Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/k-notikumi?fu=read&id=6212

Izstāde “Rīgas porcelāns. 20.gadsimta otrā puse. Servīzes no Rīgas Porcelāna muzeja kolekcijas”

2017.01.09 19:18

Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejs, sadarbībā ar Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju aicina apmeklēt izstādi “Rīgas porcelāns. 20.gadsimta otrā puse. Servīzes no Rīgas Porcelāna muzeja kolekcijas”, kas ir skatāma Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā no 14.01.2017. līdz 05.03.2017.

Izstāde veltīta 20.gs. otrās puses industriālās mākslas parādībām Latvijā. Izmantojot porcelānu un Rīgas Porcelāna rūpnīcas sortimentu kā galveno elementu, izstāde ilustrē plaša patēriņa produkcijas dizaina evolūciju, periodā no 20.gs. 40.gadiem līdz 90.gadiem t.i. laiku, kad Latvija bija iekļauta Padomju Sociālistisko Republiku Savienības sastāvā, kā arī porcelāna mākslas un dizaina procesu dinamiku īsi pēc PSRS sabrukšanas un Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 20.gs. 90.gados.

Izstādes eksponātu kodolu veido Rīgas Porcelāna muzeja kolekcijas darbi - porcelāna servīzes, kas ir gan rūpnieciski ražoti plaša patēriņa priekšmeti, gan ražošanas piedāvājumi, kas akceptēti, bet nav ražoti, vai arī neakceptēti palikuši Latvijas dizaina vēstures aizkulisēs. Tostarp, arī unikāli autordarbi, ko Rīgas Porcelāna rūpnīcas mākslinieki radījuši ražošanas sasniegumu izstādēm, solo un grupu mākslas skatēm.

Ekspozīcijā iekļautas arī tējas un kafijas servīzes no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma, kas ļauj spriest par šo priekšmetu izplatību, pielietojumu un kultūrvēsturisko nozīmi Ziemeļvidzemes reģionā. Aptuveni piecdesmit servīzes ir atlasītas, lai uzskatāmā veidā atspoguļotu piecdesmit industrijas gadus, iezīmējot attīstības likumsakarības un izņēmumus plaša patēriņa produktu dizainā, uzrādītu to estētisko potenciālu un pieteiktu autoru individuālos rokrakstus, kas pus gadsimta garumā ir veidojuši gan rūpnīcas stilu, gan arī ietekmējuši sabiedrības priekšstatus par skaisto un lietderīgo.

Izstādes iekārtojums, kas izstrādāts īpaši Madonas novadpētniecības un mākslas muzejam, un vizuālie materiāli no Latvijas Arhitektūras muzeja ļauj parādīt eksponātus plašā kultūrvēsturiskā kontekstā, kopumā rosinot izstādes apmeklētājus aizdomāties par kompleksajām dizaina un sabiedrības, ideoloģijas, ekonomikas u.c. attiecībām Latvijā 20.gadsimta otrajā pusē. Izstādes koncepcijas autore mākslas vēsturniece, Rīgas Porcelāna muzeja krājuma glabātāja Iliana Veinberga. Dizaina autors mākslinieks Egils Mednis.

Izstāde tapusi ar Rīgas domes, Madonas novada pašvaldības un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Izstāde apskatāma no 2017 gada 14.janvāra līdz 5.martam.
Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles darba laiks:
Otrdienās, ceturtdienās un piektdienās 10.00 - 17.00
Trešdienās 10.00 - 18.00
Sestdienās, svētdienās 10.00 -16.00
Pirmdienās slēgts.
Kontakti:
Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs
Izstāžu zāle, Skolas iela 10a, Madona, LV - 4801
Tālr.: 648 23844, 26102225.

Publicitātes attēli:

1. Tējas servīze “Sakta”. Formas un dekora autore Zina Ulste. 20.gs. 60.gadu sākums.
Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs;



2. Kafijas servīze “Saulīte”. Formas un dekora autore Zina Ulste. 20.gs. 70.gadi.
Rīgas Porcelāna muzeja kolekcija. Foto: Gvido Kajons;



3. Kafijas servīze “Tauta”. Formas autors Jēkabs Bīne, 1937, pārstrādāts ražošanai Rīgas Porcelāna rūpnīcā, 20.gs. 50.gadu sākumā. Dekora autore Mirdza Jurča. Rīgas Porcelāna muzeja kolekcija. Foto: Gvido Kajons.

Informāciju iesūtīja: Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Monta Cimdiņa.

‌Rediģēts: 13.01.2017.

‌Ievietoja:
‌Inga Arāja