Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=9153

Raimo Vīgants par duālās karjeras veidošanu: ''Domāju, ka ir svarīgi būvēt savu otro karjeru jau laicīgi''

2019.11.26 09:49

Piedāvājam iepazīties ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes studentu Raimo Vīgantu, kurš paralēli studijām aktīvi trenējas arī distanču slēpošanā un vasaras periodā rollerslēpošanā. Viņa lielākais sasniegums ir vasarā izcīnītā bronzas medaļa rollerslēpošanā Pasaules čempionātā. Sīkāk lasi šajā intervijā.

Pastāsti, lūdzu, kā vispār sāki nodarboties ar distanču slēpošanu?

Distanču slēpošanu uzsāku sešu gadu vecumā, uz pirmo treniņu aizveda vecāki, jo saprata, ka man kaut kas būtu vēl papildus jādara, lai būtu slodze. Un, lai neatliktu laiks, citām ne tik labām lietām. Kāpēc distanču slēpošana? Es neesmu pirmais, kas aizsāka to, tā bija mana māsa. Viņa sāka pirmā slēpot, tāpēc vecāki uzreiz jau zināja, kur mani vest. Tā nu es pievienojos arī. Sākums nebija gan tas vieglākais, bet lēnām un ar laiku tā lieta sāka padoties. Un tā nu ir sanācis, ka es vēljoprojām nodarbojos ar šo ziemas sportu, kamēr māsa jau ir absolvējusi  Stokholmas Ekonomikas augstskolu un lēnām kāpj pa savām karjeras kāpnēm citā nozarē.

Ziemā nodarbojies ar distanču slēpošanu, bet vasarā ar rollerslēpošanu. Kā izlēmi pamēģināt nodarboties ar rollerslēpošanu?

Nebija īsti izvēle pamēģināt nodarboties ar rollerslēpošanu. Rollerslēpošana ir liela treniņu sastāvdaļa mūsdienās ikvienam distanču slēpotājam. Vasarā ļoti liels akcents ir likts tieši uz šo treniņu procesu. Tas vistuvāk atbilst slēpošanai ziemā, jo tā ir slēpošanas imitācija uz riteņu slēpēm, tikai tā notiek vasarā, lai sevi uzturētu formā.

Kurš no sporta veidiem ir primārais, kas vairāk patīk – distanču slēpošana vai rollerslēpošana?

Rollerslēpošana ir jautra un man viņa patīk, bet, tomēr, es palikšu pie tradicionālā – distanču slēpošanas ziemā. Tas noteikti raisa vairāk emociju nekā rollerslēpošana.

Ko priekš tevis nozīmē vasarā Pasaules čempionātā izcīnītā bronzas medaļa rollerslēpošanā?

Jā, viennozīmīgi tas ir manas karjeras lielākais un nozīmīgākais sasniegums līdz šim noteikti. Kaut kādā ziņā smagais treniņu darbs ir atmaksājies, kas dod motivāciju strādāt arī tālāk.

Kuri ir tavi lielākie sasniegumi sportista karjerā?

Viennozīmīgi lielākais sasniegums ir Pasaules čempionāta rollerslēpošanā bronzas medaļa. Otrais varētu būt Pasaules kausa rollerslēpošanā junioriem kopvērtējumā izcīnītā otrā vieta. Un trešais -  Ziemeļvalstu čempionātā  distanču slēpošanā junioriem izcīnīta 3. vieta sprinta sacensībās.

Šobrīd studē Latvijas Universitātē. Ko tieši tu mācies?

Jā, studēju Latvijas Universitātē.  Mācos Vides zinātnes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē.

Kā izdodas apvienot profesionālus treniņus un studijas? Pastāsti sīkāk par savu ikdienu, ko nākas ziedot par labu duālajai karjerai?

Ziedot sanāk daudz ko, kamēr esmu Rīgā fokusējos uz mācībām, bet tajā pašā laikā nedrīkst aizmirst par treniņiem. Tāpēc sanāk katru rītu no 6.00 līdz 6.30 celties, lai aizvadītu pirmo treniņu, pēc tam ātras brokastis (putra ar riekstiem) un uz skolu. Pēc skolas, protams, neapšaubāmi ir otrais treniņš, tas sākas atkarīgi cikos skola beidzas. Esmu mājās ienācis arī pēc plkst. 22.00. Parasti mēģināju ilgu laiku Rīgā neuzkavēties, jo kā radās izdevība trešdienā vai ceturtdienā jau devos mājās uz Madonu, lai varētu pilnvērtīgi trenēties. Par laimi šogad esmu devies apmaiņas programmā uz Norvēģiju (Trondheimu), lai varētu pilnvērtīgi mācīties un pilnvērtīgi trenēties augstā līmenī.

Kā vērtē savu iepriekšējo sezonu abos sporta veidos?

Vērtēju to kā viduvēju, sezonas sākums bija labs, kas arī apliecinājās rezultātos, bet sezonas vidū (ap sesijas laiku) apslimu līdz ar to pazaudēju savu fizisko formu, kas vēlāk arī pierādījās rezultātu kritumā. Sezonas beigu posmu gan varu vērtēt, kā labu, jo biju atkopies un spēju aizvadīt pāris labas sacensības.

Ko sagaidi no nākošās sezonas un kādi ir uzstādītie mērķi?

Savus mērķus baigi neklāstu, bet vēlētos aizvadīt tiešām labu sezonu, lai pašam prieks.

Varbūt vari ieskicēt kādas ir gaidāmās sacensības, kas plānotas ziemas sezonā distanču slēpošanā?

Pirmās sacensības aizvadīšu Gaalaa (Norvēģijā), pēc tam būs maza pauze, kas tiks veltīta treniņu procesam un tad jau sekos Skandināvijas kausa posmi, Norvēģijas čempionāta posmi. Kā arī, iespējams, kāds Latvijas čempionāta posms plus vēl kādas komercsacensības.

Varbūt vēl kaut ko vēlies pastāstīt un iedvesmot cilvēkus izvēlēties par labu duālajai karjerai!

Es domāju, ka galvenais jau ir varēt un gribēt uzdrīkstēties veidot savu duālo karjeru. Nepārprotami pēc sportiskās karjeras beigām būs jāatrod kas jauns, kur pilnveidoties un progresēt, tāpat kā sportā. Un tāpēc es domāju, ka ir svarīgi būvēt savu otru karjeru jau laicīgi!

Informācijas avots: LU Sporta centrs