Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=7704

Latvijai cauri dosies Starptautiskais Miera skrējiens

2018.07.04 09:02

No 2018. gada 11. līdz 15. jūlijam Miera skrējiena – Peace Run – Eiropas posma ietvaros Latvijai cauri dosies Starptautiskais Miera skrējiens.

2018. gada februārī Miera lāpa Eiropā oficiāli tika iedegta Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā, un tagad tā dodas cauri 46 Eiropas valstīm, lai oktobrī pēc vairāk nekā 24 000 km finišētu Portugāles galvaspilsētā Lisabonā.  

Šis skrējiens ir skrējiens no sirds uz sirdi, kurā kopā satiekas liels un mazs, sportists un nesportists, kājāmgājējs un riteņbraucējs. Skrējienā mēs ar mīļu, sirsnīgu smaidu dāvājam savu labo gribu, labo domu, prieku cilvēkam sev līdzās. Nododot ceļojošo Miera lāpu no rokas rokā, no viena novada nākamajam, no savas valsts kaimiņu valstij, mēs dāvājam savas labās domas un savu labo gribu pasaulei. Sapnim par draudzīgu, mierpilnu, laimīgu dzīvi uz zemes cauri gadsimtiem. Skrējienam nav oficiālu sponsoru, un tas notiek pēc brīvprātības principa.

Šogad, kad svinam Latvijas simtgadi un vēlamies mierīgu un priecīgu pasauli, šis labas gribas skrējiens ir brīnišķīga iespēja mums katram atsevišķi un visiem kopā apliecināt savu mīlestību Latvijai un visai pasaulei kopumā.

 Miera skrējienā to katram ir iespējams izdarīt savā sirdij vistīkamākajā veidā – vērojot skrējienu un vēlot: „Laimīgu ceļu!”, pasniedzot skrējējam ūdens krūzi, dāvājot naktsmājas, sveicot skrējienu ar labu vārdu, dziesmām, dejām... ejot, skrienot vai braucot kopā ar starptautisko komandu cauri savai pilsētai, novadam, valstij.

Skrējiena simbols – Miera lāpa – pirmoreiz tika iedegta pirms 30 gadiem, 1987. gada 27. aprīlī, pie ANO mītnes Ņujorkā. To iededza šī skrējiena idejas autors, Gandija miera prēmijas un UNESCO Miera balvas laureāts filosofs, sportists, mūziķis un mākslinieks Šri Činmojs.

 Šo 30 gadu laikā skrējiens ir bijis 146 valstīs un kopā noskrieti vairāk nekā 630 000 km. Skrējiena lāpa ir ceļojusi visos kontinentos, pacēlusies pasaules augstākā kalna virsotnē un pat pabijusi kosmosā. To redzējuši un rokās turējuši miljoniem cilvēku – lielu un mazu Zemes iedzīvotāju. Savas labās domas lāpā iepriekš ir ielikusi Latvijas Valsts prezidente V. Vīķe-Freiberga, Čehijas prezidents un dramaturgs Vāclavs Havels, svētā Māte Terēze no Kalkutas, Dalailama, deviņkārtējais olimpiskais čempions Karls Luiss, kultūrisma leģenda Bils Perls, boksa leģenda Muhameds Ali un slavenais bokseris Nikolajs Valujevs, slavenie mūziķi: Pols Makartnijs, Stings, Boriss Grebenščikovs, Andrians Kukuvass, Marija Naumova u.c. Labos vēlējumus un apsveikumu vārdus Miera skrējiena starptautiskajām komandām un Latvijas dalībniekiem vēstulēs pauduši Latvijas prezidenti: Vaira Vīķe-Freiberga, Valdis Zatlers, Andris Bērziņš un Raimonds Vējonis. 

Latvijā Miera skrējiens pirmoreiz viesojās 1993. gadā. Kopš tā laika Latvija šajā labas gribas akcijā ir piedalījusies jau vairāk nekā piecpadsmit reizes, starptautiskajai komandai izskrienot cauri daudziem novadiem un viesojoties visās lielākajās Latvijas pilsētās.

Šogad Miera lāpa ar starptautiskās komandas dalībniekiem (Anglija, Čehija, Bosnija un Hercegovina, Portugāle, Kazahstāna, Austrija, Serbija, Horvātija, Polija) Latviju sasniegs pēc dziesmu svētkiem, 11. jūlijā, kad starptautiskā komanda Silenes robežpunktā to nodos Daugavpils novada pārstāvjiem.

Latvijā skrējiens virzīsies cauri Daugavpilij, Preiļiem, Varakļāniem, Madonai, Vecpiebalgai, Priekuļiem, Cēsīm, Valmierai, Dikļiem, Limbažiem, Alojai, Staicelei, Salacgrīvai, bet 16. jūlija rītā Ainažu – Iklas robežpunktā sasniegs Igauniju.

Madonā skrējiens ieradīsies 12. jūlijā plkst.18.00. pie Madonas evanģēliski luteriskās baznīcas un dosies gar stadionu un Saieta laukumu, kur plkst. 18.30. būs sagaidīšanas ceremonija.

Ikviens ir laipni aicināts piedalīties šajā pasaulē garākajā lāpu stafetes skrējienā un veltīt savas labās domas un labo gribu mieram un harmonijai pasaulē.

Vairāk par skrējiena maršrutu, laikiem, tikšanās vietām ar vietējiem iedzīvotajiem, lūdzu, interesēties skrējiena mājaslapā;

e-pasts – latvia@peacerun.org,

tālr. 22013743, 29950000, 22483873.

 

Ar cieņu

Starptautiskā Miera skrējiena

koordinācijas grupa Latvijā