Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=6484

Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremonija

2017.05.08 13:27

Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" mērķis ir ik gadu apbalvot tās personības, kas ar savu izcilību, degsmi, sūtību, veiksmi, stāju un savpatību iedvesmojušas labāku Latviju. Apbalvojumu organizē Imanta Ziedoņa fonds "Viegli".

Apbalvojuma uzdevumi ir:

- godināt un izcelt Imantam Ziedonim svarīgas vērtības
- atbalstīt jaunradi
- iedvesmot un iedrošināt latviešus visā pasaulē
- attīstīt Latvijas tautas izaugsmei un attīstībai svarīgas kultūras un intelektuālās vērtības un prasmes
- pilnveidot latvisko identitāti un raksturu.
 
Apbalvojums katru gadu tiks pasniegts piecās nominācijās indivīdiem vai personu grupām, kas ar izciliem sasniegumiem darbojas attiecīgajā nozarē un atbilst Apbalvojuma vērtībām. Balvas apjoms ir 3000 € katras nominācijas laureātam (pēc nodokļu nomaksas).
 
Apbalvojumu veido Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" kopā ar vizionāriem - cilvēkiem, kuri pārredz nominācijas nozari un pārzina tās aktualitātes. Vizionāri palīdz popularizēt Apbalvojumu un veidot to tādu, kā Imants Ziedonis to būtu vēlējies.


Apbalvojums "Laiks Ziedonim" 2017. gadā tika pasniegts piecās nominācijās:
 
Apbalvojums Zinātnē „Taureņu uzbrukums” tika pasniegts zinātniekam, kuram ir doktora grāds un kurš ir aktīvs pētniecībā kādā no nozarēm, kur Latvijā tiek piešķirts doktora grāds.
Vizionāri: Vjačeslavs Kaščejevs (2014. gada laureāts), Agrita Kiopa, Sandra Kropa, Gustavs Strenga, Jurģis Šķilters (2015. gada laureāts), Māris Saukāns, Egils Stalidzāns (2016. gada laureāts), Rolands Lappuķe.
Apbalvojumu saņēma Kārlis Agris Gross.
 
Apbalvojums Novadpētniecībā „Kedas”
Nominācijā „Kedas” tika apbalvots cilvēks, kurš aizrautīgi un radošā veidā darbojas latviskuma veicināšanā un latviskās kultūras tradīciju izpētē un attīstībā trimdā/ diasporā. 
Vizionāri: Aldis Austers, Jevgēņija Butņicka, Renārs Kaupers, Ilze Jurkāne, Andris Slišāns (2014. gada laureāts), Varis Auziņš (2015. gada laureāts), Rūta Šmite, Jānis Galzons (2016. gada laureāts), Jānis Holšteins - Upmanis, Elīna Vikmane.
Apbalvojumu saņēma Laura Putāne.

Apbalvojums Tautsaimniecībā „Zemi es mācos”
Nominācijā „Zemi es mācos” apbalvojums 2017. gadā cildināja to Latvijas cilvēku, kurš mācījies, strādājis, stažējies ārvalstīs un šīs zināšanas un prasmes ieguldījis Latvijas tautsaimniecības attīstībā. Šī kategorija tiks realizēta sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.
Vizionāri: Aigars Rostovskis, Ēriks Hānbergs, Daina Bruņiniece, Baiba Mikāla, Jānis Nīmanis (2014. gada laureāts), Aldis Gulbis, Ieva Ernštreite, Ants Grende, Laila Līduma, Daiga Bērziņa.
‌Apbalvojumu saņēma Kristaps Rikāns.
 
Apbalvojums nominācijā Bērni un jaunieši “Rabarbers”
Nominācijā “Rabarbers” 2017. gadā tika cildināta kāda jauniete vecumā no 13 līdz 25 gadiem, kura ir kā piemērs citiem, kurai ir drosme iet savu ceļu un kuras dzīvē un darbībā izpaužas visas apbalvojuma vērtības.
Vizionāri: Mārtiņš Martinsons, Ilga Reizniece, Līga Rudzīte, Renārs Zeltiņš, Valters Dakša (2015. gada laureāts), Andris Jenerts (2016. gada laureāts), Dace Zariņa, Maija Jaunzeme.
Apbalvojumu saņēma Jana Kolbina.
 
Apbalvojums nominācijā Dzīve literatūrā “Bize”
Nominācijā “Bize” 2017. gadā cildināja izcilus bibliotekāri, kura ar savu darbu ir piemērs un iedvesmas avots pārējiem.
Vizionāri: Aivars Berķis, Māra Zālīte, Līga Blaua, Ieva Kolmane, Inese Zandere (2015. gada laureāte), Aija Melle, Daiga Zirnīte (2016. gada laureāte), Jolanta Borīte, Ināra Kehre.
‌Apbalvojumu saņēma Laima Liepiņa.


Uz laureāta titulu nominācijā "Bize" pretendēja arī Sarmīte Radiņa no Madonas - Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre – kas piesaista lasītājus ar tematiskiem pasākumu cikliem, regulāri rīko sarunas ar rakstniekiem, rīko jauno grāmatu atvēršanas svētkus, aktuāliem notikumiem veltītas dzejnieku un mākslinieku izstādes. Viņa ir lielisks ideju ģenerators. Sarmīte ir sešu dzejas grāmatu autore, novadnieku – autoru kopā turētāja un kopīgu pasākumu organizatore. Arī viena no vietējās literārās lappuses “Pieskāriens” veidotājām. Sirsnīga un izpalīdzīga ikvienam bibliotēkas apmeklētājam.


Šogad 3.maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, ļoti sirsnīgā gaisotnē Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē norisinājās  ceturtā apbalvojuma "Laiks Ziedonim" laureātu cildināšanas ceremonija. Sadarbībā ar Rēzeknes novada domi vispirms īpašā pieņemšanā tika godināti visu piecu nomināciju pretendenti, arī Sarmīte Radiņa, savukārt vēlāk apbalvošanas ceremonijā tika nosaukti un godāti pieci laureāti. Ceremoniju aizraujoši vadīja Renārs Kaupers, Jānis Holšteins-Upmanis un Jānis Skutelis, bet muzikālo labskanību nodrošināja Rēzeknes bigbends, apvienība "Raxtu Raxti" un "Tautumeitas". Svinības turpinājās GORS mazajā zālē, kur visiem viesiem bija iespēja sastapties ar patiesu latgaļu viesmīlību, cienājoties pie lielā degustāciju galda un satiekoties ar deviņiem Latgales saimniekiem, kas ar savu personību, zināšanām, harizmu vakaru padarīja personiskāku un latgaliskāku. Dančus nodrošināja folkloras kopa “Upīte”.


‌‌Vairāk informācijas par apbalvojumiem un Fondu Viegli.

‌Atskats uz apbalvojumu pasniegšanas ceremoniju un laureātiem.
Latvijas Televīzijas ieraksts.
‌Foto: Margarita Germane


Patiess lepnums par Madonas novada nominanti!
‌Pārdomas un iedvesmu rosinošs pasākums.



‌Informāciju ievietoja: I.Riekstiņa