Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=9699

NMPD aicina iedzīvotājus aizpildīt aptauju par pirmās palīdzības apmācībām Latvijā

2020.06.26 10:58

Ik gadu zināšanas pirmajā palīdzībā iegūst vairāk nekā 30 tūkstoši iedzīvotāju, bet vēl 28 cilvēki apmeklē kursus, lai kļūtu par pirmās palīdzības pasniedzējiem. Lai noskaidrotu, kā iedzīvotāji Latvijā vērtē pirmās palīdzības kursus un kā šīs apmācības varētu uzlabot, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) īstenos plašu iedzīvotāju aptauju.

Aptaujas datus NMPD ņems vērā, lai sagatavotu priekšlikumus pirmās palīdzības apmācības sistēmas pilnveidei tuvākajā nākotnē. Aptauju aicināts aizpildīt ikviens, kurš kādreiz ir apmeklējis pirmās palīdzības kursus. Tā būs saistoša autovadītājiem, medniekiem, apsardzes darbiniekiem, uzņēmumu darbiniekiem, arī pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem – glābējiem u.c.

To, cik bieži notiek dažādi nelaimes gadījumi, kur svarīgas ir zināšanas pirmajā palīdzībā un spēja palīdzēt cietušajam līdz mediķu ierašanās brīdim, ikdienu savā darbā redz NMPD mediķi. Piemēram, pagājušajā gadā NMPD mediķu brigādes traucās uz 1012 izsaukumiem, lai veiktu reanimācijas pasākumus cilvēkiem, kuriem apstājusies sirdsdarbība. Notikuši arī 353 aizrīšanās gadījumi, kas ir sevišķi bīstama situācija, jo izšķiroša var būt katra minūte.  Reģistrēti arī 921 termiski vai ķīmiski apdegumi un vairāk nekā seši tūkstoši ceļu satiksmes negadījumi ar cietušajiem, liecina NMPD dati par izsaukumiem 2019.gadā. Iepriekšminētais ir tikai neliela daļa no tām situācijām, kad notikuma aculieciniekiem zināšanas pirmajā palīdzībā varēja būt noderīgas.

Ļoti daudzās situācijās, jo īpaši tad, kad dzīvības glābšanā izšķirošas ir minūtes, ārkārtas tālruņa 113 dispečeri iedrošina līdzcilvēkus sniegt pirmo palīdzību un dod norādes par to, kā palīdzēt cietušajam, kamēr mediķu brigāde ir ceļā. Lai gan dispečers saka priekšā, kā rīkoties, iedzīvotāju zināšanas pirmajā palīdzībā šādā situācijā var tikai palīdzēt. Kā liecina NMPD novērotais, cilvēku gatavība sniegt pirmo palīdzību ir dažāda, tomēr pēdējo gadu laikā arvien biežāk tieši pateicoties līdzcilvēku rīcībai ir izdevies novērst smagas sekas vai pat glābt cilvēka dzīvību. Dienestā veiktā analīze par veiktajiem atdzīvināšanas pasākumiem sabiedriskās vietās liecina, ka katrā trešajā situācijā no 279 sirds apstāšanās gadījumiem līdzcilvēki snieguši pirmo palīdzību, veicot sirds netiešo masāžu.

Pirmās palīdzības apmācību sistēmu mūsu valstī uztur un nodrošina NMPD. Dienests sagatavo un sertificē pirmās palīdzības pasniedzējus, instruktorus, apmācīt tiesīgās organizācijas, kā arī izstrādā apmācību programmu saturu. Zināšanu apguvi īsteno pirmās palīdzības pasniedzēji un apmācītorganizācijas. Noslēdzoties kursiem, tiek izsniegta pirmās palīdzības apliecība.

Aptauja par pirmās palīdzības kursiem, to kvalitāti ir anonīma, un rezultāti tiks izmantoti apkopotā veidā. Aptauju līdz 25.jūlijam var aizpildīt NMPD mājaslapā vai šeit: https://ieej.lv/NMPD_aptauja


Informāciju sagatavoja: Ilze Bukša

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta

Komunikācijas nodaļas vadītāja

67337008, 29411499, prese@nmpd.gov.lv