Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=6925

Vienīgajam reģionā - mūsu kinoteātrim 55

2017.10.18 14:59

6. novembrī apritēs 55 gadi, kopš Madonā darbojas kinoteātris “Vidzeme”, dodot iespēju madoniešiem un Madonas viesiem baudīt kino kultūru un būt pilntiesīgiem kino industrijas dalībniekiem.

Madonas kinoteātris „Vidzeme” savu darbību uzsāka 1962.gada 6.novembrī, kā tolaik ļoti moderns kinoteātris ar divām kasēm un 352 skatītāju vietām. Pirmā filma, kuru izrādīja kinoteātrī bija „Meiteņu pavasaris”. Tā tolaik bija īpaša filma ar stereo skaņu. Tolaik kinoteātrī darbojās Madonas rajona kino direkcija, kas organizēja kino izrādīšanu visā Madonas rajonā. Madonas rajona kino direkcijā par kino mehāniķiem, to palīgiem, kasieriem un šoferiem strādāja vairāk kā 60 darbinieki. Madonas rajonā kino tika izrādīts 46 vietās. Madonas kino direkcija savu darbību izbeidza 1992.gadā, kad katra pašvaldība sāka rūpēties par kino izrādīšanu savā pilsētā vai pagastā. No 1995.gada 1.septembra kinoteātris „Vidzeme” tika izveidots kā Madonas pilsētas kultūras nama filiāle „Vidzeme”.

Šobrīd kinoteātris „Vidzeme” ir aprīkots ar modernākajām digitālajām iekārtām - Barco 2K projektoru un Dolby 3D sistēmu. Skatītāju zālē ir 186 skatītāju vietas. Bet aiz aprīkojuma un tehnikas visu šo daudzo gadu laikā ir bijuši cilvēki, tāpēc sveicienus sūta tie darbinieki, kuri arī šobrīd darbojas kinoteātrī:


Madonas pilsētas kultūras nama direktore Ilze Šulce:

Kinoteātris noteikti man saistās ar vietu, kurā satikties. Satikties dažādiem cilvēkiem, dažādos dzīves posmos, lai pāris stundas izdzīvotu, kādu citu cilvēku dzīvi. Tā noteikti ir šī kinoteātru burvība, kas ļāvusi, pilnveidojoties tehnoloģijām, saglabāt kinoteātra nepieciešamību.

Es vienmēr esmu priecājusies un lepojusies, ka Madonā ir kinoteātris “Vidzeme”. Šeit esmu nostrādājusi četrpadsmit gadus. Sāku, kad filmas vēl bija lentās un glabājās lielās zaļās kastēs un tika sūtītas ar satiksmes autobusu no Rīgas. Rādot kino bija lampas, kas pārslēdzoties skaļi trokšņoja, skatītājiem bija parasti cieti krēsli un tie, skatoties filmu, lobīja saulespuķu sēklas. Bija bērnu filmas, kurās mikrofonā tika lasīts latviskais tulkojums un jaunieši apmeklēja diskotēkas. Daudz kas ir mainījies, mainījušās ir paaudzes un mainījies tehniskais aprīkojums, bet palikusi šī kopīgā uzticamo darbabiedru sajūta, precizitāte darbā un vienkārši mīlestība uz kino.

Šajā jubilejas gadā vēlos pateikt paldies savai bijušajai darba komandai: Vijai Smuidrei, Jānim Auziņam, Maijai Gabrānei, Dzintaram Balodim, Dzidrai Auziņai, Lienei Dreiškinai.

Lai izdodas kinoteātrim pilnveidoties tālāk, lai vienmēr būtu piepildītas skatītāju rindas, lai būtu vieta, kurā satikties!

 

Kinomehāniķis Jānis Auziņš 

Saistība ar kino laikam sākās jau kādā 2. vai 3. klasē. Skolā vienreiz nedēļā ar 16 mm projektoru vienā no klasēm radīja filmas. To darīja 8. klases zēni. Likās ļoti interesanti un vilinoši. Pēc kāda laika radās pašam iespēja rādīt filmas klubā ar profesionālu aparatūru. Patika filmas un pats demonstrēšanas process. Palīdzēja un atbalstīja daudzi bijušās Madonas rajona kinodirekcijas cilvēki. Tā tas turpinās līdz pat šodienai, jau vairāk kā 40 gadus. Bijuši dažādi darba pienākumi un nomainījušās daudzas tehnikas paaudzes, bet vēl joprojām ir interesanti.

 

Kasiere Vija Smuidre

Priecājos, ka mums izdevās, ar Madonas pilsētas domes palīdzību, saglabāt kinoteātri kā tādu. Šeit ir īpaša aura. Reizēm pēc seansa, šķiet, ka no kāda stūra, vai spoguļa nāks laukā kāds filmu varonis, ne reti baiss.

Te ir manas otrās mājas. Mums ir labs, atsaucīgs kolektīvs. Gaidām savus skatītājus, īpaši priecājamies par jauno skatītāju paaudzi un ceram, ka viņi nekad kino ekrānu nenomainīs pret televizoru, datoru vai mobilo telefonu!

 

Kinoteātra vadītājs Aigars Noviks

Strādājot kinoteātrī nepilnu gadu, esmu sapratis, ka kino ir dzīvesveids, viennozīmīgi -  kultūras joma un milzīga industrija, kurā būt ir patiesi interesanti. Redzot skatītāju interesi un kinoteātra apmeklētību, ir skaidri saprotams, ka mums ir jālepojas ar to, ka mums Madonā ir pašiem savs kinoteātris, nemaz nerunājot par to, ka tas ir viens no dažiem Latvijas kinoteātriem un ir vienīgais kinoteātris reģionā, tāpēc sagaidām arī skatītājus no blakus novadiem un tālākām pilsētām.  

Piederības sajūtu rada patiešām profesionālais un draudzīgais kolektīvs, bez kura kinoteātris nebūtu iedomājams. Par to ne tikai es, bet katrs kino apmeklētājs var teikt – Paldies!

Mēs priecājamies par kuplo skatītāju loku, draugiem, sadarbības partneriem un sakām paldies par to, ka kopā ar Jums kinoteātris “Vidzeme” nogājis tik garu ceļu un to turpinās iet vēl ilgi!

 

Pateicoties Madonas novada pašvaldībai, kinoteātrim “Vidzeme” no oktobra sākuma ir uzsākts jumta remonts, šo arī uzskatām un pieņemam kā lielāko un labāko dāvanu jubilejā. Bet diemžēl tāpēc kādu laiku kinoteātrī nebūs iespējams demonstrēt filmas. Šī gada Latvijas simtgades filmu projekta filmas būs iespējams noskatīties Madonas pilsētas kultūras namā 3.novembrī "Ievainotais jātnieks" un 19.novembrī "Astoņas zvaigznes". Kā arī informējam, ka SIA “Biļešu paradīzes” kase remonta laikā atradīsies Madonas pilsētas kultūras namā, Raiņa ielā 12. Neskatoties uz to, lūdzam turpināt sekot kinoteātra aktivitātēm sociālo tīklu www.facebook.com un www.draugiem.lv kontos, kā arī reģionālajos laikrakstos. Ceram uz drīzu atkalredzēšanos!

 

Informāciju sagatavoja: Aigars Noviks, Madonas kinoteātra “Vidzeme” direktors
Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa