Šī lapa ir izdrukāta no Madona.lv
Interneta adrese:
https://www.madona.lv/lat/aktualitates-pasvaldiba?fu=read&id=3342

AS „Sadales tīkls” paaugstina elektroapgādes kvalitāti un drošumu Madonas, Lubānas, Ērgļu un Cesvaines novados

2013.04.11 08:54

Elektroenerģijas lietotāju elektroapgādes uzlabošanai Madonas, Lubānas, Ērgļu un Cesvaines novados AS „Sadales tīkls” 2012.gadā ir realizējis 36 investīciju projektus. Ieguldot vairāk nekā 1 miljonu latu, rekonstruētas savu laiku nokalpojušās gaisvadu elektrolīnijas – nomainot balstus un vadus, daļu tīkla modernizējot, gaisvadu elektrolīnijas nomainot pret kabeļtīklu, kā arī rekonstruējot un izbūvējot jaunas transformatora apakšstacijas.

2012.gadā Madonas pilsētā AS „Sadales tīkls” ir izbūvējis 2.7 km vidējā sprieguma 20 kV kabeļu līniju 2.7 km garumā, uzlabojot elektroapgādes kvalitāti un drošumu pilsētas centrā. Madonas novadā ir realizēti 16 sprieguma kvalitātes uzlabošanas rekonstrukcijas projekti, uzlabojot elektroapgādi Ļaudonas, Mētrienas, Dzelzavas, Kalsnavas, Sarkaņu, Ošupes un Barkavas pagastos, pārbūvējot 2.3 km vidējā sprieguma 20 kV gaisvadu līnijas par kabeļu līnijām,  27 km zemsprieguma 0.4 kV gaisvadu līnijas par kabeļu līnijām, kā arī izbūvējot sešas jaunas transformatoru apakšstacijas.  Lai samazinātu bojājumu novēršanas laiku, 2012. gadā  tika realizēti 3 tīklu automatizācijas un televadības objekti  Mētrienas, Kalsnavas un Mārcienas pagastos.

Nozīmīgi darbi klientu elektroapgādes uzlabošanā pagājušajā gadā veikti Cesvaines pilsētā, pārbūvējot vidējā sprieguma 20 kV gaisvada līniju par kabeļu līniju 2 km garumā, tādējādi  uzlabojot elektroapgādes drošumu visiem pilsētas iedzīvotājiem.  Ērgļu novadā ir izbūvētas vidējā sprieguma 20 kV kabeļu līnijas 600 m garumā, zemsprieguma 0,4 kV kabeļu līnijas 4 km garumā un izbūvēta viena  transformatora apakšstacija. Lubānas novadā elektroapgāde tika uzlabota Indrānu pagastā, ieguldot 2,2 km zemsprieguma 0,4 kV gaisvadu līniju  kabeļtīklā. Kopā visos četros novados elektroapgāde tika uzlabota vairāk nekā 1 500 elektroenerģijas lietotāju.

Andis Pinkulis, AS „Sadales tīkls” valdes priekšsēdētājs: „2010./2011.gada stihija, kas bez elektrības atstāja desmitiem tūkstošu Latvijas mājsaimniecību Latvijas austrumos un ziemeļaustrumos, izmainīja mūsu pieeju, liekot izvērtēt turpmākās prioritātes un darbības.  Rezultātā esam izstrādājuši ilgtermiņa pasākumu plānu, kā samazināt bojājumu skaitu un uzlabot elektroenerģijas piegādes kvalitāti Latvijas elektroenerģijas lietotājiem. Salīdzinot ar 2010./2011.gada ziemu, mūsu darbība ir kļuvusi operatīvāka un organizētāka šādās dabas stihijās. Esam veikuši milzīgu preventīvo darbu, tīrot elektrolīniju trases no bīstamiem kokiem, nomainot gaisvadu elektrolīnijas ar kabeļu līnijām, kā arī modernizējot disperčervadības sistēmu. Lai uzlabotu klientu iespējas sazvanīt uzņēmumu, ir palielināti resursi klientu apkalpošanas centram, kā arī noslēgts līgums ar telekomunikāciju operatoriem, piemēram, 1188, kas varētu pārņemt zvanu plūsmu masveida bojājumu situācijās. Par dabas stihiju izraisītiem avārijas atslēgumiem un plānotiem atslēgumiem remontdarbu laikā klientiem nosūtam īsziņas. Informāciju par atslēgumiem var iegūt arī AS „Sadales tīkls” mājas lapā izveidotā elektroatslēgumu kartē. Esam pilnveidojuši arī sadarbības modeli ar pašvaldībām, jo krīzes situācijās ir svarīgi saprast, kuri ir tie objekti, kuriem primāri būtu jāatjauno elektroapgāde.”

Pateicoties investīciju pieaugumam tieši pēdējos gados, 2011.gadā - 45 miljoni latu, 2012.gadā - 65 miljoni latu un 2013.gadā - 68 miljoni latu, ir paveikts daudz - divos gados Latvijā kopumā izzāģēts 301 000 bīstamo koku un veikta intensīva elektrolīniju trašu tīrīšana 5700 hektāru apjomā un kabeļu veidā ir izbūvēti 160 kilometri vidējā sprieguma elektrolīnijas.

Šobrīd AS „Sadales tīkls” realizē jaunu vidējā sprieguma elektrolīniju automatizācijas programmu, kuras ietvaros visā Latvijā tiek uzstādīti bojājumu vietas uzrādītāji, kas ļauj uzņēmuma dispečeriem operatīvi saņemt informāciju par  elektroapgādes bojājumiem tīklā – precīzas transformatoru punktu, apakšstaciju un pat balstu koordinātas. Neplānotu elektroapgādes pārtraukumu gadījumos (dabas stihijas, vadu saraušana, veicot mežizstrādes darbus, kabeļu līniju sabojāšana būvniecības laikā, nogāzti balsti ceļa satiksmes negadījumu rezultātā, kā arī zādzības elektrotīklos) pēc dispečeru sniegtās informācijas operatīvās brigādes nekavējoties dodas uz bojājumu vietām un iespējami īsā laikā tos novērš.

AS „Sadales tīkls” nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu visā Latvijas teritorijā. Elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir 94 000 kilometri. 2012.gadā kopumā visā Latvijā tika atjaunotas 361 km vidējā sprieguma līnijas, 841 km zemsprieguma līnijas, kā arī veikta rekonstrukcija 378 transformatoru apakšstacijās.

 

Inga Tilhena

AS „Sadales tīkls” Komunikācijas daļas vadītāja p.i.