Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=6636

Uzsāktas GISTAR pētījuma aktivitātes Madonā

2017.07.15 17:27

28. un 29. jūnijā Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta telpās notika gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījuma GISTAR jaunā Madonas reģionālā centra darbinieku apmācības.

GISTAR pētījuma iniciators un zinātniskais vadītājs ir LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors un vadošais pētnieks, profesors, ārsts - gastroenterologs Mārcis Leja.

Apmācību ietvaros M.Leja stāstīja jaunajiem darbiniekiem par kuņģa un zarnu trakta ļaundabīgo audzēju aktualitāti Latvijā un pasaulē, kā arī konkrēti par GISTAR pētījuma nozīmību un būtiskām detaļām. Jaunā komanda tika iepazīstināta ar pētījuma protokolu, anketu un respondentu intervēšanas specifiku, kā arī notika laboratorijas darbu apgūšana.

Zinātniskais pētījums izstrādāts, lai meklētu jaunas stratēģijas kuņģa ļaundabīgo audzēju mirstības samazināšanai augsta riska zonās.

Vairākas gremošanas sistēmas problēmas (kuņģa un zarnu saslimšanas) vai to priekšvēstnešus iespējams noteikt ar vienkāršu testu palīdzību, izmeklējot vai nu asins, vai arī fēču (vēdera izejas) paraugus. Šo stāvokļu skaitā ir arī kuņģa un zarnu ļaundabīgo audzēju priekšvēstneši.

Pētījuma ietvaros iedzīvotājiem vecumā no 40 līdz 64 gadiem ir iespēja bez maksas veikt gremošanas sistēmas audzēju - resnās, taisnās zarnu un daļai arī kuņģa - risku izvērtējumu un agrīnu diagnostiku. Diagnosticējot ļaundabīgo procesu savlaicīgi, lielāko daļu no audzējiem ir iespējams veiksmīgi ārstēt.

Gremošanas slimību profilakses pētījumu GISTAR Latvijā kļuvis iespējams realizēt, Latvijas Universitātes pētniekiem sadarbojoties ar daudzām starptautiskām organizācijām, t.sk. Vesela Kuņģa iniciatīvu un Starptautisko Vēža pētniecības aģentūru (IARC). Atbalstu pētījumam paudusi arī  Latvijas Veselības ministrija.

Līdz šim pētījums ir veikts Cēsīs, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Saldū un Tukumā. Šobrīd aktīvi darbojas pētījuma Rēzeknes reģionālais centrs. Bet no 1. augusta darbu plānots uzsākt Madonā.

Ieceri par projekta īstenošanu Madonā atbalstījusi novada pašvaldība.

 

Sagatavoja:

Inese Veckagane

Latvijas Universitāte

Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts

GISTAR pētījums

Administratore

Tālrunis 29189098

E-pasts inese.veckagane@lu.lv

Web www.gistar.eu

Twitter @GISTARstudy



Informāciju ievietoja: I.Riekstiņa