuma punktiem Līgatnē un tās gleznainajā apkārtnē.

Taču notiks arī atvērtie treniņi un nodarbības senioriem, Pludmales spēles ģimenēm, nozares profesionāļiem risināsies mārketinga un inovāciju sporta forums "SportsComm'20", plānoti Latvijas orientēšanās nakts, Nakts peldējuma un Olimpiskās dienas pasākumi visā Latvijā. Iedzīvotājiem ar speciālām vajadzībām sportošanai paredzētas Rehabilitācijas dienas aktivitātes, jaunajām māmiņām – enerģiskās Māmiņu brokastis. Tīmekļa vietnē www.beactivelatvia.lv iespējams atrast sev piemērotāko no pasākumiem vai ikviens sporta entuziasts var pievienot jaunu – savu sporta pasākumu! – noorganizējot publisku koptreniņu, sacensības vai citu kopīgu sportisku aktivitāti.

“Saglabāt ikdienā fizisko slodzi daudzviet pasaulē šogad ir bijis izaicinošāk nekā iepriekš, taču vienlaikus arī nozīmīgāk – esam novērtējuši ne vien sportošanas ietekmi uz ķermeni, bet arī to, kā fiziska aktivitāte ietekmē mūsu mentālo labsajūtu,” uzsver Latvijas sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis. “Tāpēc jo svarīgāk turpināt mērķtiecīgi veidot un kopt ieradumu sportot ik dienas  – arī tad, ja neparedzētās situācijās jāmaina veidi, kā būt fiziski aktīvam.”

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju – 78% – Covid-19 pandēmijas ierobežojumu laikā nodarbojās ar fiziskām/sporta aktivitātēm, liecina Eiropas Sporta nedēļas pētījums, ko šī gada jūnijā veica LSFP sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Populārākā fiziskā aktivitāte Latvijā bija došanās pārgājienos un pastaigās – to minējuši 52% respondentu.

“Ja kustās, veselība uzlabojas jebkurā vecumā. To ļoti labi var sajust,” saka šarmantā un enerģiskā 90 gadniece no Dundagas Aina Margarēte Pūliņa. Viņa ir viena no šī gada #BeActive vēstnešiem – savos deviņdesmit joprojām ik dienas nosoļo trīs kilometrus, taču mūža aizraušanās ar sportu sākās jaunībā – tieši veselības dēļ. “Man nu jau ir otrādi – es nejūtos labi, ja neesmu kādu dienu vai divas ko darījusi, gājusi ar savām nūjām. Tā ir nepieciešamība – izkustēties. Tā kā organisms ir pieradis pie slodzes, tas pats pieprasa kustību – bet tā slodze saglabā organismu. Un tā ir tā veselība, par ko runājam un kuru katrs vēlamies saglabāt iespējami ilgi.”

Eiropas Sporta nedēļu atbalsta un par tās šī gada #BeActive vēstnešiem kļuvuši arī Eiropas čempione pludmales volejbolā Tīna Graudiņa, profesionālais skrituļslidotājs Nils Jansons, pazīstamais mūziķis Kārlis Būmeisters jeb Kaža, kurš gatavojas triatlonam, sporta fizioterapeite un televīzijas personība Agneta Liepājniece, spēcīgais Siguldas opermūzikas svētku veidotājs Dainis Kalns, kaitbordiste Aija Ambrasa un nūjotājs Roberts Radičuks.

Noskaties saitē 2020. gada Eiropas Sporta nedēļas #BeActive vēstnešu iedvesmas video: https://youtu.be/fEwc0J3G2MM!

Seko līdzi notikumiem Eiropas Sporta nedēļas oficiālajos sociālo mediju kanālos: FaceBook (www.facebook.com/lsfp.lv), Instagram (www.Instagram.com/lsfp.lv), Twitter (https://twitter.com/lsfp_lv) un YouTube. Būs padomi, iedvesmojoši stāsti, konkursi un balvas sadarbībā ar partneriem, risināsies arī Endomondo izaicinājums regulāri sportot.   


Eiropas Sporta nedēļa vienlaikus notiek 42 kontinenta valstīs. Šīs sociālās kampaņas mērķis ir mainīt iedzīvotāju paradumus un neatkarīgi no vecuma, veselības iespējām, fiziskās sagatavotības vai prasmēm piesaistīt cilvēkus aktīvam dzīvesveidam. Pasaules Veselības organizācija iesaka – vien 30 minūtes mērenas intensitātes slodzes piecas reizes nedēļā būtiski samazinās saslimšanas risku ar daudzām, tajā skaitā sirds asinsvadu slimībām. Pērn Eiropas Sporta nedēļas ietvaros pasākumos Latvijā iesaistījās ap 200 000 dalībnieku vairāk nekā 40 sporta veidos.


Eiropas Sporta nedēļas nacionālais koordinators: Latvijas Sporta federāciju padome.

Līdzfinansē: Eiropas Savienības programma Erasmus+, Izglītības un zinātnes ministrija.

Partneri: Latvijas Olimpiskā komiteja, Latvijas valsts meži, Latvijas Orientēšanas federācija, Latvijas Peldēšanas federācija, Latvijas Florbola federācija, Latvijas Kērlinga asociācija, Latvijas Skvoša federācija, Biedrība "Engures sportam" (Stirnu buks), Māmiņu klubs, rehabilitācijas centrs POGA, VingroSev.lv.

Atbalstītāji: Smiltenes piens, Dobeles dzirnavnieks, Balticovo, Graci, Pulsaar Nutriton, PickAqua, Lemon Gym, My Fitness.

Informatīvie atbalstītāji: Latvijas televīzija, Delfi, žurnāls Sports.

 

Papildu informācija: Kristaps Zaļkalns

Latvijas Sporta federāciju padome 

Sabiedrisko attiecību speciālists

 tālrunis +371 67288924, mobilais tālrunis +371 29407243