Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=7464

Madonas un tuvējās apkārtnes iedzīvotājus aicina piedalīties gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījumā GISTAR

2018.04.18 17:18

Jau vairāk kā pusgadu Madonā darbu turpina gremošanas slimību profilakses pētījums – GISTAR.


Pētījums Madonā tika aizsākts pagājušā gada vasarā, un pa šo laiku pētījumu centru jau ir apmeklējuši jau vairāk kā 1100 cilvēki.

Uz pētījumu centru tiek aicināti praktiski veseli cilvēki, kuriem nav nekādu sūdzību par kuņģa vai zarnu trakta darbību, vecumā no 40 līdz 64 gadiem. Aicinām iedzīvotājus būt atsaucīgiem un gadījumā, ja tiek saņemts zvans no pētījumu centra reģistratores, neatteikt un ierasties uz izmeklējumiem. Cilvēki pētījumu centrā var vērsties arī paši. Pētījums notiek sadarbībā ar ģimenes ārstiem.

Uz izmeklējumiem cilvēkam jāierodas tukšā dūšā, procedūra ilgst apmēram stundu. Vispirms reģistratore izstāsta dalībniekam par pētījumu, tiek veikta anketēšanu, lai uzzinātu par dalībnieku dzīvesveidu, saslimšanām un ēšanas paradumiem, tiek veikti dažādi mērījumi un paņemtas analīzes.

Pētījuma iniciators un zinātniskais vadītājs ir Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors, profesors, gastroenterologs Mārcis Leja.

Informācijai:

GISTAR - Latvijas universitātes (LU) un starptautisku ekspertu atbalstīta iniciatīva pētīt gremošanas trakta audzēju skrīninga iespējas, to agrīnu diagnostiku un procesa efektivitāti. Rēzeknes pilsētas dome līdzfinansē GISTAR pētījumu "Daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītas mirstības samazināšanai, veicot H.pylori eradikāciju un nosakot pepsinogēnu līmeni (GISTAR)". Arī Latvijas Republikas Veselības ministrija ir atbalstījusi pētījuma realizāciju.


Pētījuma norises vieta:

Pētījumu centra darba laiks darba dienās no 7:00 līdz 13:00
Vairāk informācijas: www.gistar.eu



Sagatavoja: Inese Veckagane
Latvijas Universitāte
Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts
‌GISTAR pētījums  /  Administratore
‌E-pasts inese.veckagane@lu.lv
‌Web www.gistar.eu

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa