Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=6541

Zinātniskā projekta realizācija Madonā

2017.06.19 08:04

Latvijā norisinās Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes sadarbībā ar Starptautisko vēža pētniecības aģentūru veikts pētījums (GISTAR), kas pēta kuņģa un zarnu vēža izraisītās mirstības samazināšanas iespējas. Pētījuma vadītājs LU MF profesors, gastroenterologs Mārcis Leja.

Sadarbībā ar ģimenes ārstiem, pētījumā tiek uzaicināti 40 līdz 64 gadus veci iedzīvotāji. Tos, kuri piekrīt piedalīties, īpaši apmācīti mediķi aptaujā aizpildot anketu, kas apkopo dzīvesveida faktorus, kā arī iepriekšējās saslimšanas un sūdzības. Visi dalībnieki tiek lūgti veikt slēpto asiņu testu izkārnījumos, kā arī tiek paņemti asins paraugi, kurus analizē pēc īpašas pētījumā noteiktas shēmas. Pētījuma dalībniekus, kuriem analīzēs tiek atklātas novirzes no normas, uzaicina turpmākiem izmeklējumiem. Tiek plānota arī tālāka projektā iesaistīto pacientu novērošana 10-15 gadu periodā. Piedalīšanās pētījumā, veiktie izmeklējumi, ja nepieciešams medikamenti kuņģa baktērijas izskaušanai ir bez maksas.
Pētījumā jau ir iesaistīti vairāk nekā 3500 Vidzemes, Latgales un Kurzemes iedzīvotāju no Cēsu, Alūksnes, Ludzas, Saldus un Tukuma novadiem. Pateicoties Tukuma novada pašvaldības ieinteresētībai un atbalstam, pētījums šobrīd norisinās Tukumā.
Veicot izmeklējumus agrīni atklāti vairāki gan kuņģa, gan resnās zarnas ļaundabīgi audzēji, vairāk kā 70% kuņģa helikobaktērija, kā arī dažādas ļaundabīgo audzēju risku paaugstinošas saslimšanas. Iedzīvotājiem nodrošināta vai ieteikta ārstēšana.

Ieguvumi pašvaldībai:

Ieguvumi iedzīvotājiem:

Pētījumu centram būs nepieciešami 5 darbinieki, kuri tiks pieņemti darbā Latvijas Universitātē uz pētījuma realizācijas laiku no 2017.gada 1. augusta līdz 2018.gada 31. martam. Tāpēc -  zinātniskā projekta realizācijai Madonā komandā tiek aicināti:

Prasības:

Pienākumi:

Tiek piedāvāts:

CV sūtīt uz e-pastu gistar@gistar.eu



‌Vairāk informācijas par pētījumu mājas lapā: www.gistar.eu
‌Aiga Rūdule
‌GISTAR pētījuma koordinatore
‌aigarudule@inbox.lv
‌Tel.26443802

‌Informāciju ievietoja: I.Riekstiņa