PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

KKF projekta “Pārmaiņu laika digitalizācija” apskats

iesūtīts: 2021.02.23 11:08
Kas pagātni pētī, tas nākotni svētī! To teicis Pauls Kundziņš, Latvijas Nacionālā brīvdabas muzeja aizsācējs.

IP arhīvs ietver sevī pārmaiņu laiku -  pirmais veikals Madonā, apstājusies slimnīcas celtniecība, aizsākas sadraudzība ar Vaijes pagastu Vācijā, Breša zemnieki cīnās par pajām, brauc uz ārzemēm strādāt, pelnīt, krāt pieredzi un skatīt idejas. Madonas kultūras nams svin 60 gadu jubileju, Mākslas skola pāriet uz jaunajām telpām. Vaira Vīķe Freiberga atklāj jauno bibliotēku un viesojas BJC. Cesvaines piens reklamējas ar jauno sortimentu un siera siešanas tradīcijām. Ērgļos notiek starptautisks mežradznieku konkurss, Jauniešu Ziemas olimpiāde, Ērgļu Bildes, sakoptākās sētas konkurss, kā arī koru salidojums Meņģeļos. Barkavā konkurss Zemes dēls un Zemes meita, Praulienā piereģistrē un pasniedz pirmo Zemes grāmatu. Madonā pašvaldības vēlēšanas, Modes karnevāls, Mis un Misters Madona, Vērtumnieki piedalās festivālā Baltika, Elzas Rudenājas iedibinātās tradīcijas Madonas muzejā dzīvo!  Mainās vietējā vara - Strazdiņš, Runcis, Vanags, Rieksts, Ceļapīters, notiek vēlēšanas, teritoriālā reforma un ar to saistītie procesi. Tādu video stāstu uzskaitījumu varētu turpināt par aizgājušā laika notikumiem. Latvijas trešās atmodas 90-to gadu enerģija sabiedrībā vairs neatkārtosies. Sapņu piepildījums, posta likvidācija dažādos līmeņos un gaišo cerību vadītie aktīvie darbi ir palikuši atmiņās.

Lai arhīvs taptu pieejams tam jāizdzīvo piecas daļas - video arhīva veidošana, materiālā bāze, glabāšana, digitalizēšana un lietošana.

IP arhīva veidošanu var iedalīt četros laika posmos. Pirmā daļa attiecas uz 1991. līdz 1995. gadam. Otrā daļa ir no 1996. gada līdz 2004. gadam, trešā daļa būtu Ģitāristu sesijas videomateriāli un raidījumi no 1998. gada līdz šim brīdim. Ceturtā daļa ir festivāla Sinepes un Medus video materiāli no 1992. gada līdz 2005. gadam. Daudzi festivāla video ieraksti ir unikāli un marķēti ar zīmi "zelts".  Pirmo video kameru nācās aizņemties no vides biroja Madonā. Turpmāk kasetes, video kameru, magnetafonu, mikrofonu, gaismas, statīvu un auto iegādājos un nodrošināju pats. 14 gadu video arhīvs tika salikts kastēs un plastmasas maisos, evakuēts no Saieta nama uz Imanta Pulksteņa video arhivēšanai atvēlēto māju Praulienā.

Vienas 3 stundu kasetes digitalizācija, kurā ir 20- 30 notikumi, prasa apmēram 6 stundu klātbūtni reālajā laikā. Tajā skaitā Exel programmā tiek aprakstīts viss iespējamais - gads, mēnesis, datums, pilsēta, pagasts vai vieta, satura informācija, personāži, ieraksta formāts, komentāri, izejmateriāla kasetes un HDD nosaukums. Tiek izveidots video arhīva apraksts un lietošanas noteikumi. Lietotājiem tiks nodrošināta apskatīšanās piekļuve.  To varēs darīt zinot adresi, lietotājvārdu un paroli. Lai gan ierakstu kvalitāte reizēm nav tā labākā, jāņem vērā, ka VHS ieraksti tapuši pirms apmēram 25 gadiem, veicot to ar amatieru kameru, cilvēkiem būs interesanti apskatīt pārmaiņu laikus savos datoros un mobilajos telefonos.  Video kasetes mūžs ir īss un man ir prieks, ka vēl tās nav sadrupušas un daļu no tām jau esmu paspējis pārkopēt. Vēlos lai IP arhīvs būtu likumīgs, kvalitatīvs, ētisks un noderīgs! "Cilvēku atmiņa ir īsa, pēc 10 gadiem mēs neatcerēsimies, kad un kas tur īsti bija! Digitalizācijas procesā sajutu, ka darbs mērāms vēl trīs gadu garumā. Šajā posmā svarīgākais ir uzsāktas publiskās pieejas iespējas IP arhīvam!"


Viss Imanta Pulksteņa videoarhīvs atrodams Youtube kanālā.

Projekta "Pārmaiņu laika digitalizācija" un IP arhīva vadītājs Imants Pulkstenis.

Paldies KKF un Latvijas valsts meži! 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums