Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=6796

“Sarkaņu skolas ēkas stāsta”

2017.09.04 13:42

Šoruden (08.09.-10.09.) Eiropas kultūras mantojuma dienas veltītas vēsturisku notikumu vietām, kas glabā Latvijas vēstures un ievērojamu personību dzīves un darbības nozīmīgas vērtības. Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs 2017.gada Eiropas kultūras mantojuma dienām ir pieteicis Sarkaņu skolas ēkas, kurās tagad atrodas muzeja etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuve (lielajā skolā) un Sarkaņu amatu skola (mazajā skolā).

Abas akmens mūra ēkas - luterāņu un pareizticīgo draudžu skolas kopš to uzcelšanas (1903) kalpojušas skolas vajadzībām, pēdējos 47 gadus tā bija vienīgā skola Sarkaņu pagastā. Lielajai skolai 1936.gadā uzcelts 2. stāvs un 1955.gadā mansardā izbūvēts 3.stāvs. Gadu gaitā iekštelpu plānojums nav būtiski mainījies. Ir saglabājušās vairākas iekštelpu oriģinālās vienviru un divviru durvis, dēļu grīdas, mazajā skolā arī koka kāpnes.

Ēkās joprojām ir maz pārveidotā skolas vide - telpu izvietojums, saglabātas skolas mēbeles, mācību uzskates un skolas vēstures materiāli, kas kopā atspoguļo ilgstošu izglītības vēstures posmu Latvijā un gaida vēl tuvāku izpēti.

112 gadus Sarkaņu skolas skolēni un skolotāji rakstījuši savu skolas stāstu par sapņiem un ikdienas darbu,  par svētkiem un panākumiem, par neatlaidību un nebēdnību, par dzīves skarbumu laika griežos un bezrūpību. Atmiņas ieaudušās skolas ābelē, liepu gatvē un laukakmeņu pamatīgumā... Par skolas darbošanās laiku atgādina tās simtgadei veltītā piemiņas zīme, bet par svarīgo tās ikdienā joprojām stāsta zīmējumi lielās ēkas gaitenī. Sarkaņu skolas vārds arī saistāms ar izcilām un populārām personībām, kas te ir mācījušās un vēlāk kļuvušas par Latvijai nozīmīgiem cilvēkiem:
Jēkabs Vītoliņš (1898-1977) - mūzikas zinātnieks, pedagogs, diriģents, Valdis Breģis (1928-2011) - kordiriģents, komponists, mūzikas pedagogs, Olga Dreģe (1938) - teātra un kino aktrise, Daina Nītiņa - valodniece, filoloģijas zinātņu doktore, valodniecības darbu autore, Māris Pļaviņš - Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents, nefrologs, Andris Jubelis - trīskārtējs Latvijas čempions orientēšanās sportā, Latvijas olimpiādes čempions (2016), Pasaules čempionātu pieredze (6.vieta, 2009), Eiropas čempionāta vicečempions (2006), Arvis Liepiņš - XXII Ziemas olimpisko spēļu (Soči, 2014) un pasaules čempionātu pieredze distanču slēpošanā, Latvijas čempions rollerslēpošanā (2010), kā arī vēl citi.

Sadarbojoties Madonas muzejam un tautas nama “Kalnagravas” Sarkaņu amatu skolai, ir izveidota Eiropas kultūras mantojuma dienu programma 9.septembrim - “Sarkaņu skolas ēkas stāsta”, kad ikviens interesents ir gaidīts ciemiņš, lai iepazītos ar Sarkaņu amatu skolu un Madonas muzeja etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvi un izstādi “No skolas vēstures”. Savā skolā atkal iegriezties aicinām Sarkaņu skolēnus, skolotājus un darbiniekus!

Sarkaņu skolas ēkās 9.septembrī no pulksten 12:00 līdz 18:00.
Ieeja bez maksas.



Iesūtīja: Sarkaņu pagasta tautas nama “Kalnagravas” direktore Valda Kļaviņa.
Mob.tālr.: 00 371 29424739.

Ievietoja:
Inga Arāja