Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/sporta-aktualitates?fu=read&id=6329

Skolu jaunieši meža takās cīnīsies par Latvijas taku čempiona titulu

2017.03.07 11:20

Pavisam drīz – 15.aprīlī – Ogres Zilajos kalnos tiks atklāta taku skrējienu seriāla Stirnu buks 2017 sezona. Arī šajā gadā visi septiņi taku skrējienu seriāla Stirnu buks 2017 posmi notiks izcili ainaviskās vietās, kur baudīsim Latvijas augstākos paugurus un skaistākās dabas takas. Pirmoreiz seriāla vēsturē, izaicināsim uz sacensību skolu jauniešus, lai noskaidrotu Latvijas taku čempionus – ātrākos taku skrējējus Latvijas skolu jauniešu vidū, kā arī aktīvākās Latvijas mācību iestādes!

KUR UN KAD SKRIESIM?

●      2017.gada 15.aprīlī, "Zilo kalnu Stirnu buks", starts un finišs – tūrisma, sporta un atpūtas komplekss "Zilie kalni", Ogre;

●      2017.gada 27.maijā, "Smeceres sila Stirnu buks", starts un finišs – sporta un atpūtas centrs "Smeceres sils",  Madona;

●      2017.gada 1.jūlijā, "Kornetu Stirnu buks", starts un finišs – Korneti, Alūksnes novads;

●      2017.gada 29.jūlijā, "Pokaiņu meža Stirnu buks", starts un finišs – "Senpokaiņi", Naudītes pagasts, Dobeles novads;

●      2017.gada 19.augustā, "Milzkalna-Āžu kalna Stirnu buks", starts un finišs – Šlokenbekas muiža, Milzkalne, Engures novads;

●      2017.gada 23.septembrī, "Gaujas senlejas Stirnu buks", starts un finišs – Līgatne;

●      2017.gada 21.oktobrī, "Karostas Stirnu buks", starts un finišs – Karostas teritorija, Liepāja.

CIK GARAS DISTANCES SKRIESIM?

Katrā no seriāla sacensībām dalībniekiem tiks piedāvātas piecas jau ierastās distances, visiem meistarības līmeņiem un izturības sliekšņiem: "Susurs" (0,6-1km) – pašiem mazākajiem, līdz 10 g.v.,  "Vāvere" (4-6km) – tiem, kuri vēlas pamēģināt, "Zaķis" (8-12km) - ātrajiem, "Stirnu buks" (17-22km) - pieredzējušajiem un "Lūsis" (27-35km) – visizturīgajiem.

IZMAIŅAS SERIĀLA KOPVĒRTĒJUMĀ

Sacensība notiek gan atsevišķi katrā no septiņiem posmiem, gan sezonas kopvērtējumā komandām un individuāli.

Ja pērn, par uzvaru absolūtajā kopvērtējumā, iespēja cīnīties bija tikai garākās “Lūsis” distances dalībniekiem, tad šajā sezonā dalībniekiem būs plašākas izvēles iespējas. Vērtējot katra dalībnieka piecus labākos rezultātus konkrētajā distancē, par uzvaru absolūtajā sezonas kopvērtējumā sacentīsies “Zaķis”, “Stirnu buks” vai “Lūsis” distanču skrējēji.

Savukārt komandu ieskaitē pieaugušajiem – viss pa vecam. “Komandu kopvērtējumā” ieskaiti dos divi labākie komandas rezultāti katrā no “Zaķis”, “Stirnu buks” vai “Lūsis” distancēm, katrā posmā.

LATVIJAS ČEMPIONĀTS TAKU SKRĒJIENOS SKOLU JAUNIEŠIEM

Lai veicinātu  un pilnveidotu aktīva un veselīga dzīvesveida popularitāti Latvijas skolās un popularizētu taku skriešanu kā visiem pieejamu sporta veidu, kā arī, lai atrastu talantīgus, darbspējīgus un motivētus jauniešus, potenciālos Latvijas taku skriešanas izlases kandidātus, sadarbībā ar Latvijas Vieglatlētikas savienību (LVS), Latvijas Sporta federāciju padomi (LSFP), taku skrējienu seriāla ietvaros noskaidrosim ātrākos taku skrējējus U-10, U-12, U-14, U-16, U-18 un U-20 vecuma grupās. Latvijas čempionāta taku skrējienos skolu jauniešiem ieskaitē tiks vērtēti katra dalībnieka trīs labākie rezultāti. Tātad, lai kļūtu par čempionu, jāpiedalās vismaz trīs posmos, skrienot 4-6 km distances.

