Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=9590

15.maijā sākas jaunā peldsezona – pirmie peldvietu ūdens kvalitātes analīžu rezultāti

2020.05.18 12:03

Lai gan laika apstākļi šobrīd nerosina peldēties, Latvijā jaunā peldsezona tiek atklāta 15.maijā un, kā katru gadu, tā ilgs līdz 15.septembrim! Veselības inspekcija, sagaidot peldsezonas sākumu, jau ir veikusi pirmās peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudes.

Rezultāti liecina, ka augsts mikrobioloģiskais piesārņojums ir konstatēts Daugavas peldvietā „Rumbula”, kur šobrīd ir noteikts aizliegums peldēties, bet pārējās 55 oficiālajās peldvietās, kurās tika ņemti paraugi, peldūdens kvalitāte atbilst prasībām.

Šogad peldvietas ūdens analīzes netiks veiktas Kovšu ezera peldvietā, Rēzeknē, jo peldvieta uz rekonstrukcijas laiku ir slēgta. Pārējās peldvietās, kā ikkatru gadu, Veselības inspekcija peldsezonas laikā uzraudzīs ūdens kvalitāti normatīvajos aktos noteiktajās oficiālajās peldvietās. Ūdens kvalitāte jūras un iekšzemes peldvietās tiks pārbaudīta, ņemot ūdens paraugus reizi mēnesī.  Tāpat tiks pārbaudīts, kā peldvietās tiek ievērotas peldvietu uzturēšanas un higiēnas prasības.

Inspekcija atzīmē, ka peldvietu ūdens kvalitāte tiek pārbaudīta gan laboratoriski, gan vizuāli. Laboratorijā tiek noteikti ūdens mikrobioloģiskie rādītāji – fekālā piesārņojuma indikatori - zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki.

Par peldvietu ūdens izmeklējumu rezultātiem iedzīvotāji tiks informēti gan ar Veselības Inspekcijas tīmekļvietnes*, gan ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību, kā arī peldvietas apsaimniekotājs informāciju par peldvietu ūdens kvalitāti sniegs informatīvajos stendos peldvietā.

Inspekcija aicina arī iedzīvotājus iesaistīties peldvietu novērojumos un fiksēt to rezultātus anketā inspekcijas tīmekļvietnē (http://www.vi.gov.lv/lv/vides-veseliba/peldudens/ied ) .


Attiecībā uz Covid-19 pandēmijas ietekmi uz peldsezonas norisi, Veselības inspekcija norāda, ka arī uz peldvietas apmeklētājiem attiecas distancēšanās noteikumu ievērošana, kā arī citi individuālie piesardzības pasākumi. Lūdzam sekot līdzi valstī noteiktajiem piesardzības pasākumiem visas peldsezonas laikā!

Atbilstoši pieejamajiem zinātnisko pētījumu rezultātiem, SARS-CoV-2 koronavīrusa izplatība nav saistīta ar ūdeni, bet inficēšanās notiek tikai cilvēku kontaktu ceļā ar sīkiem pilieniem gaisā, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem un uz kuriem vīruss var kādu laiku saglabāties.

Nākamā ūdens paraugu ņemšanas reize ir plānota 8. un 9. jūnijā.


Jaunāko informāciju par peldvietu ūdens kvalitāti gan oficiālajās peldvietās, gan tajās neoficiālajās peldvietās, kur ūdens kvalitātes analīzes tiek veiktas par pašvaldību līdzekļiem, skatīt Inspekcijas tīmekļa vietnes www.vi.gov.lv sadaļā Vides veselība –> Peldūdens –> Peldūdens monitorings.


Informāciju sagatavoja:

Veselības inspekcijas Sabiedrisko attiecību un klientu apkalpošanas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Maira Kalniņa sadarbībā ar Vides veselības nodaļu.

Tel.nr.28342858, 67819677, komunikacija@vi.gov.lv