Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=10115

Piemin Brīvības cīņās kritušos

2020.11.11 21:12

Lai gan šogad 11. novembrī, pieminot Brīvības cīņās kritušos karavīrus, Madonā un novada pagastu centros cilvēki nevarēja pulcēties plašos lāpu gājienos, tas neliedza pieminēt Latvijas valsts varoņus. Madonā gadu gaitā kuplāk apmeklētais Lāčplēša dienas pasākums tradicionāli ir piemiņas brīdis Lisaskalna kapsētā. Vietā, kur pie 1936. gadā atklātā pieminekļa “Par Latvijas brīvību kritušiem varoņiem 1919 - 1920” ik gadus pulcējas skolēni, zemessargi un ikviens iedzīvotājs, kam nav svešas Latvijas valsts vēstures spilgtākās lappuses un cilvēki, kas pirms vairāk nekā simts gadiem tās rakstīja ar savu varonību un asinīm.

Šogad piemiņas brīdis Lisaskalna kapsētā bija savādāks. Klusāks, individuālāks, taču kopības sajūtu raisošs. Visas dienas garumā iedzīvotāji varēja individuāli nākt pie pieminekļa kritušajiem karavīriem. Iedegt svecīti. Nolikt ziedus. Kavēties pārdomās un sajust vēstures elpu. Dienai satumstot, piemiņas vietu apmeklēja un Brīvības cīņās kritušos godināja Madonas novada pašvaldības un Zemessardzes 25. kājnieku bataljona pārstāvji. 

25. kājnieku bataljona komandieris, pulkvežleitnants Ģirts Pintāns piemiņas vietā uzsvēra, ka Brīvības cīņās demonstrētā karavīru varonība saglabāsies mūžīgā piemiņā turpmākajās paaudzēs.

25. kājnieku bataljona virsseržants, štāba virsseržants Māris Ezeriņš, godinot tos karavīrus, kas pirms gadsimta atdeva savas dzīvības par neatkarīgu Latviju minēja, ka Brīvības cīņu varoņi kalpo par pierādījumu tam, ka mūsu tautā rit cīnītāju asinis -Kalpaka asinis.  

Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs sacīja, ka sarežģītais laiks, kurā šobrīd dzīvojam ļauj labāk pārdomāt tās grūtības ar kurām savulaik saskārās Latvijas valsts dibinātāji un Brīvības cīņu dalībnieki. Katrs laiks nāk ar saviem izaicinājumiem, taču neatkarīgas Latvijas dzimšana ir unikāls vēsturi un cilvēku likteņus ietekmējošs notikums.

Madonas domes priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Gora akcentēja, ka, gadiem ejot, Brīvības cīņu nozīmība nav mazinājusies. Ar skaitliski mazu, taču augsti motivētu karaspēku, Latvija spēja pieveikt un no savas valsts patriekt divas lielvaras, kas tīkoja to iekarot. Šim varoņdarbam pat pasaules vēsturē nevar piemeklēt daudz analogu.

Kaut arī Lāčplēša dienu šogad svinam pieklusināti, mūsu senču varoņdarbi izskan skaļi un skaidri. Tiem nedraud aizmirstība!