Jaunieši nopelnīs LČ medaļas un trīs izglītības iestādes, kuras būs visvairāk pārstāvētas šajā sacensībā, tiks apbalvotas ar sportainventāru, attiecīgi 1000,-, 600,- un 400,- eur apmērā.

Guntis Zālītis, Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents, uzsver,Stirnu Buks – kustības, kopābūšanas un dabas krāšņuma baudīšanas svētki! Srienot, sevi pārvarot un reizē baudot Latvijas brīnišķīgo dabu ieguvējs ir ikviens!Tāpēc iesaistām arī skolu jauniešus, kuriem kustība caur skriešanu – vienkāršāko sportošanas veidu ir ļoti svarīga pilnvērtīgai attīstībai. Pirmie posmi izmēģināšanai un sevis pārvarēšanai, noslēdzošie cīņai par godalgotām vietām. Lai uzvar meistarīgākie, izturīgākie, veiksmīgākie un motivētākie!

Tikmēr par LČ Taku skrējienos skolu jauniešiem un Eiropas Sporta nedēļas 2017 vēstnesi kļuvusi Ineta Radēviča. "Sportošana bērnam ļauj apgūt dažādas sociālās prasmes, kas noderēs visas dzīves garumā", uzskata Radēviča. Ineta aicina vecākus parūpēties par iespēju atvasēm brīvo laiku pavadīt kustoties, vieglatlēte atgādina būtiskos ieguvumus, ko bērnam augšanas procesā sniedz fiziskās aktivitātes::

"Sportojot bērniem uzlabojas saskarsmes prasmes, kā arī tiek nostiprināta spēja sadarboties un strādāt komandā. Sportošana bērnam ļauj izvairīties no neskaitāmām veselības problēmām periodā, kad bērns aktīvi sporto, un arī atstāj pozitīvu iespaidu uz pašsajūtu nākotnē.

Sportam būtiska nozīme ir arī bērna pašapziņas veidošanā, jo kā lielie, tā mazie ikdienas sasniegumi sportā vairo ticību saviem spēkiem, ceļ pašvērtējumu un liek apzināties savas spējas.”

Kā norāda vieglatlēte, tie bērni, kuri katru dienu nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, uzrāda labākas sekmes mācībās. Pateicoties noteikumiem, kas ir jebkuram sporta veidam, bērni treniņos apgūst disciplīnu, kas palīdz organizēt mācības efektīvāk gan klasē, gan veicot mājasdarbus. Tāpat sistemātiska laika aizpildīšana ar nodarbībām, jaunietim rada ikdienas ritmu, līdz ar to plānotie darbi tiek pildīti ar lielāku atbildību.

 

SĀC TRENĒTIES SAVLAICĪGI!

Līdz sezonas starta šāvienam, palikuši nepilni divi mēneši, tāpēc sāc treniņus savlaicīgi, jo laicīgi sagatavots skrējējs meža takās jutīsies daudz labāk! Ja vēlies uzzināt, ko vairāk, par taku skriešanas knifiem, noskaties Latvijas orientēšanās izlases dalībnieka un regulāra Stirnu buks skrējienu laureāta - Jāņa Kūma – ieteikumus YouTube kanālā ŠEIT!

Savukārt par to, kā pareizi iesildīties, atsildīties un sagatavot ķermeni skriešanai, ar padomiem un vingrinājumu piemēriem dalās fizioterapeits Mareks Osovskis (fiziocentrs.lv) un Latvijas labākā vieglatlēte Laura Ikauniece-Admidiņa YouTube kanāls ŠEIT!

Tiekamies mežā!!