Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=10001

Pārmūrē Laulības gravas dīķa atbalsta sienu

2020.10.08 13:54

Pagājušajā nedēļā Madonā tika uzsākti darbi pie Laulības gravā esošā dīķa atbalsta sienas pārbūves, kā arī meniķa aizsargbarjeru betonēšanas.

Madonas iedzīvotāji, kas ikdienā ietvi gar dīķi izmantoja, lai dotos no Raiņa ielas kvartāla uz pilsētas centru bija pamanījuši, ka laika gaitā dīķa malu atdalošā akmens siena kļuva jo gadus, jo mazāka. Tas mazina Laulības gravas dīķa apkārtnes pievilcību, kā arī rada draudus cilvēku drošībai. Pirms pāris nedēļām dīķa ūdeņos ieslīdēja vēl aptuveni 7 metri no atbalsta sienas un tika pieņemts lēmums dīķa malu sakārtot.

“Šobrīd tiek veikta atbalsta sienas betonēšana. Pārbetonēts tiks arī meniķis ar kura palīdzību tiek regulēts ūdens līmenis dīķī, nomainīti tā dēļi un uz meniķa izbūvētas metāla aizsargbarjeras, kas arī padarīs dīķa apkārtni drošāku gan pieaugušajiem, gan bērniem. Pašlaik, lai būtu iespējams veikt darbus, par aptuveni metru ir pazemināts ūdens līmenis,” darbu norisi komentē Madona pilsētas pārvaldnieks Guntis Ķeveris.

Madonas pārvaldnieks arī atklāj iemeslus, kādēļ gadu gaitā atbalsta siena iegruvusi.

“Ūdenim piemīt liels spēks. Laika gaitā dīķa krasts, kurā uzmūrēta siena ir izskalojies un akmens smagums savukārt rada papildu spiedienu no augšas. Pazeminot ūdens līmeni, konstatējām, ka šobrīd siena turas vairs tikai uz kārklu saknēm. Savulaik, mūrējot atbalsta sienu, būvnieki bija nocirtuši kārklus, bet to saknes atstājuši, lai tās nostiprina dīķa krastu”, skaidro Madonas pilsētas pārvaldnieks, piebilstot, ka arī pārmūrējot atbalsta sienu jāmeklē risinājumi, kā novērst grunts izskalošanos.

Viens no tiem ir poliuretāna plākšņu izmantošana, kas mazinās ūdens ietekmi un atbalsta sienu.

Līdztekus minētajiem darbiem plānots uz gājēju celiņa esošajiem apgaismes ķermeņiem nomainīt kvēldiega lampas pret ledlampām, kā arī paaugstināt ūdens līmeni dīķī, kas kavēs dīķa aizaugšanu. Darbus plānots paveikt jau tuvākajās dienās.

Plašāki labiekārtošanas darbi Laulības gravā un dīķa apkārtnē šoruden nav plānoti. Tos iecerēts veikt kopā ar Mīlestības gravas labiekārtošanu, lai abās Madonas zīmīgajās un pilsētvidi formējošajās vietās darbi tiktu izpildīti vienotā stilā un mākslinieciskajā izpildījumā.

Informāciju sagatavoja: EGILS KAZAKEVIČS, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists