Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=7715

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki. 5.JŪLIJS

2018.07.05 18:30

Notikumi un pasākumi 5. jūlijā.

Ir nedēļas karstākā diena.

Visas dienas garumā turpinājās deju lieluzveduma mēģinājumi Daugavas stadionā, arī kokļu ansambļu koncerta "Stīgo brālīt! Stīgo māsiņ!" ģenerālmēģinājums.  

Kā arī norisinājās pūtēju orķestru Dižkoncerta ģenerālmēģinājums Esplanādē. Koncerts gaidāms 6. jūlijā Esplanādē plkst.17:00.
Muzicēs Latvijas novadu apvienotie pūtēju orķestri, bet noslēguma daļā – dižorķestris ar 500 pūtēju orķestru dalībniekiem - tostarp -Madonas pilsētas Kultūras nama pūtēju orķestris.
Foto - pielikumā.

‌Šodien tika uzsākts koru mēģinājums - Latvijā lielākā kopkora sadziedāšanās, gatavojoties Noslēguma koncertam "Zvaigžņu ceļā", kas notiks 7., un 8. jūlijā. Kopumā šajā koncertā piedalīsies – kori, deju kolektīvi, pūtēju orķestri, folkloras ansambļi, solisti u.c., kopā 18 000 dalībnieku. 
‌Foto no mēģinājuma.
‌Foto - pielikumā.



Plkst. 19.00 Dailes teātra Lielajā zālē skanēs kokļu mūzikas koncertuzvedums „Stīgo, brālīt! Stīgo, māsiņ!”
‌Tas būs stāsts par cilvēka meklējumiem sevis, tautas un mīlestības meklējumiem, muzikāls ceļojums laikā un telpā, kurā latviskā dvēsele piedzīvo iniciāciju caur kokles skaņu.
‌Uzvedumā skanēs dažādu komponistu latviešu tautas dziesmu apdares un oriģināldarbi, kā arī īpaši šim koncertam rakstītie Vitas Rudušas, Irīnas Rebhūnas, Valta Pūces un Riharda Zaļupes oriģinālskaņdarbi koklēm.
‌‌
‌Koncerta programma – ŠEIT 
Koncerts plānots 3.daļās, to papildinās īpaši jutekliski deju priekšnesumi.
‌Koncertā Madonas novadu pārstāvēs arī J. Norviļa Madonas Mūzikas skolas koklētāju ansamblis un Madonas kultūras nama koklētāju ansamblis “Rasa”.

‌Koncerts skanēs tiešraidē REPLAY.LV un atkārtojumā 7. Jūlijā plkst. 18.30 LTV1 un VISIEMLTV.LV.

‌Foto no koncerta.



‌Plkst. 19.00 koncertzālē „Palladium” notiks Latviešu tautastērpu skate. Latviešiem tautastērps ir tautas kultūras kods un nacionālās identitātes simbols. Lai celtu tautas nacionālo pašapziņu, papildinātu mūsu zināšanas par veiksmīgāk atdarinātiem un komplektētiem tautastērpiem, kā arī uzlabotu Dziesmu un Deju svētku dalībnieku ģērbšanās kultūru, jau piekto reizi kopš 1998. gada tiek rīkota Latviešu tautastērpu skate.
‌Tērpi tiks vērtēti šādās kategorijās: koru un koklētāju ansambļu tautas tērpi; deju kolektīvu tautas tērpi; folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu tautas tērpi; individuālais pašdarinātais tautas tērps; individuālais nokomplektētais tautas tērps; tautas lietišķās mākslas studijas, biedrības, SIA un citas personu grupas darinātais tautastērps un bērnu tautastērps.

‌Tautastērpu skates programma – ŠEIT
‌Tautastērpu skates dalībnieku vidū - arī pašdarinātā tērpa īpašniece - Inese Zālīte no Madonas. Viņa skatē piedalīsies ar 19. gs. vidus toreizējā Cēsu apriņķa, tagadējā Madonas novada Vestienas pagasta sievas ziemas tērpu.
‌Foto - pielikumā.

‌Interesanti, ka Madonas apriņka tērpus rādīs Biedrības "Ozols" tautas deju ansamblis "Zīle".

‌Skates norisei tiešraidē iespējams sekot līdzi REPLAY.LV un atkārtojumā 6. jūlijā plkst. 18.30 LTV1 un VISIEMLTV.LV.



Plkst. 22.00 Daugavas stadionā notiks deju lieluzveduma „Māras zeme” ģenerālmēģinājums. Vairāk nekā 18 tūkstoši visu paaudžu dejotāju Daugavas stadionā izdejos mūsu tautas vēstures nozīmīgākos brīžus no pirmsākumiem līdz šodienai, no baltu cilšu sanākšanas Daugavas krastos un laika, kad pirmoreiz minēts sarkanbaltsarkanais karogs, līdz Latvijas Republikas simtgades svinībām. Caur laukumā izveidoto ornamentu, mūziku, enerģiju, ritmu un krāsu četros nosacīti izveidotos tautas vēstures posmos tiks iezīmēta tautas dejas un dziesmas ciešā saikne ar cilvēka mūža ritumu un viņa laiku, bet katras daļas centrā īpašā aranžējumā būs sadzirdami arī Dziesmu svētku repertuāra motīvi.
‌Uzvedumā skanēs grupu „Iļgi”, „Auļi” mūzika, kā arī  Jura Kulakova mūzika Kristapa Krievkalna aranžējumā un latviešu tautas mūzika Jura Vaivoda aranžējumā.
‌Virsvadītāji: Agris Daņiļevičs, Ilmārs Dreļs, Jānis Ērglis, Taiga Ludborža, Ilze Mažāne, Zanda Mūrniece, Jānis Purviņš, Gunta Skuja, debitantes – Dagmāra Bārbale, Selga Apse (Kanāda).
‌Goda virsvadītāji: Ieva Adāviča, Marga Apsīte, Taisa Aruma, Skaidrīte Darius (Austrālija), Elga Drulle, Ingrīda Edīte Saulīte, Rita Spalva, Uldis Šteins.
‌Mākslinieciskie vadītāji – Jānis Ērglis, Jānis Purviņš, režisors – Elmārs Seņkovs, scenogrāfs – Reinis Suhanovs.

‌Koncerta programma – ŠEIT 

‌Foto - pielikumā.


Svētku izpilddirektore Eva Juhnēviča šodien sniegusi sekojošu informāciju, ka, "... analizējot koncertu norisi un kvalitāti, varam teikt – mākslinieciskais līmenis ir ļoti augsts, pilnvērtīgi tiek realizētas visas autoru ieceres. Arī dalībnieku atdeve, sagatavotība ir lieliska. Varam teikt milzīgu paldies arī skatītājiem – visi bezmaksas pasākumi ir kupli apmeklēti ...
‌Aizvadītās svētku dienas VUGD kopumā vērtē kā mierīgas, jo uzraugot ugunsdrošības prasību ievērošanu, būtiski pārkāpumi nav konstatēti, bet nelielās nepilnības tūlītēji novērstas.
‌Kārtības un drošības problēmas Dziesmu un deju svētkos līdz šim ir bijušas sīkas, un kopumā noskaņojums un situācija ir vērtējama kā laba."



‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa