Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates?fu=read&id=6336

Latgales kongresa simtgadei veltītajā konferencē Līvānos sprieda par tranzītu, vides aizsardzību un biznesa attīstību

2017.03.08 10:52

Līvānu novada pašvaldība ir iesaistījusies projekta „Latvijas ilgtspējas dimensijas – izglītoti cilvēki un dabas vērtību saglabāšana” īstenošanā. Projekta pasākumi tiek rīkoti, īstenojot Latvijas vides aizsardzības fonda multisektoriālā projekta “Latvijas vides un dabas vērtību cildināšana godinot Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadi” aktivitāti.

Projekta īstenotāji: Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija un partneri – Rēzeknes novada pašvaldība, Ludzas novada pašvaldība, Līvānu novada pašvaldība, Madonas novada pašvaldība, biedrība „Latvijas Inovatoru apvienība” un biedrība „Biomasas Tehnoloģiju centrs”.

Projekta īstenošanas gaitā tiek rīkoti forumi un konferences Rēzeknē, Ludzā, Madonā un Līvānos, kā arī tiek veidota Rāznas Nacionālā parka desmitgadei veltīta izstāde. Pasākumos tiek aplūkotas būtiskākās problēmas un valsts līmenī risināmie uzdevumi, lai veidotu augstvērtīgu vides un reģionālo politiku Latvijā un Latgalē.

2017. gada 3. martā, Līvānu novada kultūras centrā, turpinot projekta tematisko iniciatīvu ciklu notika praktiskā konference „Tranzīts un vides aizsardzība”. Tajā eksperti apsprieda tranzīta lomu un ietekmi uz Latvijas nacionālo attīstības centru ilgtspējīgu un līdzsvarotu attīstību, ņemot vērā tranzīta gan kā izaugsmes, gan kā vidi apdraudošu faktoru.

Lai īstenotu šo mērķi pasākums notika divās daļās. Pirmā bija veltīta tēmai Ceļu un savienojumu sistēma kā pilsētas ilgtspējīgas attīstības resurss” un otrā - “Tranzīts un vide: kā līdzsvarot iespējamās pretrunas pilsētas izaugsmes un vides kvalitātes kontekstā?”.

Komentējot konferences galvenos akcentus, Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods uzsver: “Konference parādīja, ka ikviena tēma – šajā gadījumā tranzīts un vide – ļauj lūkoties uz problēmām dziļāk. Ieraudzīt likumsakarības, izdarīt secinājumus, nonākt pie jaunām atziņām. Mūsu gadījumā nevaram apiet ceļu infrastruktūras pieejamības un kvalitātes jautājumu. Redzam, kādi pavasaros ir lauku ceļi visā Latvijā. Šī ir smaga problēma mūsu valstī, ņemot vērā to, cik nepiedodami maz līdzekļu valsts atvēl vietējās nozīmes ceļu sakārtošanai. Mēs varam runāt par dzelzceļu tīklu modernizāciju, par inovācijām, bet pamatā ir cilvēku ikdienas vajadzības. Tranzīts nav tikai ceļi, pa kuriem pārvietojamies. Tranzīts tas ir resurss – cilvēki, zināšanas, idejas. Varam jautāt - vai valsts attīstība ir virzīta uz veiksmīgu šo zināšanu un resursu pārnesi? Vai infrastruktūra kalpo cilvēkam un valsts attīstībai?”

Savukārt, Latvijas Universitātes asociētā profesore Iveta Šteinberga, aktualizējot konferences tematiku secina: “Praktiskās konferences laikā tika gan pretnostatītas, gan meklēti kopsaucēji idejiski nesamierināmās  jomās - tranzītā un vides aizsardzībā. Tomēr, uzklausot dažādas ieinteresētās puses, bija skaidri redzams, ka tikai nonākot pie kompromisa starp augstākās valsts pārvaldes institūcijām, pašvaldībām, iedzīvotājiem, zinātniekiem un vides aizstāvjiem  ir iespējama sabalansēta ekonomiska izaugsme. Manuprāt, šī ir būtiskākā Līvānu konferences atziņa, kuru būtu svarīgi detalizētāk analizēt dažādu ekspertu lokā arī turpmāk.”

Konferencē piedalījās augstākās izglītības un zinātniski pētniecisko institūciju vadītāji, nozaru ministriju pārstāvji, pašvaldību vadītāji, uzņēmēji, finanšu un ekonomikas jomas eksperti, profesionālo un nevalstisko institūciju pārstāvji, doktoranti un studenti.

 

Viņu vidū: Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, 12.Saeimas Ilgtspējīgās attīstības komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece, Latvijas Universitātes rektora biroja vadītāja Baiba Broka, Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns, SIA „Grupa 93” direktors Neils Balgalis, Latvijas Universitātes profesors Mārcis Auziņš, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā padomnieks Mārtiņš Zemītis, Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas direktore Anda Zeize, Latvijas Universitātes asociētā profesore Iveta Šteinberga, Līvānu novada domes Plānošanas un attīstības daļas vadītāja Baiba Vucenlazdāne, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektors Edmunds Teirumnieks, Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Aija Usāne,  Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, Madonas novada pašvaldības Izglītības nodaļas speciāliste Vivita Vecozola, SIA "Light Guide Optics International"  valdes priekšsēdētājs Daumants Pfafrods,  SIA “Līvānu kūdras fabrika” valdes priekšsēdētājs, Līvānu novada uzņēmēju padomes priekšsēdētājs Pēteris Romanovskis, SIA “Minox” īpašnieks Jānis Magdaļenoks,  SIA “Labas mēbeles” valdes loceklis Ēriks Salcevičs, Latvijas Inovatoru apvienības valdes loceklis Andris Nātriņš, Jēkabpils PMK valdes priekšsēdētājs Māris Dimants, Līvānu novada domes Plānošanas un attīstības daļas vides inženiere Gunita Vaivode, Latvijas Universitātes studente, Latvijas Studentu apvienības sociālā virziena vadītāja Eiženija Matiļēviča.

Projekts ir veltīts Latgales kongresa simtgades atcerei un Latvijas simtgadei un tā noslēguma forums “Ilgtspējas faktori un dabas vērtību saglabāšana Latvijas nākamajos simts gados” notiks Latgales kongresa vēsturiskajā datumā 2017. gada 28. aprīlī Rēzeknē.

 

Projekts „Latvijas ilgtspējas dimensijas – izglītoti cilvēki un dabas vērtību saglabāšana” veltīts Latvijas simtgadei un tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavoja:

Andra Mangale

projekta koordinatore

20010211