Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=7702

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki. 3.JŪLIJS

2018.07.03 16:13

Aktualitātes Svētku 3. dienā.

Plkst. 19.00 Lielajā Ģildē notiks pūtēju orķestru latviešu mūzikas koncerts “Pieskāriens laikam”, kurā skanēs dažādu laiku latviešu komponistu skaņdarbi, kas rakstīti tieši pūtēju orķestrim.
Programmā – Jurjānu Andreja, Jāzepa Vītola, Jāņa Ivanova, Jura Karlsona, Romualda Kalsona, Viļņa Šmīdberga, Andra Vecumnieka, Alvila Altmaņa, Gunāra 0rdelovska, Pētera Butāna, Aivara Krūmiņa, Andra Riekstiņa, Andra Baloža, Madaras Pētersones, Ingas Meijeres, Sergeja Austra Universa un Riharda Zaļupes mūzika.

Koncertā piedalīsies labākie Latvijas pūtēju orķestri, mākslinieciskais vadītājs – Guntis Kumačevs.
Starp sešiem labākajiem pūtēju orķestriem būs arī Madonas pilsētas kultūras nama pūtēju orķestris, kas XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku pūtēju orķestru koprepertuāra pārbaudes un svētku dalībnieku atlases skatē savā - IV grupā (starp 10 orķestriem) ieguva I vietu ar 48,77 punktiem! Iegūtā vieta un punktu skaits Madonas orķestrim deva tiesības piedalīties šajā īpašajā Svētku koncertā!

Andrejs Cepītis pastāstīja, ka Madonas pūtēju orķestris koncertā spēlēs trīs skaņdarbus: Romualda Kalsona kompozīciju „Vidzeme", Jura Karlsona „Apvedceļu" un Jāņa Ivanova „Svinīgo prelūdiju". Tas madoniešiem ir milzīgs gods, jo šāda līmeņa uzstāšanās Madonas reģiona amatierkolektīviem bijusi vien 1978. gadā, kad uz Nacionālās operas skatuves bija uzaicināts dejot Madonas kultūras nama Tautas deju ansambļa „Vidzeme" zelta sastāvs.

‌Koncerta pārraidi varēs vērot LMT Straumē.
Foto no koncerta - pielikumā.
‌Foto - www.dziesmusvetki.lv


S‌avukārt Madonas novada tautisko deju kolektīvi jau no agra rīta Daugavas stadionā uzsāka pirmo mēģinājumu deju lieluzvedumam "Māras zeme".


‌Daugavas stadionā 739 deju kolektīvi, 18 150 dalībnieki:

‌izdejos mūsu tautas vēstures nozīmīgākos brīžus no pirmsākumiem līdz šodienai, no baltu cilšu sanākšanas Daugavas krastos un laika, kad pirmoreiz minēts sarkanbaltsarkanais karogs, līdz Latvijas Republikas simtgades svinībām. Caur laukumā izveidoto ornamentu, mūziku, enerģiju, ritmu un krāsu četros nosacīti izveidotos tautas vēstures posmos tiks iezīmēta tautas dejas un dziesmas ciešā saikne ar cilvēka mūža ritumu un viņa laiku, bet katras daļas centrā īpašā aranžējumā būs sadzirdami arī Dziesmu svētku repertuāra motīvi.

Uzvedumā skanēs grupu „Iļgi”, „Auļi” mūzika, kā arī  Jura Kulakova mūzika Kristapa Krievkalna aranžējumā un latviešu tautas mūzika Jura Vaivoda aranžējumā.

Virsvadītāji: Agris Daņiļevičs, Ilmārs Dreļs, Jānis Ērglis, Taiga Ludborža, Ilze Mažāne, Zanda Mūrniece, Jānis Purviņš, Gunta Skuja, debitantes – Dagmāra Bārbale, Selga Apse (Kanāda).

Goda virsvadītāji: Ieva Adāviča, Marga Apsīte, Taisa Aruma, Skaidrīte Darius (Austrālija), Elga Drulle, Ingrīda Edīte Saulīte, Rita Spalva, Uldis Šteins.

Mākslinieciskie vadītāji – Jānis Ērglis, Jānis Purviņš

Režisors – Elmārs Seņkovs

Scenogrāfs – Reinis Suhanovs

‌Ar koncerta programmiņu iespējams iepazīties šeit.

Foto no mēģinājuma procesa pielikumā.
‌Drona video  - kā top deju lieluzvedums "Māras zeme".



Par pārsteigumu ikvienam - Daugavas stadiona tirdziņā iespējams iegādāties vai pasūtīt arī tērpu aizsargmaisus dejotājiem, dziedātājiem, ceļotājiem. Īpašs lepmuns par to, ka šos maisus piedāvā Madonas novada uzņēmums SIA "Simle+". Kā novērojām - dejotāju interese bija liela. 

F‌oto - pielikumā.




‌Tāpat šodien uzsākās mēģinājumi arī kokļu mūzikas koncertuzvedumam "Stīgo brālīt! Stīgo māsiņ!", kas notiks 5. jūnijā Dailes teātra lielajā zālē. Tajā piedalīsies arī J. Norviļa Madonas Mūzikas skolas koklētāju ansamblis un Madonas kultūras nama koklētāju ansamblis “Rasa”. Koncerts plānots 3.daļās, to papildinās īpaši jutekliski deju priekšnesumi.

‌Viņš uzvelk stīgas un aug... pāri koku lapontēm, garām mākoņu malām, aiz saules vainaga... Stāsts par cilvēka meklējumiem pēc sevis, tautas un mīlestības.

Kokļu koncertuzvedums „Stīgo brālīt, stīgo māsiņ!” ir muzikāls ceļojums laikā un telpā, kurā latviskā dvēsele piedzīvo iniciāciju caur kokles instrumentu. Uzvedumā tiek spēlētas dažādu komponistu latviešu tautas dziesmu apdares un oriģināldarbi, kā arī īpaši šim koncertam rakstītie Vitas Rudušas, Irīnas Rebhūnas, Valta Pūces un Riharda Zaļupes oriģinālskaņdarbi koklēm.

Radošā grupa:

‌Mākslinieciskās vadītājas – Iveta Tauriņa, Dzintra Tauniņa
‌Režisors un dramaturgs – Edgars Niklasons
‌Aktieri – Matīss Budovskis, Aurēlija Rancāne
‌Scenogrāfija – Sintija Jēkabsone
‌Horeogrāfija – Alise Putniņa
‌Projekta vadītāja – Lelde Prūse

‌TIEŠRAIDE:19.00-22.00 REPLAY.LV

ATKĀRTOJUMS:07.07.2018.  18.30-20.30 LTV1; VISIEMLTV.LV

‌‌Foto no mēģinājuma procesa pielikumā.




‌Kā ierasts daudzu gadu garumā, mūsu novada svētku dalībnieki, mitinās 3. Valsts Ģimnāzijā, pašā Vecrīgas sirdī, un kā jauna mājvieta šogad ir Rīgas internātpamatskolā Šmerļa mežā, netālu no tirdzniecības nama “Alfa”. Tam par iemeslu ievērojamais dalībnieku skaita palielinājums.
Foto pielikumā - abas skolas, dalībnieku mājvietas Svētku laikā.



‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa